G4Media.ro

Cea mai populară emisiune satirică din Israel ironizează modul în care BBC…

Sursa Foto: X

Cea mai populară emisiune satirică din Israel ironizează modul în care BBC a relatat despre războiul cu Hamas

”La 39 de zile după ce luptătorii pentru libertate ai Hamas au atacat pașnic Israelul, avem acum un interviu în exclusivitate cu liderul său Yahya Sinwar”, spune prezentatorul BBC din Eretz Nehederet în schița de trei minute și jumătate a show-ului. Cea mai importantă emisiune satirică israeliană – „Eretz Nehederet” a ironizat acoperirea de către BBC a războiului dintre Israel și Hamas din Gaza, prezentând postul național britanic de televiziune ca fiind excesiv de înțelegător și de grijuliu față de Hamas, scrie publicația israeliană Haaretz.

Într-o schiță de trei minute și jumătate difuzată în weekend, emisiunea a prezentat radiodifuzorul ca distorsionând intenționat faptele pentru a prezenta organizația teroristă într-o lumină pozitivă în timpul unui interviu cu liderul acesteia, Yahya Sinwar.

„La 39 de zile după ce luptătorii pentru libertate ai Hamas au atacat pașnic Israelul, avem acum un interviu în exclusivitate cu liderul său Yahya Sinwar”, a anunțat prezentatorul BBC de la Eretz Nehederet, doar pentru a fi corectat de Sinwar, care a adăugat că „au existat și violatori și măcelari ai libertății”.

„Bineînțeles. Îmi cer scuze. Domnule Sinwar, înțeleg că acum lucrați pentru o încetare a focului”, a continuat prezentatorul, determinându-l pe Sinwar să înceapă să cânte „Tot ce spunem este să dăm o șansă începerii focului”.

„Situația din Gaza este teribilă Rachel. Toți civilii nevinovați fug din oraș, așa că am rămas fără protecție”, a declarat Sinwar. „Fără niciun fel de scut uman. Atât de nedrept”, a răspuns prezentatoarea.

„Atât de nedrept. Și spitalele noastre, Rachel, școlile noastre, toate au rămas fără rachete. Cum ar trebui să ucidem evrei în felul acesta? Adică, cu lecții”, a întrebat Sinwar. „Eu pledez în fața lumii, avem nevoie de o încetare a focului. Suntem obosiți, avem nevoie de o pauză. Nu uitați, am început cu o zi mai devreme decât israelienii”.

„Atât de nedrept. Atât de nedrept”, a compătimit prezentatorul înainte de a-i cere lui Sinwar să reducă la tăcere un copil care plângea în spatele lui.

Când Sinwar a răspuns că era un bebeluș israelian și că nu a dormit bine de când a fost răpit, prezentatorul a răspuns cu groază, întrebând „există un bebeluș israelian care te torturează prin privare de somn?”. Ocupându-vă casa?”.

„Atât de nedrept. Atât de nedrept”, a declarat ea. „Și lumea nu face absolut nimic în privința asta. Sper din tot sufletul să obțineți curând încetarea focului”.

Aceasta nu a fost prima dată când Eretz Nehederet s-a luat de BBC. În urmă cu câteva săptămâni, acesta a difuzat un segment în care lua în derâdere acoperirea de către acesta a unei explozii la spitalul Al-Ahli din Gaza, pe care Israelul, Statele Unite și alte guverne au atribuit-o unei rachete palestiniene care a greșit ținta.

„Am primit acest videoclip de la Hamas, cea mai credibilă organizație teroristă din lume”, a declarat el, în timp ce pe ecran apăreau cuvintele „iubim Hamas”. Cei doi jurnaliști trec apoi la căutarea unei modalități de a învinovăți Israelul pentru atentat, chiar și după ce au primit informații că Washingtonul a susținut versiunea Ierusalimului despre incident și încep să se angajeze în conspirații despre preștiința evreilor în legătură cu atacurile de la 11 septembrie.

„Dar tot este vina Israelului, deoarece blocada israeliană a împiedicat Hamas să obțină rachete funcționale corespunzătoare”, a declarat reporterul de la fața locului.

Purtătorii de cuvânt ai guvernului israelian au criticat dur BBC pentru reportajul său, acuzându-l că „regurgitează propaganda Hamas”.

Relatând incidentul de la spital, Jon Donnison de la BBC a declarat că era „greu de văzut ce altceva ar putea fi cu adevărat, având în vedere mărimea exploziei, decât o lovitură aeriană israeliană sau mai multe lovituri aeriene”.

Derapaje reale ale BBC

Luna trecută, mai mulți reporteri ai BBC au fost suspendați neoficial în urma unor acuzații că au lăudat pe rețelele de socializare atacurile brutale ale Hamas asupra Israelului, mai multe personalități afiliate canalului său în limba arabă afirmând că victimele civile nu ar trebui să fie considerate civili nevinovați.

Freelancerul Aya Hossam, cu care BBC a tăiat de atunci legăturile, a redistribuit o declarație potrivit căreia „sionistul trebuie să știe că va trăi ca un hoț și un uzurpator.” Ea a scris că „fiecare membru al entității sioniste a servit în armată la un moment dat în viața sa, fie că este bărbat sau femeie, și toți au avut victime ale unor încălcări explicite”.

Prin urmare, a susținut ea, „acest termen „civili” se aplică animalelor și animalelor de companie care trăiesc acolo și nu au o vină gravă”.

Un alt jurnalist afiliat la canalul administrat de BBC ar fi apreciat tweet-uri în care numea masacrele „o operațiune de calitate” și „o scenă de mândrie”.

Radiodifuzorul finanțat din banii contribuabililor s-a confruntat, de asemenea, cu critici tot mai mari în ultimele săptămâni pentru decizia sa de a nu se referi la membrii Hamas, desemnată de Occident drept organizație teroristă, ca fiind teroriști.

Într-un articol publicat pe site-ul său, editorul pentru afaceri mondiale al BBC, John Simpson, a declarat că terorismul „este un cuvânt încărcat”. Pur și simplu „nu este treaba BBC să le spună oamenilor pe cine să susțină și pe cine să condamne – cine sunt băieții buni și cine sunt băieții răi”, a scris el.

Într-o declarație de luna trecută, Consiliul Deputaților Evreilor Britanici a declarat că și-a instruit avocații să depună o plângere oficială la autoritatea de reglementare a mass-media Ofcom „cu privire la refuzul BBC de a se referi la Hamas ca fiind teroriști”.

În această vară, BBC și-a cerut scuze public pentru limbajul „nepotrivit” al uneia dintre prezentatoarele sale, după ce aceasta a declarat în direct că „forțele israeliene sunt fericite să ucidă copii” în timpul unui interviu cu fostul prim-ministru Naftali Bennett.

Anul trecut, Ofcom a constatat că BBC a „comis o gravă eroare editorială” într-un reportaj în care a afirmat că victimele unui incident antisemit din Londra au proferat o insultă antimusulmană la adresa atacatorilor lor.

În 2021, radiodifuzorul a fost criticat după ce a difuzat o dezbatere despre dacă evreii ar trebui să fie considerați o minoritate etnică sub forma unei discuții în cadrul unei mese rotunde la care au participat patru participanți neevrei și un comentator evreu în calitate de invitat.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...