G4Media.ro

Centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, va înceta să mai utilizeze combustibil…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, va înceta să mai utilizeze combustibil produs în SUA cât mai repede posibil, anunţă un responsabil rus

Centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), capturată de Rusia în primele luni ale invaziei declanşate în februarie 2022, va înceta să utilizeze combustibil nuclear produs în SUA cât mai repede posibil, transmite joi agenţia de presă Interfax, citând un responsabil rus, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Uzina de la Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – construită în cea mai mare parte în perioada sovietică, a utilizat iniţial combustibil nuclear rusesc, dar Ucraina a trecut treptat la importuri de la Westinghouse, după primul său conflict cu Rusia în 2014.

Trupele ruse au preluat controlul centralei în martie 2022, când au invadat teritoriul Ucrainei, iar de atunci uzina s-a aflat în centrul unei crize de securitate nucleară din cauza bombardamentelor aproape constante în vecinătatea sa, bombardamente pe care Kievul şi Moscova şi le atribuie reciproc.

Renat Karcea, un consilier al directorului general al concernului rus de energie nucleară Rosenergoatom (parte din Rosatom), care se ocupă în prezent de gestionarea centralei, a declarat pentru Interfax că aceasta mai dispune de rezerve de combustibil fabricat în SUA încă pentru aproximativ patru ani.

Dar managementul rusesc va încerca să înlocuiască acest combustibil cu cel rusesc cât mai repede posibil, deoarece îşi consideră drept superioare propriile tehnologii, a afirmat el.

Anunţul intervine după ce SUA au declarat că deţin tehnologii nucleare sensibile la centrala nucleară din Zaporojie, avertizând Rusia să nu se atingă de ele, potrivit unei scrisori pe care Departamentul Energiei american a trimis-o luna trecută Rosatom (din care face parte concernul Rosenergoatom), conform CNN.

Într-o scrisoare datată 17 martie 2023, consultată de CNN, directorul Biroului pentru politici de neproliferare din cadrul Departamentului american al Energiei, Andrea Ferkile, i-a transmis directorului general al Rosatom că uzina nucleară Zaporojie din Enerhodar „conţine date tehnice nucleare de origine americană, al căror export este controlat de către guvernul Statelor Unite ale Americii”.

Departamentul Energiei SUA avertizează Rosatom în scrisoarea sa că este „ilegal” pentru orice cetăţean sau entitate din Rusia să manipuleze tehnologia americană. Chiar dacă este controlată de Rosatom, centrala este în continuare operată fizic de personal ucrainean.

În declaraţia făcută joi pentru Interfax, Renat Karcea susţine că temerile americanilor cu privire la proprietatea intelectuală sunt nefondate, întrucât Rusia nu are absolut deloc nevoie de aceasta.

Apelurile SUA către Rosatom privind tehnologiile americane la centrala nucleară din Zaporojie reprezintă un element de presiune psihologică asupra personalului de la centrală, a declarat Karcea, citat de agenţia de stat RIA Novosti.

Ucraina a impus sancţiuni împotriva lui Renat Karcea, cel care a însoţit delegaţia AIEA în prima vizită la centrala nucleară din Zaporojie anul trecut. Presa de stat rusă se referă la el ca la un „expert în domeniul nuclear”, deşi el a apărut de-a lungul timpului în spaţiul public în calitate de „primatolog” din Suhumi (Abhazia), „consultant politic” din Pskov (regiune rusă din apropierea Lituaniei şi Estoniei) sau „un responsabil” din Murmansk, port arctic.

În 2014, jurnaliştii ruşi îl numeau „expert pentru Caucazul de Nord şi Abhazia”, dar unele media independente ruse, care activează în prezent în afara graniţelor ţării din cauza represaliilor Kremlinului, consideră că Renat Karcea ar avea legătură cu serviciile secrete ruse, potrivit publicaţiei ucrainene Zerkalo nedeli.

Cu o zi în urmă, şeful administraţiei militare ucrainene din Zaporojie, Iuri Malaşko, comunicase că forţele ruse bombardaseră intens regiunea în ultimele 24 de ore. Potrivit acestuia, ocupanţii au lansat 86 de tiruri asupra a 13 aşezări, folosind diferite tipuri de armament. Atacurile s-au soldat cu distrugerea a 20 de obiective civile, fără să facă victime umane, a declarat Malaşko, citat de publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. stati mai baieti cuminti, vedeti sa nu incurcati p-acolo butoanele o luna- doua cat mai e de stat cu japca pe capul ucrainienilor…ca vine si evacuarea.

  2. Ok, deci asta era bucata de tehnologie americana despre care americani le-au spus rușilor sa nu se atingă: uraniul îmbogățit.