G4Media.ro

Ce au în comun crizele din USR, PNL și AUR

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce au în comun crizele din USR, PNL și AUR

Crizele manifeste sau mocnite din USR, PNL și AUR au cauze foarte diferite, dar la originea lor stau slăbiciunile unor lideri care se confruntă cu mari probleme de legitimitate internă. Crizele interne din partide sunt de fapt crize de lidership.

Dacian Cioloș dorește să se impună în USR ca lider sub amenințarea demisiei. Echipa de conducere din jurul său este dominată de oamenii fostului președinte, Dan Barna (14 la 11 în Biroul Național de Conducere). În consecință, Cioloș trăiește frustrările liderului lipsit de putere reală și incapabil să-și pună în aplicare planurile.

Dar în loc să-și câștige respectul convingându-i pe ceilalți colegi să-l urmeze, în loc să se impună ca lider prin fapte, crescând partidul în sondaje de pildă, Cioloș recurge la o mișcare de forță care nu-l va face un lider mai mare decât este, nici nu va câștiga mai multă legitimitate internă.

Sub amenințarea că își ia jucăriile și pleacă dacă partidul nu face cum vrea el, Cioloș va acutiza criza și va amplifica adversitățile interne. USR este compus în mare din true beliveri, din oameni tineri care trebuie convinși și motivați să meargă mai departe, nu constrânși sub șantaj.

Într-un astfel de partid, forța de lider adevărat nu ți-o dă nimeni. O ai sau nu. Ceilalți te urmează sau nu. Cioloș cerșește azi o legitimitate mai mare decât a vrut să-i acorde partidul la Congresul din octombrie 2021.

Să ne amintim că până și pentru Cioloș a fost o surpriză atunci că s-a trezit ales lider în turul doi în competiția cu Barna.

Alte partide funcționează diferit, au un grad mai mare de toleranță față de calitatea precară a liderilor. Este și cazul PNL, care a acceptat în ultimii ani fără împotrivire toate soluțiile proaste venite de la Cotroceni.

Florin Cîțu nu trebuia să fie niciodată președintele PNL, nici măcar de scară de bloc, și totuși a fost ales la Congresul din 25 septembrie 2021 doar pentru că președintele Iohannis a dorit să-l schimbe pe Ludovic Orban.

Cîțu a pierdut între timp funcția de premier, prin urmare a început să saboteze metodic cam toate acțiunile premierului Ciucă și ale guvernului PNL PSD UDMR numai pentru a dovedi că nu se poate fără el.

Lipist total de charismă, fler sau viziune,  Cîțu a devenit rapid noul Orban, o sursă zilnică de conflicte și scandaluri în coaliție. Președintele Klaus Iohannis și liberalii trebuie să scape rapid de el dacă vor să salveze guvernarea. Se vorbește tot mai insistent de un posibil congres în luna aprilie, la jumătate de an de la precedentul. Ce poate fi mai ridicol?

Liberalii au mai avut parte de lideri slabi, de implanturile artificiale puse cu mâna în fotoliul de lider, care au amenințat să scufunde partidul.

Spre deosebire de USR, aici nu prea găsim true-beliveri, ci mase amorfe de executanți docili  loiali oricărui șef din pur oportunism. Cea mai bună dovadă este însăși existența unei nulități politice la vârful partidului. Pesediștii au pus organizația de tineret a partidului să îl atace, un mod de a-l arunca în derizoriu.

La AUR se prefigurează o criză la vârf din cauza neințelegerilor dintre cei doi co-președinți, deci tot o criză de lidership.

Prin promovarea urii, din cauza discursului șovin și xenofob, George Simion a izolat partidul în plan intern și extern în timp ce gruparea Târziu – Lavric face eforturi vizibile să poziționeze partidul în zona naționalistă și conservatoare, dar fără excesele de violență fizică și verbală importate de la ultrașii galeriilor de fotbal.

Totuși, ideologii mai școliți ai AUR au imprimant linia neo-legionară, de glorificare a figurilor nazismului românesc și de minimalizare a Holocaustului. Asta n-a fost opera lui Simion.

După ce George Simion a fost dat afară de la conferința suveraniștilor de la Madrid, unde comportamentul său i-a șocat până și pe alți extremiști din Europa, Biserica Ortodoxă, președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, au luat distanță pe rând de partidul extremist AUR.

Problema e că fără circoteca asigurată  de George Simon în stradă sau în Parlament, AUR își va pierde capacitatea de seducție în rândul alegătorilor acestui partid. Pe de altă parte, păstrarea lui la vârf compromite orice șansă de instituționalizare a acestui partid anti-sistem. În ambele variante, AUR va trebui să-și asume pierderi politice pe termen lung.

Singurul partid scutit în această perioadă de crize la vârf este PSD, dar și aici avem de-a face cu o criză mocnită sau mai bine zis amânată de lidership. Marcel Ciolacu va fi primul lider care nu va candida la prezidențiale, cu speranța că va fi numit premier dacă partidul său va lua președinția după aproape 20 de ani.

Este primul lider PSD care, în exercițiul puterii fiind, este devansat în toate sondajele de un posibil rival intern: Alexandru Rafila. Toate acestea sunt premisele unei viitoare crize la vârf, care se va manifesta în momentul în care partidul va trebui să-și anunțe candidatul la prezidențiale sau dacă începe căderea inevitabilă în sondaje.

Toți acești lideri au apărut sub cel mai slab președinte de țară pe care România l-a avut în ultimii 30 de ani. Sub Klaus Iohannis nu s-a profilat nici un politician de mare anvergură politică, care să-l pună în dificultate pe șeful statului și să-i evidențieze, prin contrast, slăbiciunile de om politic.

Un președinte slab, acompaniat de lideri politici care n-au câștigat în viața lor alegeri directe, ci au fost mereu puși cu mâna în funcții cheie, acestea sunt cauzele profunde ale crizei de lideri cu care se confruntă azi aproape toate partidele românești.

Din cauza lor avem o categorie largă de alegători care se simt nereprezentați și tot din cauza lor crește rata absenteismului la fiecare șir de alegeri. Partidele românești au disperată nevoie de lideri adevărați pentru a recâștiga încrederea electoratului.

PS: Dacian Cioloș a demisionat, luni din funcția de președinte, după ce propunerile sale au fost respinse în Biroul Național. Greu de crezut că va mai putea reveni în politică, deși unele voci susțin că a făcut această mutare strategic pentru a evita ”erodarea” înainte de alegerile prezidențiale din 2024. În politică, o demisie de la vârf înseamnă abandonarea echipei și a cursei. Atât și nimic mai mult. 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

63 comentarii

  1. Prea multe echipe câștigătoare.

    • Atâtea calcule timp in care mai tot românu’ voteaza ca primaru’ cu ăla care-i dă și lui ceva.

    • Nu-mi place atitudinea lui Barna, e cam egoist si imatur. Ciolos are si mintea, si caracterul mai apropiate unui lider adevarat.
      Totusi, „reformele” pentru care a pus la bataie totul, sunt niste fleacuri. Nu s-ar justifica decat prin existenta si aici a unei „echipe castigatoare”, la fel de stupida si de tenace ca si cea penelista, care se simte fericita sa-i blocheze toate intentiile..

    • Bai “jurnalistule”, cum ba sa scrii “true beliveri” și sa îți dai cu părerea? Zi-le ba “dreptcredincioși”, “talibani”, zi-le pe nume “extremisti fanatici de stânga”. Ce o mai dați cotita? E clar, partidutul serviciilor și-a făcut treaba și poate sa dispară iar dacian își reia poziția de țucalar al babetei lui macron iar pe viitor de mama surogat ca precis o sa nască și pui vii

    • Tot timpul au fost în politică doar echipe câștigătoare în detrimentul unui popor permanent pierzător. Îmi pare rau de Ciolos. E un om care vrea să miște ceva in țara asta. Oricum, te uiți la Ciolacu, un om cu un CV absolut jenant, nu cunoaște nici o limbă străină. Sunt lucruri de bază. Ciolos e ani lumina peste un Ciolacu. Dpdv politic unde e azi Ciolos și unde e Ciolacu. Un popor mereu pierzător, in ultimii ani pe mana lui.

    • Uameni răi, uameni răi ăștia de la USR. Cum nu vor ei să fie conduși de Cioloș și de „Societatea Civilă”.

      Apar informații noi.

      Emanuel Ungureanu (deputat USR) la B1 TV spune că excluderile din partid pe așa-numite „delicte de opinie” erau de fapt excluderi ale unor foști lucrători din serviciile secrete, vechi și noi, zestre cu care a intrat PLUS în USR.

    • @ziggy.
      Cioloş ar fi trebuit sa intre in psd, a fost aproape.
      in fapt de ce nu se inghesuie nimeni, dintre cei cu cv beton, la stanga. acilo e loc de arat, reconstruit, reformat…acolo in psd

    • Din articol:
      „Alte partide funcționează diferit, au un grad mai mare de toleranță față de calitatea precară a liderilor.” [față de cum funcționează lucrurile în USR].

      Ceea ce înseamnă că spre vârful piramidei formațiunii se înghesuie mai mulți ‘lideri’ (neținând cont de costuri) – ceea ce înseamnă (cum s-a spus în seara asta la tv, USR este un partid care NU poate fi condus, din păcate.
      Adevărat, USR?

  2. Vizionar Tapalaga,cum le stie el pe toate!

    • Exact.
      Cum să te impui sau să crești partidul când BN, care ia deciziile, tine frâna trasă ?
      Țupalagă delirează.

    • @mario

      „Cum să te impui sau să crești partidul când BN, care ia deciziile, tine frâna trasă ?”

      Discutam de o majoritate de 14 la 11. Era suficient ca in astea 4 luni, Ciolos sa poata convinge doar doi oameni din gruparea cealalta ca propunerile lui sunt bune pentru partid pentru a isi genera o majoritate. Atat. Doar doi oameni. Pentru un talent urias politic cum e Ciolos ar fi trebuit sa fie floare la ureche, nu?

      Nu doar ca nu a reusit, dar a mai si dat acum cu bata in balta cu miscarea asta („faceti exact ce vreau eu ca daca nu imi dau demisia”). A produs o spartura cat casa intre fostii USR si fostii PLUS, iar sansele sa ajunga la vreun compromis sunt aproape nule. Iar sansele sa se sparga partidul in vechile USR si PLUS au devenit uriase.

      Mare talent politic domnul Ciolos…

    • Este interesant ca USR si AUR, urmand PNL si sa se fisureze.
      Dar si mai interesant este ca gruparea Orban, gruparea Ciolos si partea mai smart din AUR (delimitata de presupusele simpatii atat de iritante) sunt suficient de compatbile pentru a forma o alianta cu un mare potential.

  3. Externalizarea politicii de cadre era bună pentru PSD sau PNL sau AUR. Să propună direct fundațiile baronilor și patronii pe viitorii europarlamentari sau deputați și senatori ai mașinăriei de vot. Orice document strategic pdf, al unui nou președinte USR, normal era să înceapă cu liniștirea electoratului cum că, în pofida alungării de la guvernare în finalul de Epocă Iohannis, partidul va continua lupta împotriva corupției și incompetenței.

    • Domnule Tapalaga, informati-va un pic inainte de a trasa certitudini..Alegerile in USR au fost fraudate…Fenomenul Autobuzele va dpune ceva? Ce legitimitate au cei 14 daca ei au fost votati de delegati trimisi acolo de fantome? Membri care nu exista decat pe hartie sau membri care au fost bagati pe repede inainte si li s-a dat foaia cu cine sa voteze. Chiar nu vedeti scandalul din Diaspora deloc?! Raportul Comisiei electorale spune clar ca exista mari suspiciuni de frauda! Si cand spun mari spun MARi!

    • @ciprian
      Da, au fost fraudate.
      Din cauza asta a ieșit Cioloș președinte.

  4. Despre ce criza vorbesti, AUR a urcat intr-un an cat altii in 10, poti sa spui criza in momentul in care increderea din partea electoratului pentru acel partid scade

    • Atunci ia-ti-l pe Simion si pune-l pe televizor in locul pestelui de sticla colorata !

    • Si dupa ce se termina pandemia si criza economica asociata, gata si cu cocalarul asta si partidul AUR.

  5. Românii sunt uniți numai când fură.

  6. Ce sunt ăia „beliveri”? 😀

  7. Următorul politician de succes va promite spânzurători.

  8. Vai de pastorii pe care nu-i urmeaza turma! Se uita mirati la sondajele de opinie: unde s-a dus septelul, ca doar a fost bine pacalit? Pacalitj cum scrie la carte, la snspa sau pe aiurea: asta are, asta n-are, asta e castigatoare!

  9. Tot as zice ca Emil Constantinescu a fost cel mai slab presedinte, Klaus a dat cu bata in balta la al 2lea mandat.

    A fost Dragnea care i-a dat la „gioale” lui Klaus pe unde il prindea, bine ca a disparut din politica, Romania nu are nevoie de el si de interpusii lui (Stefanescu, alta intrebare, mitraliera , Veorica)

    Romania are nevoie de oameni ca Ciolos daca se vrea sa se iasa din gloata in care a fost aruncata de partitele clasice in ultimii 30 de ani. Am pierdut 30 de ani de reforme in toate institutiile (sanatate, invatamat, administratie publica,etc). Din pacate cu fiecare guvern care vine de la PSD, PNL, UDMR, AUR nu facem altceva decat sa ne furam caciula singuri, copii tot analfabeti sunt pentru ca invatamanatul e la pamant , prin spitale tot o sa mori cu zile, pe sosele tot mai multe cruci, etc.
    Politicul in Romania este un mare grup interlop pus pe capatuiala , nu un grup de oameni cu aceeasi viziune care sa implementeze reforme ca statul roman sa performeze.

  10. De acord cu mare parte din comentariu.Doar ca,la USR,devenit de ieri USRPLUS Ciolos e prins bine de dreapta si de stanga de gasca lui Barna care-i conditioneaza fiecare pas si il tine doar in vitrina in bataie de joc pentru ca a castigat alegerile la sefia partidului si trebuie pedepsit.Daca pe Barna l-a citit tot USR+ si de unul singur e cu mult sub Ciolos in preferintele votantilor din partid,gasca risca scindarea decat sa piarda puterea inclusiv cu riscul de a nu mai intra in Parlament in 2024.Si daca se impune alde Barna&Co,la urmatorul sondaj va avea pe la 6-7%…

  11. Liderii mioritici vocali poate că nu se pliază pe cerințele de leadership de care are nevoie (acum) România.

    • Diana, cum se numeste cartea despre foton-retina-snc-DMT-glanda pineala? imi vibreaza ceva in frunte si am inteles ca e glanda pineala, ce sa fac?

    • Simptomele denotă că aveți doar migrene si halucinații! 😀 In rest, orice informație vi se descoperă daca știți cum sa căutați! Sănătate!

    • Hai Diana nu te mai trage pe rectum, ți-am văzut și eu delirul ăla cu pinuca sau ce-o fi fost :)))))

    • Ca și cum informații de genu ar fi scrise pe toate gardurile. Nu cred.
      Îmi pare rău s-o spun: Sunteți o persoană Egoistă. Dețineți informații de importanță fundamentală dar nu sunteți dispus să le împărtășiți cu semenii dumneavoastră ( mai ales când aceștia vă roagă). Renunț

    • Băi Dumnezeu – Darwin – Satana care posteaza cu Olivea! Mănânci mult 💩💦, asa-i?

    • Darwin, ti-o spun cu toată obiectivitatea si sinceritatea: Tu ai probleme serioase de hater!
      Te-am văzut pe forum: crezi ca toată lumea este proasta si imorala in timp ce tu esti peste media lor!
      Vindeca-te si nu-ti mai împroșca veninul, neinvitat! Sau pe limba ta: Marș!
      Marș in delirul tau infernal si lasa-ma pe mine in delirul meu paradisiac!

      Cu afecțiune si tie: 𝐑𝐞𝐨𝐫𝐢𝐞𝐧𝐭𝐞𝐚𝐳ă-𝐭𝐢 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢a 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐢𝐯 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐢𝐯, 𝐩𝐚𝐧𝐚 𝐧𝐮 𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐝𝐞 𝐤𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐫ă𝐳𝐛𝐮𝐧ă𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞, 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐧𝐢𝐭𝐢𝐯. 𝐒𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬!

  12. Am citit doar partea despre USR ca doar aceea ma intereseaza. Cu o chestie nu sunt de acord. Spui ca USR e compus din true believers si ca au nevoie de un lider puternic. Dar atunci de ce echipa adversa este echipa Barna? Unde e liderul puternic ca nu prea il vad ca sta Barna in fata?
    Sunt de acord ca daca Ciolos (desi imi place) ar trebui sa plece daca nu are sustinere. Drula pare o alternativa tot mai buna in spatele caruia sa se alinieze toti. Acum nu stiu ce ar avea cei de la PLUS impotriva lui…..Again, Barna e degeaba si daca USR ar fi asa de perfect cum ii dai credit, l-ar fi debarcat de mult.

    • Subscriu. Poate ca formula de succes este promovarea unuia mai tânăr (35-50 ani) susținut din umbra de un maestru echilibrat si înțelept (Ciolos este valoros) & de alții. Barna a încercat, a avut rolul de erou principal… acum sa ii lase si pe alții cu potențial sa încerce.

  13. E corect mai putin ca ar fi vreo criza in AUR. Criza de acolo e doar in presa.

  14. Românul să simtă nevoia unui nou lider mesianic !? Vedeți-vă de treabă, nu cred o iotă! Scenariul acesta a fost valabil pe vremea lui Băse, acum poporul s-a maturizat, nu mai crede in himere, nu mai vrea să fie „făcut din vorbe” …!
    A.., că gândește în continuare „cu stomacul” !? Normal…, foamea se „aruncă in neam” pe puțin trei generații ! Nu vedeți cozile la galantar, la sortimentele: „vi.tă-po.rc” și la cărbunii de grătar …?

  15. Deci: la viitoarele alegeri in 2024 cine va castiga alegerile?!
    Ca e jale!!!!!!!!!

    • AUR 50%. De ce? Pentru ca se urca pe valul de ura contra Iohha si pe pretul nejustificat al facturilor.

    • actuala coalitie va conduce tara cu ciuca premier inca sapte ani cel putin .

    • Băi, @naruto, aurare, până în 2024 fratele Crăcănel (apropo de prețul ridicat al facturilor) și fratele Coviduț19 (apropo de certificat) vor fi oale și ulcele, prietene, iar ura contra lui Iohha se va transforma într-un profund dispreț, așa că partidul lu’ matale iși va pierde „obiectul muncii”, nene !

  16. Criza de lideri – bine ales subiectul, intr-adevar asta e cauza problemelor noastre.
    In cazul PNL si USR analiza e excelenta. In cazul AUR si PSD cred ca e putin diferit.
    Daca Simion este dat afara din AUR, partidul coboara la cel mult jumatate din procente, si toti co-presedintii stiu asta. Partidul este, din temelie, facut sa aiba mai multe capete, au cate un lider pentru fiecare gust, pentru fiecare tabara pe care au stiut ca o pot atrage, au un galerist, un teolog si jurnalist si un filosof hard.
    Nici PSD-ului nu-i pasa prea mult cine este liderul din capul partidului, chiar daca e personajul ce ar urma sa ajunga chiar in capul statului. Ei sunt ca berbecele ce sparge zidul, liderul/liderii si forta sunt in spate. Pana si lui Ponta, cu aerele lui de lider cu vointa proprie, i se vedeau sforile ce-i miscau mainile si buzele. PSD-ului nu-i pasa cine e in fata atata timp cat personajul nu iese din rand, cred ca e chiar partidul care-si „decapiteaza” liderul ce indrazneste sa iasa in fata. Asa ca AUR si PSD stationeaza, sunt multumiti cu ce au, si probabil ca si electoratul lor e satisfacut.
    Pentru politica mare, va place sau nu, Basescu a fost singurul lider pe care l-am avut in toti anii astia. Unde gasim lideri pentru tabara centru, dreapta?

  17. Auch! Ati muscat in carne vie dar ati surprins corect (cred) situatia. Intrebare: unde sunt absolventii romani de Harvard? De ce se bucura de ei doar Moldova si Bulgaria?

    • Au ramas pe langa harvard.
      Daca te duce mintea nu iti faci palat in mlastina nu?
      Cu toate ca olandezii ar putea face si asta. Dar nu vorbim de exceptii 🙂

  18. Singura solutie pentru cei ce vor sa fie reprezentati este emigrarea.
    Altfel vor ramane doar platitori de taxe intr-o tara fara prezent si fara viitor, niste indivizi neinsemnati, prinsi intr-un malaxor de oameni teribil de saraci si needucati (cum sunt cei de la tara – si sunt f. multi) si asa-zisa clasa de mijloc, compusa dintr-un numar redus de corporatisti si bugetari capatuitori.

  19. uitati de usr si aur se vor face bucatele .

  20. Ciolos. Leu, ND=5. Destin cu probleme, fracturat. Din pdv politic, o cometă.

  21. Lupta pentru functii si putere.

    Scor: 14 USR – 11 PLUS

    Cu alte cuvinte, al mai mare e cel mai tare din parcare. Very well.

    Daca useristii din conducere considera ca liderul ales chiar de multi dintre colegii lor nu are dreptate sa propuna o schimbare atunci cand lucrurile nu merg bine, sa mearga pe drumul lor userist, sa ramana in bula lor, in fond inainte de fuziune eu nici nu prea auzisem de PLUS, deci faca ce-or sti sa-si pastreze functiile si controlul, ca despre asta este practic vorba.

    Noi, ceilalti, ii comentam pe cei de la AUR, as usual.

  22. Sa vedem AUR la alegeri cu 30% in ritmul asta, multumim PNL si USR+ pentru liberalizarea gazelor, restrictii si socul datorat inchiderii economiei in 2020.

  23. In 2016 a defilat PNL-ul cu programul Ciolos si stim unde am ajuns, acolo vom ajunge si acum

    Ciolos sa mearga acasa, sa vina Drula… care are tot ce trebuie sa fie prezidentiabil.

    Iar Ciolos….are ce face, Barna dupa Ciolos

  24. Decât să susțin PSD, PNL indirect prin clanul Barna- Drulă m-ai bine îi susțin direct. Barna cu echipa sa a făcut jocul PNL-lui și la alegerile prezidențiale. Drulă niciodată nu a fost criticat de trusturile de presă ale mafiei, oamenii lui Dacian Cioloș au fost demiși repede de mafie din toate ministerele precum Vlad Voiculescu, Stelian Ion, Claudiu Năsui e.t.c. Dacian Cioloș este cel mai ascultat și influent politician român în PE, avem mare nevoie de el.

  25. Câțu are un singur merit.El și o grupare de indivizi au dus la creșterea tarifelor la energie și gaze.Restul a fost zgomot de fond, din toamnă până acum.De fapt el poate să dispară din prim plan, pentru că și-a făcut treabă, cei care vin după el vor trebui sa suporte consecințele.

  26. O situatie politica absolut normala pentru Romania.
    Polarizarea va continua.

  27. Domnule Tapalaga, din tot articolul dvs., gandit/concept/scris/incropit….la cald, cel mai dezamagitor mi s-a parut P.S.-ul dvs., in special „În politică, o demisie de la vârf înseamnă abandonarea echipei și a cursei. Atât și nimic mai mult. ” Presupun ca, pentru dvs., „politica adevarata” este numai aia „sora” cu cea mai veche meserie din lume…..Eu speram/asteptam alta politica din din partea USR-ului pe care l-am ales (nu stiu daca-l voi mai alege…), din punctul asta de vedere, pentru mine, Ciolos merita tot respectul, chiar a incercat sa faca politica „altfel” decat dambovitean. Chapeau bas!

  28. Deci” eu cu cine votez? „

  29. Crima, hoția si demagogia.

  30. E prea tare. N-o semnez!

  31. Un singur lucru au in comun „crizele”.
    S-au terminat banii si s-au incaierat hienele pe hoit.✔
    Scurt.simplu.la obiect.la chestiune.sinteza.
    Toate Bune!!!

    • Săraci mafihoți nu mai știu regula de împărțit banii care primește romanica pentru furat, gunoaiele societății românești după lovitura de stat din 89

  32. ce au in comun crizele? multimea vidă.
    ar fi interesant sa vedem cum va fi scos din joc maurul Simion.
    ar fi interesant sa vedem cum va fi scos din joc FVC nebunul „şahist”, liberal in cosmarele lui.
    ar fi interesanta o ascensiune a dronarului Drula spre culmile politicii. ar putea sa stea la soare, la mare si sa-l doara chiar la basca de orice, ca tot milionarul, in Seychelles…
    Cioloş, juste adieu et sans beaucoup de regrets.
    Barna. home. alone.

  33. Mâine la Bruxelles, când vor auzi oamenii normali la cap, că USR şi-au votat un lider, pe care tot ei şi l-au dat jos că voiau să fie slugă, va exista o singură concluzie:

    AUR!

    USR = AUR!

    Să nu sărbătorească nimic Drulă-Basculă. El, în afara ţării e un nimeni. Un no-name. Cioloş era cineva. Dar la rromâni le plac şoferii de basculantă gen Petrov, ciobanii gen Becali sau peluzarii gen Simion. De asta şi suntem ultimii la toate capitolele.

    În acest puci al nulităţilor cel mai mult a pierdut România.