G4Media.ro

Ce se întâmplă la compania din spatele ChatGPT – și de ce…

Sursa foto: Unsplash / Levart Photographer

Ce se întâmplă la compania din spatele ChatGPT – și de ce este important

Concedierea lui Sam Altman din funcția de director executiv al OpenAI, vineri, a luat prin surprindere lumea tehnologiei și a declanșat o dramă corporatistă în Silicon Valley, scrie The Guardian.

Altman nu este doar directorul general al companiei din spatele chatbot-ului de inteligență artificială ChatGPT. El este, de asemenea, figura de prim-plan a unei revoluții în domeniul inteligenței artificiale care a entuziasmat publicul și investitorii, dar care a alarmat, de asemenea, specialiștii și experții din industrie.

Ce este OpenAI?

OpenAI este compania cu sediul în San Francisco care se află în spatele ChatGPT, un robot de chat care a uimit utilizatorii prin capacitatea sa de a produce răspunsuri text extrem de convingătoare la solicitări umane – de la scrierea de eseuri academice la crearea de rețete și rezumarea unor documente lungi. De asemenea, compania a dezvoltat Dall-E, un instrument care produce imagini virtuale pe baza solicitărilor text ale utilizatorilor. Înainte de evenimentele de săptămâna trecută, se pare că OpenAI se afla în discuții pentru a încheia o operațiune de strângere de fonduri care ar fi evaluat afacerea la 80 de miliarde de dolari.

Altman, șeful său în vârstă de 38 de ani, a fost sinonim cu succesul ChatGPT, care a atras 100 de milioane de utilizatori în două luni de la lansarea sa, în 30 noiembrie 2022.

Citește și:

De ce a fost concediat Altman?

OpenAI a fost înființată ca organizație non-profit, iar consiliul de administrație al acesteia supervizează o filială comercială a cărei director general este Altman. Vineri, consiliul de administrație a anunțat că l-a concediat pe Altman deoarece „nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale cu consiliul de administrație” și, astfel, „a împiedicat capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”.

Consiliul de administrație nu a oferit alte detalii despre comunicările în cauză. Succesorul final al lui Altman ca director general interimar, Emmett Shear, cofondator al platformei de streaming Twitch, a declarat că demiterea nu s-a datorat vreunui dezacord privind siguranța aplicațiilor. Experții și profesioniștii din domeniul tehnologiei și-au exprimat îngrijorarea că societăți precum OpenAI dezvoltă prea rapid sisteme de inteligență artificială și că o astfel de tehnologie ar putea reprezenta în cele din urmă o amenințare existențială.

Cu toate acestea, s-a raportat că Altman a purtat discuții cu fostul șef al departamentului de design al Apple, Jony Ive, cu privire la construirea unui nou dispozitiv hardware de inteligență artificială. De asemenea, se pare că încearcă să strângă fonduri pentru o nouă întreprindere care produce cipuri care dezvoltă și operează sisteme puternice de inteligență artificială.

Ce s-a întâmplat de atunci?

Într-un weekend de adevărată dramă corporatistă, investitorii OpenAI, în frunte cu cel mai mare, Microsoft, au încercat să îl repună pe Altman în funcție. Mișcarea a avut sprijinul angajaților OpenAI, inclusiv al directorului general interimar de atunci, Mira Murati, directorul de tehnologie al OpenAI. De atunci, Murati a fost înlocuită de Shear, al treilea CEO al OpenAI în trei zile.

Luni, Microsoft a anunțat că i-a angajat pe Altman și pe colegul său apropiat, Greg Brockman, fostul președinte al OpenAI, pentru a conduce o nouă unitate de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale.

Ce înseamnă acest lucru pentru OpenAI?

Cei 700 de angajați ai OpenAI sunt revoltați de demiterea lui Altman. Într-o scrisoare deschisă adresată consiliului de administrație și publicată luni, peste 600 de angajați, printre care și Murati, au amenințat că vor demisiona și se vor alătura Microsoft dacă consiliul de administrație nu renunță și nu îi repune în funcție pe Altman și Brockman (care a demisionat după ce el și Altman au fost eliminați din consiliu). Unul dintre semnatari a fost Ilya Sutskever, cercetătorul șef al OpenAI și unul dintre cei patru membri rămași în consiliu. Sustkever a declarat luni că regretă „profund” rolul său în plecarea lui Altman.

Ar putea Microsoft să cumpere OpenAI?

Banii nu ar fi o problemă majoră pentru Microsoft, chiar și cu prețul de 80 de miliarde de dolari despre care se vorbește pentru OpenAI. Cu toate acestea, este de așteptat ca autoritățile de concurență din SUA, Marea Britanie și UE să se uite cu atenție la consolidarea pe piața incipientă a inteligenței artificiale generative. Microsoft abia a reușit să achiziționeze compania de jocuri video din spatele Call of Duty, Activision Blizzard – o preluare care a fost puternic contestată de autoritățile de reglementare – și s-ar confrunta cu o bătălie și mai dură cu OpenAI, la care deține o participație de 49%.

Va încetini această furtună dezvoltarea inteligenței artificiale?

Microsoft a semnalat că este gata să găzduiască talentele nemulțumite ale OpenAI și i-a pus deja la lucru pe Altman și Brockman. Directorul său general, Satya Nadella, a indicat că și alți membri ai personalului OpenAI s-au alăturat deja duo-ului de top, în contextul în care s-a raportat că un trio de cercetători de rang înalt a părăsit ChatGPT în urma puciului din sala de consiliu. Dacă Altman nu se întoarce la OpenAI, atunci se pare că activitatea privind inteligența artificială avansată va continua sub conducerea directă a Microsoft.

Altman vrea să construiască inteligența generală artificială, termen care desemnează un sistem de inteligență artificială care poate efectua o varietate de sarcini la un nivel de inteligență uman sau peste acesta. Într-un interviu acordat luna aceasta, el a declarat „Viziunea este de a face AGI, de a ne da seama cum să o facem sigură… și de a ne da seama de beneficii.”

OpenAI deține în continuare modelele puternice din spatele ChatGPT. Dar ultima aventură a lui Elon Musk, xAI, a arătat cât de rapid pot fi construite noi modele puternice. Acesta a dezvăluit Grok, un prototip de chatbot cu inteligență artificială, în urma a doar patru luni de dezvoltare, după cum susține compania.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...