G4Media.ro

Ce fac cei 114.000 de militari ruși staționați la granița cu Ucraina?…

Sursa: Captură Twitter

Ce fac cei 114.000 de militari ruși staționați la granița cu Ucraina? Acumularea de tunuri, tancuri de luptă și infanterie la 300 de km de granița cu Ucraina îngrijorează Washingtonul

Într-un râu tulburat, Rusia mută poziții. În timp ce Belarus alimentează un conflict de frontieră în Polonia și Lituania, trimițând mii de migranți să se confrunte ilegal în Uniunea Europeană, Rusia continuă cu o operațiune militară la granițele cu Ucraina, criticată pe scară largă de NATO și Statele Unite ca fiind o încercare de a destabiliza regiunea, scrie La Razon, citată de Rador.

Până la 114.000 de soldați ruși, potrivit Ministerului Apărării ucrainean, sunt staționați la granițele de nord-est, est și sud ale Ucrainei, dintre care aproximativ 92.000 de infanteriști și forțe aeriene și maritime. Imaginile din satelit folosite de SUA arată, potrivit Washingtonului, acumularea de material rusesc compus din tunuri autopropulsate, tancuri de luptă și vehicule de luptă de infanterie într-un câmp de antrenament la aproximativ 300 de kilometri de granița cu Ucraina. Ce misiune au soldații ruși? Sună tobele de război?

La Washington sunt tratate rapoarte de informații care indică o posibilă invazie militară a estului Ucrainei, unde o mare parte a populației vorbește rusă și are legături strânse cu Rusia. În zona autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, există aproximativ 650.000 de persoane cu pașapoarte rusești. Moscova a scăpat în ultimele luni posibilitatea unei intervenții pentru a-i proteja pe acei rezidenți – care au dublă cetățenie – de hărțuirea pe care o suferă din partea Kievului.

În acest sens, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a cerut mare atenţie la „concentrarea militară semnificativă” a Moscovei în zonă. SUA consideră că mobilizarea trupelor rusești la granița cu Ucraina este cea mai mare din 2014, când Moscova a anexat provincia Crimeea. Trebuie amintit că Ucraina este ultimul conflict militar înregistrat în Europa și că, de la izbucnirea sa în 2014, acest război de intensitate redusă a luat viețile a 14.000 de oameni, potrivit rapoartelor ONU.

Kremlinul a răspuns spunând că toate mișcările trupelor sale au loc în interiorul granițelor Rusiei și nu amenință pe nimeni. De luni de zile, Moscova critică ceea ce consideră că sunt provocări ale guvernului de la Kiev și își manifestă disponibilitatea de a „apăra” cetățenii vorbitori de limbă rusă din Donețk și Lugansk, regiunile din estul Ucrainei în care trăiește o populație cu multe legături cu Rusia.

Dar în Statele Unite și la sediul NATO există teama că Rusia va încerca din nou să cucerească teritoriu. Așa a spus Anthony Blinken, șeful diplomației americane, când a avertizat Moscova că va face „o gravă greșeală dacă va încerca să facă din nou” ceea ce s-a întâmplat în 2014, referindu-se la ocuparea regiunilor Crimeea și Donbas, unde Kremlinul îi sprijină pe rebelii pro-ruși din punct de vedere militar și politic.

Jens Stoltenberg a fost categoric: „Știm că Rusia a demonstrat înainte atât voința, cât și capacitatea de a folosi forța militară împotriva Ucrainei. Am văzut că atunci când au anexat Crimeea ilegal și am văzut-o de mulți ani în modul în care îi susține pe separatiștii din Donbas”. Pentru şeful Alianței Atlantice sprijinul NATO pentru Ucraina „nu este o amenințare pentru Rusia” și a adăugat că exercițiile Alianței în regiunea Mării Negre sunt „defensive și transparente”.

Într-o declarație comună emisă luni, miniștrii de Externe ai Franței și Germaniei au cerut deja Rusiei „reţinere” și transparență cu privire la activitățile sale militare, pe lângă avertismentul că „orice nouă încercare de a submina integritatea teritorială a Ucrainei ar avea consecințe grave”.

Pentru rezolvarea acestui conflict, există un proces de negocieri la care participă reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei și ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Premierul ucrainean Zelenski și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit în decembrie la Paris, sub formatul Normandia, care îi include și pe cancelarul german, Angela Merkel, și pe președintele francez Emmanuel Macron pentru a promova un armistițiu care încă nu a funcționat.

Putin a susținut oficial că apropierea NATO de granițele cu Rusia de la căderea URSS este o politică care rupe cu pactul nescris încheiat în anii 1990 de a respecta orbita Rusiei. În ochii Moscovei, Statele Unite au încălcat acel acord cu o strategie agresivă care s-a concretizat cu sprijinul occidental pentru Revoluția Portocalie de la Kiev pentru a favoriza distanţarea Ucrainei de Moscova. Președintele rus a vorbit de atunci despre Ucraina ca despre un vasal al Occidentului și a susținut că „formarea unui stat ucrainean pur din punct de vedere etnic, agresiv față de Rusia, este comparabilă în consecințele sale cu utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva noastră”.

Sursa: La Razon/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. seeing is deceiving.uita-va ca prostii la granita cu ucraina ca va freaca prin belarus.si oare japonia sta cu mana in san cat rusii sunt preocupati cu europa?

    • De ce nu exista pana acum bombe nucleare in Germania, Turcia, Polonia ca sa ameninte Rusia?
      Ucraina are nevoie de minim 10 milioane de locuitori in plus pentru a face fata la RUSIFICAREA care va veni impreuna cu ocupatia rusiei. Rusia si-a pastrat numarul de locuitori, alte tari din Estul Europei au mai putini locuitori, suntem foarte vulnerabili in fata rusiei si a Turciei.

    • @razvan ce rusificare visezi tu acolo. Ucrainienii sunt tot rusi, doar ca un pic mai occidentali, cum sunt si tarile Baltice.
      Rusii au dreptate cand spun ca le sunt frati, dar asta nu inseamna ca ucrainenii trebuie sa fie neaparat în sfera lor de influenta.
      La fel se intampla si cu Sârbii si Croatii, au istorie comuna si aceeasi limba. Primii trag cu Rusia, ceialti sunt în UE.

  2. Beau vodca ce sa facă!Freaca teava sa fie lucioasa. Nimic agresiv. Așteaptă sa vina iarna grea și vor începe sa mărșăluiasca cu scopul declarat ca se încălzesc pana în Ucraina.

  3. Acum vor avea ocazia specialii să-si arate valoarea! La noi si-așa e Haos, se iau milițienii si armata si se poziționează in așteptarea rușilor. 20.000 Ro, 20.000 polonia, 10.000+10.000+10.000 Letonia, Lituania, Estonia, 50.000 Ucraina, 50.000 restul UE, 10.000 Uk+US, arme la greu si așteptăm dictatorul asasin la mutare!

  4. S-au întors democrații la putere. Deci e timpul ca Putin sa mai ia o bucata din Ucraina.

  5. Daca au destula benzina, in 3 zile ajung la amicii lor unguri, ocupand Ucraina si Romania. Asa ca faceti plinul la masini si verificati nivelul de ulei, sa puteti fugi in Serbia.

  6. Imi iau o punga cu popcorn si o bere daca intra rusii in Ucraina , va fi distractiv sa vad speriatii din Romania cum behaie la TV.

    • Popcorn? Asta e american, mai bine bea un ceai cu noviciok!

  7. Asteapta sa porneasca si China spre Taiwan, sa se laude dictatorii la o septica care a razbit primul.
    Americanii prin CNN si restul se pregatesc sa transmita live evenimentele, iar UE isi scrie declaratiile pompoase la caldura data de gazul Rusiei.

  8. Armata Ucrainei nu e cea din 2014, s-a mai dotat de atunci. E pregătit Putin să încaseze mii de morţi într-un al doilea război fratricid cu Ucraina?

    • Pai in Crimeea a fost razboi sau predare neconditionata? Cine sa lupte pentru speciali corupti?

  9. Fratricid? Deci ucrainenii si rusii sint frați? Ai scapat pasarica pe care o stiu toti – ei sint frati, poate veri si se vor uni mai devreme sau mai tarziu, prin razboi sau pașnic. Asta stiu si americani care vor sa-i instige la razboi, deși sint frati, cum zici tu.

    Bai degeaba behaiti. Rușii s-au trezit. Nu mai merge cu latratul si propagandă ieftină. Nu mai funcționează.

    Si ucrainenii se vor trezi in curand. Vor vedea cine sint partenerii strategici, care chipurile ii ajuta sa se apere de ruși.

    • Ucraina nu va intra intr-un conflict de durata cu Rusia, UE are nevoie de amandoua, cat mai slabite, dar impreuna cat mai apropiate si daca se poate supuse UE, iar daca Bidon v-a face trocul si se va concentra doar pe Asia Pacific atunci da , sa te astepti la lucruri interesante in tari gen Romania si Polonia.
      100% Ucraina va face pace cu Rusia, n-are alternativa.

  10. Ce fac? Beau o vodka in cinstea Macroului,aparatorul Ucrainei!🤡

  11. In primul rand Rusia nu a anexat crimeea ilegal mai mai raspanditi fake news. Acolo au fost alegeri unde s-a votat 95% penteu unirea inapoi cu Rusia

  12. Păi dacă rusia face ce vrea în interiorul graniței atunci si ukraina poate face ce vrea în interiorul graniței. Sa aduca Nato 100k de soldați în ukraina.

  13. Nu exista un popor “ucrainean” cum nu exista nici popor moldovean.
    Primii sunt tot rusi, cum următorii sunt tot români.
    Doar ca parte din rușii “ucrainieni” au trăit secole sub stăpânirea poloneza sau austriacă, unde li s-a urcat la cap că ei ar fi “occidentali”

    • Zău? Mai citește! Și auzit de Republica germana de pe Volga? Aia au fost patrioti ucraineni care au luptat împotriva armatei roșii. Dacă nu știi, nu înseamnă că nu s-a întâmplat.

  14. Nu mai pot americanii de “ucrainieni”
    Ei vor resursele Rusiei, iar pe papagalii ăștia ii folosesc pe post de cozi de topor.
    Au încercat și cu belarusii dar nu le-a mers deocamdată.
    Scopul este izolarea Rusiei de aliații ei naturali, transformarea statelor vecine in potențiali dușmani. Ei de aia îl sprijină și pe trepădușul ăla de Navalnii. Orice e bun și de folosit dacă slăbește Rusia.

  15. Imaginea prezinta un tun in localitatea Aksay ( vezi placa) care este in Kazahstan nu in Rusia si e la niste mii de km de Ucraina.
    Incredere in restul artcolului?
    ZERO ( normal)
    Dovezi mai credibile . 100poze din satelit cu taberele si distributia echipamentelor.
    100 000 nu ascund intr-un cort si consumul logistic este mare si greu de ascuns.

  16. puneti mana si documentați-vă cu privire la fraternitatea rusilor cu ucrainienii. genocid la scara larga. Va sugerez sa căutați pe google două nume : Holodomor , Stephan Bandera.

  17. puneti mana si documentați-vă cu privire la fraternitatea rusilor cu ucrainienii. genocid la scara larga. Va sugerez sa căutați pe google două nume : Holodomor , Stephan Badea.