G4Media.ro

Celine Gauer (Comisia Europeană): România este responsabilă ca stat pentru conţinutul PNRR.…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Celine Gauer (Comisia Europeană): România este responsabilă ca stat pentru conţinutul PNRR. Nu a venit de sus în jos / Revizuirea unui jalon este posibilă pentru condiții neprevăzute, dar să schimbi o ţintă doar pentru că aşa vrei, asta nu este posibil

România este responsabilă ca stat pentru conţinutul PNRR, a declarat, marţi, directorul general SG RECOVER, Celine Gauer, care a apreciat că acesta este „foarte bun şi foarte ambiţios”.

Directorul task force-ului pentru Redresare şi Rezilienţă din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene a participat la Conferinţa anuală privind implementarea PNRR, eveniment organizat de Reprezentanţa CE în România, relatează Agerpres.

În intervenţia sa, Celine Gauer a apreciat că „PNRR este un instrument bazat pe perfomanţă” şi a amintit că toate reformele şi investiţiile prevăzute în document trebuie să fie finalizate până în 2026.

„Planul României este foarte bun şi foarte ambiţios. În primul rând, aduce o contribuţie considerabilă în domeniul tranziţiei către energia verde (…). Este foarte ambiţios în domeniul digitalizării, în special digitalizarea serviciilor din sectorul public şi sănătate”, a explicat ea.

Mai mult, oficialul a subliniat că Planurile naţionale nu au fost impuse. „România este responsabilă ca stat pentru conţinutul Planului, aprobat de Consiliu. Nu este ceva care a venit de sus în jos, este ceva propus de România”, a arătat Celine Gauer.

De asemenea, a amintit că ţintele din PNRR sunt cu caracter obligatoriu.

„Vorbim de un pachet de investiţii în reforme. Sunt planuri pentru care va fi finanţată România. Posibilitatea pentru orice ţară de a cere revizuirea unui jalon sau unei ţinte este prevăzută în regulament, în mod foarte strict şi se aplică investiţiilor, dacă este vorba de condiţii neprevăzute la momentul realizării Planului. Avem exemplul unor planuri de investiţii care nu s-au mai putut realiza pentru că în acel loc au avut loc inundaţii, dar să schimbi o ţintă doar pentru că aşa vrei, asta nu este posibil„, a arătat oficialul CE.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a vorbit despre faptul că reprezentanţii României şi ai Comisiei Europene au avut o primă discuţie vizavi de modificări în PNRR.

„România şi Comisia suntem în procesul de a modifica PNRR-ul din mai multe motive. Unul este introducerea factorului de RePowerEU (…), colegii de la Comisie ne-au făcut comentariu, urmează să dezvoltăm tehnic aceste proiecte şi vom vedea în ce direcţie de îndreptăm. Al doilea motiv pentru care modificăm PNRR-ul este acela că România trebuie să reducă din alocarea de granturi 2,11 miliarde de euro. Din grant şi asta trebuie să vină de undeva. Deci, practic, noi trebuie să analizăm care sunt acele componente care au grant şi trebuie să vedem de unde putem să tăiem sau să compensăm altfel”, a arătat Moraru.

Ea a subliniat că „este absolut clar că nu putem să reducem nivelul de Verde şi Digital al Planului”. „În niciun caz partea de reforme, acestea trebuie îndeplinite”, a completat Moraru. Secretarul de stat a spus că în acest moment sunt discuţii în ministerele responsabile legate de modul în care unele reforme pot fi îndeplinite şi a dat exemplu reforma pensiilor.

De asemenea, Moraru a prezentat în cifre ce înseamnă PNRR pentru România. „(România – n.r.) are de îndeplinit 507 ţinte şi jaloane, 171 de măsuri, dintre care 64 de reforme şi 107 investiţii, dar şi o alocare de 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,23 de miliarde grant şi 14,94 de miliarde împrumut”, a spus ea şi a adăugat că, „în momentul acesta, România are în cont aferent Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă 6,35 miliarde de euro, destul ca să înceapă în forţă implementarea Planului”.

Potrivit PNRR, România s-a angajat să facă reforme în legea decarbonizării, legea pensiilor speciale sau legea avertizorilor de integritate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Mai pe scurt, M.u.ie PSD si tuturor acolitilor lor(PNL si altii), precum si tuturor pra.matiilor care intr-un fel sau altul sunt alaturi de aceasta clica de bor.fasi plina de mo.co.fani si impostori!

  2. Sah-mat pentru Guvernul Romaniei.💡

    Sau, cum zicea unchiu’ Axl, „Yeah, we’re f√cked!” 💣

    • Totusi, in final suntem salvati!

      Ditamai prim-ministrul nostru a declarat: „Implementarea PNRR este, pentru această guvernare, una din priorităţile de bază. Nu voi accepta întârzieri.” [Google it!]
      Iar el a fost militar, stie ce e aia onoarea cuvantului dat, asa ca se va executa sau ii va executa pe cei care intarzie.

      Gata dom’le, e ca si rezolvata!

  3. Să înțeleg că Ciolanu și-a luat puțin muiuț peste bot…

  4. Hai cu reformele, Ciolacu, acusi e randul tau la rotativa, pregateste din timp reformele, asteptam cu respiratia taiata!

  5. Sa le spună cineva și celor de la PSD ca dacă ai o rata fixa pensii ca % din PIB asta nu inseamna ca este blocată creșterea pensiilor.
    Inseamna doar ca pentru a creste pensiile trebuie sa crească PIB-ul; asta este însă contrar cu ordinele de la Moscova, și de aici acea mare supărare !
    PSD încearcă sa alunge cât mai multi tineri din țara, pentru ca ponderea votanților lor pensionari sa le asigure primul loc; asta determina scăderea PIB și de aici alta belea !

  6. Foarte mare atentie la acest PNRR. Poate insemna modernizarea rapida a Romaniei, nu doar din perspectiva autostrazilor, trenurilor, energiei, spitalelor, ci mai ales din perspectiva institutiilor publice. Totul este sa avem dorinta sa il implementam.

  7. Adică comisia Europeană se spala pe mâini. Romanii (ghinea / usrplus) sunt cei care s-au lăudat ca fac și dreg.
    De fapt in informațiile publice despre plan nu se regăseste nimic care sa constituie în perspectiva un avantaj comparativ pentru România. Adică tot săraci vom ramane

    • ….si p.r.o.sti! Saraci si p.r.o.sti! Dar nu din cauza lui Ghinea sau a UE sau a USR! Stiti voi bine din ce cauza! Incepe cu P si se termina cu SD!

  8. @cucu
    Era ghinea ka PSD? Era iohanis (care ne vrajea cu 80 de miliarde) la PSD?
    De fapt nici nu contează. Contează ca cine a „negociat” programul buclucaș nu a cautat niciun avantaj pentru România. O exclusivitate. Sa fim singura tara din UE care face lentile de exemplu. Singura care face medicamente ARN mesager.
    Nimic de genul asta. Doar o înșiruire de platitudini eco-bruxeleze cu piste de bicicleta la sate și trasee turistice unde vor veni 2-3 turiști pe an. Pe industrie (inclusiv aia „grea”) nu am văzut nimic. Pe agricultura nimic la irigatii.

  9. Eu am mai spun si sustin din nou ca ghena si echipa care a scris mizeria aia trebuie acuzat si judecat pentru tradare, a spus clar madame asta ca nu a impus nimeni nimic Romaniei deci pe ei.