G4Media.ro

CCR discută miercuri sesizarea lui Iohannis la Legea despre Ziua Trianon

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

CCR discută miercuri sesizarea lui Iohannis la Legea despre Ziua Trianon

Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, transmite Agerpres.

La începutul lunii iunie, şeful statului a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra acestei legi, după ce aceasta i-a fost transmisă la promulgare pe 19 mai.

Preşedintele susţine că actul normativ contravine atât prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi la stabilitatea raporturilor juridice, cât şi legate de calitatea legii.

„Apreciem că stabilirea acestui conţinut, de o asemenea manieră, denotă caracterul pur enunţiativ al reglementărilor, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”, explică Iohannis în sesizare.

Potrivit acestuia, „dispoziţiile conţinute şi, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale şi de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorinţa de a prestabili, fără echivoc şi într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon”.

„Or, legat de esenţa unei legi, ca act juridic al Parlamentului, este însuşi caracterul normativ al acesteia, iar nu unul eminamente declarativ, lipsit de efecte juridice”, precizează şeful statului.

Conform sesizării, „scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”.

Şeful statului contestă şi articolele ce prevăd arborarea drapelului României în această zi, subliniind că acesta nu se înscrie în norma legală existentă, dar şi includerea în programele Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune a unor emisiuni sau aspecte de la manifestări.

Citește și Președintele Iohannis a atacat la Curtea Constituțională legea prin care 4 iunie a fost desemnată Ziua Tratatului de la Trianon

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Scopul legii” a fost sa spele pacatele PSD care in cardasie cu UDMR tinea la sertar de ANI de zile, Legi favorabile UDMR!
    Va amintiti in Mai 2020, „Martea alba”, cand PSD pe banda rulanta a respins in Parlament o multime de Proiecte ale UDMR, tinute de ANI de zile la sertar, ca sa santajeze UDMR, Proiecte legislative ADOPTATE anterior in prima camera decizionala!!
    Cum insusi tractoristul Ciolacu a fost marea problema,(cand cu atacul Presedintelui Johannis pe Legea aia cu 20% populatie maghiara pentru ca Limba Maghiara sa fie Limba Oficiala, TRECUTA tacit de Senatul Romaniei!), imediat PSDeii au trecut la Punerea pe Ordinea de zi a unor Proiecte care ANI de zile au zacut nebagate de ei in seama, subit si dintr-o data au devenit IMPORTANTE si evident RESPINSE!
    Imediat, mandrii romani din PSD au venit in procedura de Urgenta si au ADPOTAT in Parlament pe 13 Mai 2020 Legea Trianon!
    Asta a fost SCOPUL Legii!!
    #NIMIC PSDist!!!!

  2. CCR discuta Miercuri si soarta lui Tariceanu!
    „Curtea Constituțională dicută azi sesizarea președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, care ar putea să-l scape pe Călin Popescu Tăriceanu de dosarul de abuz în serviciu. Pe 29 mai, Robert Cazanciuc a sesizat Curtea Constituţională cu privire la constatarea şi soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României – Senat, pe de o parte, şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, manifestat „printr-o ingerinţă directă şi neconstituţională a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului”.
    Sesizarea a fost făcută în contexul în care lui Călin Popescu Tăriceanu i s-a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu pentru că a refuzat să pună în aplicare o decizie definitivă a ÎCCJ, care-l declarase definitiv incopatibil pe senatorul Cristian Marciu, căruia ar fi trebuit să-i înceteze mandatul.
    Uite cum a decis CCR in cazuri similare!
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24155357-hotarat-curtea-constitutionala-cauze-similare-celei-reclamate-cazanciuc-pentru-scapa-tariceanu-ancheta.htm
    Pariez ca de data asta, CCR va decide in favoarea lui Tariceanu!