G4Media.ro

Ce scrie presa occidentală despre victoria lui Orban

Ce scrie presa occidentală despre victoria lui Orban

Marile ziare din Vestul Europei caută să explice victoria FIDESZ, care a obținut la alegerile de duminică pentru a treia oară consecutiv majoritatea de două treimi. Cu acest rezultat, Viktor Orban își vede asigurat un nou mandat de premier. Mai toate publicațiile cad de acord că tema anti-migranți și anti-Soros, cu teoriile conspiraționiste aferente, au avut cel mai mare impact. Frankfurter Allgemeine Zeitung atrage atenția că victoria lui Orban ar putea încuraja și alte state din Estul Europei, printre care și România, să coboare standardele democrației și ale statului de drept, intrând în logica înfruntării Bruxelles-ului.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania): În ultimii ani, atitudinea lui Viktor Orbán în UE a fost mereu duplicitară. Acum, după victoria sa în alegeri, atitudinea sa faţă de Uniune ar putea deveni şi mai periculoasă. Cuvintele dure împotriva UE fac parte de mulţi ani din repertoriul retoric standard al premierului ungar, Viktor Orbán – UE este denigrată ca fiind o putere colonială care exploatează Ungaria vrând s-o inunde cu migranţi. Mobilizarea împotriva presupusului duşman extern îi garantează acordul unei părţi din electorat. Însă avântul economic înregistrat de Ungaria sub Orbán în ultimii opt ani nu ar fi fost posibil fără UE – deoarece a fost susţinut puternic cu fonduri europene. Prim-ministrul ungar ştie, fireşte, acest lucru. Din aceste motive atitudinea lui Orbán din ultimii ani a fost mereu duplicitară: pe lângă o confruntare sonoră manifestată în privinţa câtorva subiecte anume, există în multe probleme de fond o atitudine constructivă şi previzibilă. (…) Pe viitor, UE i-ar putea provoca lui Orbán alte dureri de cap mai serioase, deoarece s-a schimbat şi situaţia din ţările învecinate Ungariei. Potrivit primelor reacţii din partea naţional-populiştilor din Polonia,  victoria lui Orbán este un semn al emancipării Europei Centrale şi de Est. Cauzele pot fi diferite: de idei, în cazul guvernului polonez, materiale, în cazul guvernului român căruia nu îi este pe plac insistenţa UE privind lupta împotriva corupţiei, de putere, în Slovacia, unde populiştii de stânga au ajuns într-o situaţie neplăcută în urma asasinării jurnalistului Jan Kuciak. Toate acestea ar putea duce în jumătatea estică a continentului la o domolire a standardelor democraţiei şi statului de drept, care ar avea drept urmare o intensificare a tendinţelor centrifuge care se observă nu doar în estul UE.

Les Echos (Franța): Triumful electoral al lui Viktor Orban, promotor al «iliberalismului» care încearcă să facă din Bruxelles un reper al „tehnocraţilor-periculoşi-rupţi de realitate”, este un eşec şfichiuitor pentru proiectul european. Un eşec cu atât mai dureros cu cât, spre deosebire de scenariul italian, nu este vorba de un vot al schimbării, ci de o a doua realegere în funcţie a unui lider: contestarea se înrădăcinează în Est. (…) Deşi Bruxelles-ul pare descumpănit în faţa acestei falii, îi rămâne totuşi arma financiară, acum fiind momentul în care se renegociază viitorul buget european. «Niciun parlament naţional nu va semna pentru un acord european care prevede transferul unor sume masive în acele ţări care nu respectă regulile jocului», dă asigurări un diplomat, care punctează asupra «mecanismelor proprii ale Uniunii», care obligă la respectarea unor limite: «Îndepărtarea de zona euro înseamnă a lăsa o uşă deschisă pentru România şi Bulgaria: credeţi că vor rămâne mult timp în aşteptare?»

Il Messaggero (Italia): Victoria este o oportunitate „pentru a apăra Ungaria”, au fost primele cuvinte rostite de Orban, care a sărbătorit rezultatul cu susţinătorii săi. Observatorii susţin că a fost premiat pentru presiunea pe care a făcut-o luni întregi, prin intermediul presei publice controlate de el, cu privire la „pericolul mortal” care i-ar ameninţa pe unguri: sosirea a mii de migranţi musulmani, cu relocarea obligatorie dorită de UE. „Trebuie să decidem bine, pentru că greşeala nu va mai putea fi reparată, riscăm să ne pierdem ţara, care va deveni o ţară de imigranţi”, a spus chiar şi în ziua alegerilor. Un mesaj care, evident, a fost privit favorabil de electorat.

Le Monde (Franța): Șeful guvernului a mizat totul pe denunțarea imigrației, care reprezintă un factor de insecuritate, în opinia sa. El a reiterat teoriile conspiraționiste vehiculate până acum de extrema dreaptă, afirmând că Bruxelles-ul și ONU doresc să organizeze înlocuirea populațiilor din Europa Centrală cu refugiații din Orientul Mijlociu și din Africa. Stăpânul Budapestei poate dormi liniştit acum: el va domni încă patru ani în această țară din Europa Centrală, cu 9,8 milioane de locuitori, o națiune pe care intenționează să o „salveze” și să o „apere”. Confruntat cu lumea exterioară, pe care o consideră un inamic și un pericol, el se poate lăuda cu o legitimitate reînnoită. Deoarece a fost cel mai mare aflux la vot din 2002 încoace, deşi cetăţenii unguri de obicei nu sunt înclinați să se grăbească către cabine. Rata de participare, 69,41%, a crescut cu șapte puncte față de alegerile din 2014. Potrivit rezultatelor parțiale, liderul de 54 de ani a primit 48,53% din voturi, după numărarea a 95% din buletinele de vot. Acest progres de patru puncte ar trebui să-i permită lui Orban să câștige din nou o majoritate de două treimi în parlament, cu 133 de locuri din 199. (…) „Voi, francezii, ați scuipat pe noi”, ne-a spus un tânăr care a refuzat să-şi decline identitatea. „Sincer, nu vă înțeleg. Nu ați văzut suficient sânge curgând în seara atentatului de la Bataclan? Încă vreți să integrați migranții? Orban este un vizionar, cel mai mare politician din Europa. Politica lui este bună! Trăiască Trump, trăiască Putin şi trăiască Orban!”

Rzeczpospolita (Polonia): Partidul și premierul Orban au mizat totul pe o singură carte, demonstrând că luptă cu un pericol de moarte pentru țară în forma imigrației și a miliardarului american George Soros, care ar dori să stabilească în Ungaria și în toată UE milioane de veniți din Africa. Din sondaje reiese că pentru majoritatea ungurilor mai importantă decât imigrația este doar problema ocrotirii sănătății. „Această stare de spirit este rezultatul propagandei guvernamentale privind refugiații și imigranții, care nu sunt în Ungaria” – explică pentru „Rz” Peter Balazs, fost șef al diplomației și adversar politic al lui Orban. Fidesz a exploatat până la capăt aceste resentimente în campanie. (…) Opoziția nu a fost capabilă să impună nicio temă electorală și nici să se opună propagandei mediilor de stat. Numeroasele informații pe tema afacerilor de corupție în guvern sau în anturajul lui Orban au constituit un obiect al comentariilor, dar nu trebuie exagerată influența lor asupra rezultatului alegerilor. Și aceasta în primul rând pentru că însuși premierul nu a fost eroul niciunui scandal. Accentul final al campaniei Fidesz a fost dezvelirea festivă vineri la Budapesta a monumentului victimelor catastrofei de la Smolensk cu participarea premierului Morawiecki și a lui Jaroslaw Kaczynski. Viktor Orban a spus acolo că scopul comun al polonezilor și ungurilor este apărarea patriilor lor „în formatul pe care îl dorim: creștin și cu valori naționale”.

NOTA: Selecția de mai sus a fost realizată cu sprijinul serviciului de monitorizare Rador.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează