G4Media.ro

CCR dezbate sesizarea USR pe legea care permite construcția de microhidrocentrale în…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

CCR dezbate sesizarea USR pe legea care permite construcția de microhidrocentrale în ariile protejate

Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizarea USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, transmite Agerpres.

Uniunea Salvaţi România anunţa că a sesizat Curtea Constituţională pe legea „care lasă cale liberă pentru finalizarea şi funcţionarea hidrocentralelor ilegale în arii naturale protejate”.

„USR a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu această lege extrem de nocivă care lasă cale liberă pentru finalizarea şi funcţionarea hidrocentralelor ilegale în arii naturale protejate. Este vorba de distrugerea iremediabilă a unor arii protejate pentru un beneficiu economic infim. E ca şi cum ţi-ai tăia o mână şi ai arunca-o din balon ca să mai scapi de balast. Băgăm râul Jiu în conducte, distrugând un întreg ecosistem, pentru a creşte producţia de energie cu 0,4%. Distrugem ariile naturale protejate pentru un câştig iluzoriu. Asta în vreme ce investitorii vor să extindă parcurile eoliene, iar statul român nu se grăbeşte pentru a îmbunătăţi cadrul legal. De ce? Doar pentru că nişte băieţi deştepţi au băgat ilegal sute de milioane de euro în construcţii ceauşiste din care s-au îmbogăţit firmele lor de casă. Iar acum vor să îşi desăvârşească opera, să acopere aceste ilegalităţi constatate deja de către instanţele de judecată şi să mai pompeze nişte sute de milioane de euro, distrugând pentru totdeauna mediul de care ar trebui să se bucure şi copiii şi nepoţii noştri”, a precizat USR, într-un comunicat de presă.

Potrivit USR, „invocarea războiului şi a nevoii de siguranţă energetică sunt doar manipulări ticăloase, cinice”.

„Nu se asigură cu proiectele astea ceauşiste, din care se îmbogăţesc nişte şmecheri. Nu e nicio siguranţă energetică! Cu sub 1% creştere a producţiei nu se îmbunătăţeşte nimic în mod semnificativ. Singurele lucruri certe sunt doar distrugerea iremediabilă a mediului şi călcarea în picioare a principiilor de funcţionare a statului de drept”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, potrivit comunicatului de presă.

„USR se împotriveşte legii din mai multe considerente. Pe de o parte, nu există o cuantificare a efectelor negative pe care le va avea legea din perspectiva mediului, impactului local şi, implicit, a sănătăţii oamenilor. Ceea ce ştim sigur este, însă, că vom avea de plătit amenzile usturătoare pe care Comisia Europeană le va stabili pentru România ca parte a procedurii de infringement. Pe de altă parte, legea îi scapă de răspundere penală pe care care au cheltuit sute de milioane de euro pe construcţii ilegale, bani care au intrat în buzunarele băieţilor deştepţi de la firmele de partid. De fapt, de asta a şi fost adoptată legea pe repede-înainte, de asta şi-au dat mâna PSD, PNL, UDMR şi AUR”, a argumentat, la rândul său, deputatul USR Adrian Giurgiu.

În sesizarea depusă la CCR, USR a invocat 11 argumente de neconstituţionalitate, între acestea fiind încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care există diferenţe majore de conţinut juridic între forma adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor săptămâna trecută.

De asemenea, USR a invocat încălcarea dreptului la un mediu sănătos.

„O lege care exonerează „poluatorul” de la obligativitatea întocmirii studiilor de impact şi a studiilor de evaluare adecvată este profund neconstituţională, afectând dreptul fundamental la ocrotirea sănătăţii. Deteriorarea corpurilor de apă, distrugerea ecosistemelor acvatice, precum şi a habitatelor forestiere afectează inclusiv sănătatea umană. Finalitatea studiilor de impact asupra mediului o reprezintă şi stabilirea soluţiilor pentru prevenirea sau limitarea impactului ecologic mai sus menţionat, precum şi identificarea autorităţilor responsabile în situaţia dezastrelor ecologice, pe principiul „poluatorul plăteşte”. În condiţiile în care legea ridică protecţia garantată ariilor protejate pentru astfel de proiecte hidroenergetice, acordând, în schimb, „imunitate” proiectelor hidroenergetice prin simpla invocare a interesului public major, riscul creat pentru mediul înconjurător şi sănătatea umană este unul major”, se arată în sesizarea USR.

USR a invocat, totodată, încălcarea obligaţiilor şi responsabilităţilor României faţă de Uniunea Europeană, prin nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în art. 11, 191, 194 şi 288 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, precum şi în Directivele nr. 60/2000 de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei, nr. 43/92 CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de faună şi floră sălbatică, nr. 60/2007 privind privind evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii, nr. 147/2009 privind conservarea păsărilor sălbatice şi în Directiva nr. 52/2014 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 23 martie, proiectul care prevede că obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% sunt considerate proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională şi urmează să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025.

„Obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, sunt considerate ca fiind proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională, urmând a fi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Finalizarea acestor obiective de investiţii care se suprapun cu arii naturale protejate este posibilă, cu condiţia ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să propună în compensare pentru suprafeţele ocupate o zonă echivalentă din punct de vedere al biodiversităţii cu zona ocupată de obiectiv, până la punerea acestuia în funcţiune, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2025”, prevede proiectul.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Plusereul e cu propaganda ecomarxista, ca de obicei. Nu sunt nici microhidrocentrale, nici hidrocentrale mici, ci medii. Si nici mediul nu este „distrus”, cum mint si manipuleaza ecofascistii toxici Dejeu-Gotiu, impreuna cu gruparile aninationale Declic, Agent Green si Bankwatch.

    • Lobbyiști rusi de la usere și oengheuri ne explica foarte agresiv ca orice alternativa energetică fiabila la petrol, gaze, eoliene(care omoară pasari), bășini de inorogi și foto-voltaice care merg doar când e soare e foarte rea…

    • Foraibar , macelarirea parcurilor nationale pentru niste moristi de rahat pe rauri din tara secetei este o alterantiva fiabila? Ai compost in cutia craniana, ca sa ma exprim elegant.

    • Gigi care pute a lipsa materie cenusie, e vorba de distrugere nu doar in parcul national Defileul Jiului, ci si in Calimani. Intr-un parc national, chiar si taierea unui singur copac inseamna distrugerea mediului. Nu-i ca-n mahalaua fara canalizare a lu Jiji.

    • Pentru copacul ala vom ramane fie dependenti de gaz ieftin rusesc sau gaz scump din alta parte.
      Merita sa platesti mai mult pentru energie pentru un copac?
      Evident ca nu este doar un copac, nu exista nimic pe gratis, mereu exista un cost de platit, fie facturi mari, fie o parte a mediului afectata. Clar este ca nu devine Romania desert daca se fac cateva hidrocentrale ce ne confera independenta energetica.

    • Nu are rost sa discuti cu ecofascistii, trebuie calcati pe cap si striviti ca pe gandacii de bucatarie.

    • @libertarian

      „Clar este ca nu devine Romania desert daca se fac cateva hidrocentrale ce ne confera independenta energetica.”

      E atat de greu sa cititi articolul? Productia nationala de energie electrica creste cu 0,4%! Vi se pare ca ajungem la independenta energetica daca distrugem niste parcuri nationale pentru cantitatea asta de energie?

      Si doi: actuala majoritate politica blocheaza brutal de mai bine de 10 ani de zile exploatarea rezervelor de gaz din Marea Neagra din perimetrul Neptun. Rezervele estimate acolo ar acoperi necesarul de gaz al Romaniei pe zeci de ani, asigurand cu adevarat independenta energetita a Romanie, care ar deveni exportator in mod clar, dupa acoperirea cerereii interne. Acolo nu mai e nicio urgenta. Urgenta era sa belim niste parcuri nationale pentru niste castiguri infime. De ce? Ca sa rezolvam problema unor „smecheri”, care au inceput constructia impotriva legii, in parcuri nationale.

  2. S-au distrus deja, o parte din ecosisteme prin aceste captări, expl concret fiind arealul M-tilor Făgăraș. Iar, dacă vb-m de „arie protejată” n-ai ce să cauți cu proiecte și alte tâmpenii pe masă.

    • E vorba de proiecte incepute inainte de instituirea ariilor protejate. In Fagaras distrugerile s-au produs prin excavarea intregii albii pentru a monta conducte, nu este cazul proiectelor „ceausiste” in cauza, la astea apa circula prin tunel sapat in munte.

    • tovarasul DIP ESTE SI EL IMPLICAT ?

  3. Hotii d8n Romania trebuie sa si 8nveateasca undeva banii….energie comert si imobiliare.
    Ca doar nu isi inchipuie cineva ca sunt in stare sa faca o fabrica, un produs ceva…
    Se taie si se baga oile alea peste tot. Mai lipseau mizeriile astea sa le pyne pe paraie….
    Hai sanatate.

  4. Dupa ce Romania a aderat la UE si s-a angajat sa protejeze corpurile de apa si s aia masuri pentru mentinerea caliatii apelor curgatoare, au fost avizate peste 6000 (sase mii) de microcentrale in raurile de munte. Dupa cum a fost demonstrat in cazurile de pe Capra(6 microhidrocentrale ) Buda , 4 microhidrocentrale, si nenumarete altele, acestea produc cantitati d energie nesemnificativa insa castiga milioane euro din subventiile pentru „energie verde” . Pe Capra un rau cu lungimea de 17 km, curge prin conducte pe 14 km. Asta se intampla intr-o arie protejata . Mai sunt alte peste 5000 de situatii similare, pentru care UE a demarat procedura de infringemnet pentu nerespectarea angajamentelor de protectie a apelor si a mediului d ecatre Romania.
    Mai usor cu gargara politica, ”ecofascisti toxici” prin distrugerea ultimelor resurse naturale ramase (padurile au fost masacrate, petrolul a fost dat pe nimic strainilor ca si licentele de exploatari minerale), Romania este pusa in genunchi si va trebui sa importe pana si apa. Lobbiy fac cei care se imbogatesc prin distrugerea utimelor resurse ala tarii si care compromit orice sansa pentru viitorul Roamnaiei. Pe rusi ii doare in dos de consumul de gaze din RO , care este nesemnificativ la nivel european, industria de prelucrare a fost deja anihilata prin vanzarea catre Kazahstan si altii acoliti ai Rusiei de catre guvernul Nascase.

    • Proiectele despre care vorbim sunt ale statului, aprobate prin hotarare de guvern si declarate a fi de interes national. Oengistii vostri apara mediul doar de fatada, de fapt sunt cozile de topor ale rusilor.

    • hidrocentralele alea multe si micro sunt private, ale unor protejati ai guvernantilor actuali si vechi. si sunt niste mizerii care produc bani din subventii pr care le platim noi toti in factura de curent.

    • Legea nu e pentru MHC-uri private, mai informati-va!

  5. Niste mafioti cu relatii in PSD si PNL (inclusiv concubina/partenera fostului ministru de Interne Vela) au turnat betoane in ariile protejate, golanii PSD, PNL si UDMR au facut legea asta ca sa legalizeze porcariile, iar niste prostaci de partid fomisti apara toate faradelegile noului PCR pentru un mic si-o bere.
    Bineinteles ca CCR va legaliza faradelegile, e parte a mafiei politice aflata la guvernare, care i-a numit pe toti actualii judecatori CCR (si pe viitorii 3).

  6. Useristii nu sunt cozile de topor ale rusilor ci ale progresistilor care vor sa tina Romania in intuneric la propriu si la figurat. Daca la vremea inceperii lucrarilor ele nu incalcau nicio prevedere, acestea aparand ulterior, si lucrarile sunt deja realizate intr-un procentaj foarte mare, atunci decizia logica si de bun simt e ca sa se finalizeze iar acele hidrocentrale sa devina functionale.

    • Da, legea e opțională, nu ești obligat să o respecți dacă ești membru PSD.

    • Da, da, usr-istii vor sa tina Romania in intuneric, ca se opun distrugerii unor parcuri nationale pentru niste moristi care produc de doi lei curent.

      Nu PSD-ul lui Dragnea si Ciolacu, care a blocat 10 ani de zile investitia americana din perimetrul Neptun, investitie care ne facea cu adevarat independenti energetic fata de rusi.

      Doar ce l-am auzit pe Ciuca promitand ferm ca in 2026 o sa scoata el gazul din mare. Acum, cu navetele rusesti patruland pe langa Insula Serpilor, o sa fie gramezi de investitori care sa se apuce sa bage miliarde de euro in zona aia, nu-i asa?

  7. Inca odata se dovedeste ca oengeul toxic USR, aservit ca orice sclav, asasinilor economici actioneaza impotriva intereselor statului roman!

  8. Inca odata se dovedeste ca oengeul toxic USR, aservit asasinilor economici, actioneaza impotriva intereselor econoice ale statului roman!

  9. Totusi, de ce toate comentariile postacilor scabrosi ai mafiei hidroenergetice sunt postate, iar cele care le demonteaza ineptiile sunt cenzurate?

    • Pentru ca nimeni nu mai tolereaza mizeriile ecofasciste.

    • Exact cum putleristii spun ca ucrainienii sunt nazisti, pentru ca isi apara tara, si postacii lor din Romania spun ca cei care cer protejarea mediului (de care cu totii depindem) sau respectarea legilor sunt ecofascisti.

    • Bai Iovane, voi sunteti aia care ati inventat sintagma „lege ilegala”, atunci cand nu va convine ceva 😂

  10. Nu meritați voi arii protejate, frumuseți naturale, aer curat, voi votați PSD. Meritați numai praf, distrugere, deșert, sunteți un popor care ar distruge întreaga planetă pentru profit. Deșert scrie pe voi.

  11. Legea ariilor naturale protejate are o lacună uriașă. Trebuie modificată și redenumită ”Legea ariilor protejate de parlamentarii români”. Dacă DNA ar funcționa ar avea de lucru până peste cap cu miile de construcții ridicate în arii ”protejate”.

    • „Dacă DNA ar funcționa…”

      Nu mai e cazul. Iohanis & Co au rezolvat problema coruptiei definitiv in Romania. Pe scurt: nu mai exista coruptie in Romania.

      DNA si ANI sunt reduse la tacere. Daca ma gandesc bine, ar trebuie inchise definitiv, sa nu mai cheltuie bani degeaba.

      Iata avantajele unui regim curat prezidential. Muzica!

  12. Gigi….mai usor cu ecofascistii….vine puțin de iti umple cur.ul cu petrol după ce dezfascizeaza! O sa respiri intubat!

  13. O arie protejata ,,apără” câteva tipuri de habitate care sunt amenințate cu dispariția. Habitatul de râu montan cu arin, de exemplu, este doar in zona unde vor fi conducte. Odata cu disparitia lui, dospar pasari, plante, insecte, dar si apa care hraneste solul si copacii din apropierea raului.
    Daca distrugi un habitat prioritar din aria naturala protejata aceasta nu mai are obiect, adică masina fara roti. Mai bine sa o desfiinteze de tot ca oricum ramane doar cu numele.
    Sunt sectoare de rau care nu se afla in arii protajate si pot fi folosite.

  14. Lasati raurile in pace, le-ati batjocorit mai horror ca oriunde in lume. Cautati-va surse legale pentru energia electrica.

  15. Nu mai bine construim o roata mare de hamsteri, conectată la un generator de curent, în care să-i fugărim pe parlamentari până mai rămîn doar 300?

    • Da, o roata mare, sa aiba pluseristii unde sa alerge, mai ales ca in curand nu-si vor mai permite sa mearga cu trotineta electrica din cauza cresterii costului energiei. 😁

  16. @Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer: de ce maica-ta nu o fi folosit metode contraceptive, poate asa nu mai nastea pr0sti, dar lucrul pe centura nu o fi lasat-o si nici bani nu prea avea!