G4Media.ro

CCR: Parlamentul nu şi-a depăşit atribuţia constituţională privind legiferarea în cazul trecerii…

Sursa foto: CCIR

CCR: Parlamentul nu şi-a depăşit atribuţia constituţională privind legiferarea în cazul trecerii terenului de la Romexpo la Camera de Comerț

Parlamentul nu şi-a depăşit atribuţia constituţională privind legiferarea în cazul actului normativ prin care un teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, precizează Curtea Constituţională în motivarea deciziei de respingere a sesizării asupra actului normativ.

CCR a publicat, luni, motivarea deciziei prin care a respins, pe 3 martie, sesizarea USR şi UDMR asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România 335/2007.

„Curtea reţine că art. III alin.(1) şi (4) din legea criticată prevede o transmitere gratuită sub condiţie, în sensul că stabileşte interdicţii de vânzare, de ipotecare sau de schimbare a destinaţiei terenurilor (transferul se realizează cu scopul ca terenurile să fie folosite exclusiv pentru desfăşurarea activităţii specifice cu caracter de continuitate a Camerei de Comerţ şi Industrie a României) pe o perioadă de 49 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate, sub sancţiunea nulităţii absolute a hotărârii de predare a proprietăţii şi a repunerii în situaţia anterioară, potrivit alin.(5) al aceluiaşi articol. Legea a reglementat aceste interdicţii drept garanţii pentru aducerea la îndeplinire a finalităţii urmărite prin transferul realizat. Aceste garanţii păstrează un just echilibru între interesul urmărit de legiuitor şi cel al entităţii beneficiare a dreptului de proprietate”, se arată în motivare.

În acest sens, Curtea reţine că interdicţia de vânzare reprezintă o limitare temporară a atributului de dispoziţie asupra bunului, întrucât constă în interzicerea transmiterii proprietăţii asupra terenurilor (art. 551 pct.1 din Codul civil), iar interdicţia de ipotecare, cât şi interdicţia de schimbare a destinaţiei terenurilor transmise reprezintă limitări temporare ale atributului de folosinţă în considerarea scopului urmărit de legiuitor.

Prin urmare, spune instanţa constituţională, aceste limitări nu afectează substanţa dreptului de proprietate al beneficiarului, fiind constituite pe o perioadă limitată de timp de 49 de ani, astfel încât acesta poate exercita atât atributele dreptului de proprietate, potrivit legii, cât şi drepturile reale prevăzute de art.551 din Codul civil care nu intră sub incidenţa interdicţiilor stabilite prin lege, precum şi celelalte operaţiuni juridice compatibile cu legea criticată şi legislaţia în materie.

Aşadar, menţionează CCR, transferul gratuit al bunurilor proprietate privată a statului se poate realiza prin lege, în condiţiile art. 44, art.47 şi art.135 din Constituţie, având în vedere obligaţia constituţională a statului de a lua măsurile de dezvoltare economică şi crearea cadrului favorabil valorificării factorilor de producţie, sub condiţia reglementării unor garanţii necesare şi suficiente pentru aducerea la îndeplinire a scopului urmărit.

„Prin urmare, legea criticată a fost adoptată în considerarea valorificării potenţialului bunurilor statului, astfel încât nu se poate reţine încălcarea art.16 alin.(1) şi (2), art.44 alin.(1) şi (2) şi art.136 alin.(5) din Constituţie. Parlamentul nu şi-a depăşit atribuţia constituţională privind legiferarea şi, drept urmare, nu se încalcă nici principiul separaţiei şi echilibrului puterilor consacrat de art.1 alin.(4) care nu exclude, ci presupune cooperarea între puterile statului”, afirmă CCR.

Citește și: CCR a respins sesizarea cu privire la trecerea gratuită a terenului de 46 de hectare de la Romexpo la Camera de Comerț. Legea a fost declarată constituțională și merge la promulgare la președintele Iohannis

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. asa cum intr-o scrisoare pierduta de Caragiale constitutia nu insemna nimic cand era vorba de interesele celor puternici asa si acum un rapt cum au fost cele din anii 90 si 2000 pana se mai intampla deastea nu ne-am desprins de statutul de tara cu democratie si stat de drept original
    ce sa zic sper sa nu o promulge Johanis atat mai ramane in rest
    noapte buna

  2. O minciuna a dreptului este aceasta hotarare de la CCR. Hotia institutionalizata. Emigratie/revolutie …

  3. Concesionarea / transferul cu titlul gratuit al unui teren apartinand statului către un operator economic, FARĂ LICITAȚIE, pe o perioadă de 49 de ani,  este ilegală pe legislația europeană.

    Pentru a se asigura că  acordarea drepturilor de concesiune  asupra unor terenuri publice este fără ajutor de stat, autoritățile publice trebui să aleagă operatorul economic în conformitate cu o procedură concurențială care este 1) deschisă, 2) transparentă, 3) non- discriminatorie și 4) necondiționata.

    Nu a existat licitație, sunt în ilegalitate.

    1.  Consiliul Concurenței să explice cum:
    Se distorsionează competiția pe piața imobiliară din România și se favorizează ilegal un singur dezvoltator imobiliar?

    2. Comisia Europeană să arate cum:
    Se încalcă regulile privind ajutorul de stat si cele privind concesionarea.

    Legislație europeană încălcată:-  Directive 2014/23/EU of the European Parliament and of the Council of 26 February 2014 on the award of concession contracts (OJ L 94, 28.3.2014, pp. 1-64)
    https://ec.europa.eu/growth/single-market/public-procurement/rules-implementation/concessions_en

    – Regulile, principiile generale si procedura in ce privește Concesiunile – Parteneriatul între sectorul public și o companie privată.
    https://ec.europa.eu/growth/content/rules-award-concessions-partnerships-between-public-sector-and-private-company-0_en

  4. CCR, PNL si PSD au legiferat pentru un smen imobiliar si l-au declarat si constitutional, o premiera in Uniunea Europeana. 🙂
    De acum, orice roman poate solicita o lege prin care sa primeasca zeci de hectare de teren fara licitatie, gheata a fost sparta!

  5. PNL + PSD + CCR (unde CCR = Iohannis + PNL + PSD) , acesti hoti cu mainile pana la cot in buzunarele romanilor.
    Cand minciuna sfideaza oare exista vreo forma de indignare?

  6. Da acum, Iulian Dascalu poate sa-si inceapa proiectul linistit, „baietii politici e foarte servili”!

  7. Pai madam aia cu nume de puscarie ( Pivniceru) de la CCR nu e nevasta neoficiala a lui Vlasov, artizanul tunului din postura de presedinte a Camerei de Comert unde a fost cand a inceput smecheria asta? Alti doi sunt pusi de Dragnea pentru serviciu credincios (fostul sef de la Sectia Speciala si amantul adjunctei de la acceasi sectie, Deliorga). De Dorneanu ce sa mai zic. De ce ne-ar mira decizia?

  8. De ce nu poate ramane romexpo asa?
    Braganu e mare, sa dezvolte in alta parte.
    TREBUIE mutilata si zona aia? Alte betoane?