G4Media.ro

CAZ RAR: Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane…

CAZ RAR: Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustificată, de la primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș

Curtea de Apel Cluj a admis sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul aceleiași instanțe și a dispus confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustificată, de la primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, potrivit deciziei instanței. Sentința nu e definitivă.

  • Admite sesizarea formulată de CCA (Comisia de cercetare a averilor – n.r.) de pe lângă Curtea de Apel Cluj prin Ordonanţa nr. 2/2019, privind pe petenta ANI (Agenția Națională de Integritate – n.r.) în contradictoriu cu intimaţii CC (Cătălin Cherecheș – n.r.) şi SR (Statul Român – n.r.) prin MFP (Ministerul Finanțelor Publice – n.r.). Constată că dobândirea sumei de 2.685.708,318 lei nu are caracter justificat şi dispune obligarea intimatului CC la plata acestei sume în favoarea SR, prin MFP, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Curtea de Apel Cluj, Secţia a III-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată în data de 09.04.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, este decizia instanței.

În iulie 2019, Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în valoare de peste 2,7 milioane de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, județul Maramureș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017. Prin urmare, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj pentru a verifica averea primarului.

În plus, ANI a sesizat și procurorii în cazul lui Cătălin Cherecheș.

  • Întrucât în declarațiile de avere din data de 17 iulie 2017 (rectificată) și din data de 15 iunie 2018, persoana evaluată a declarat informații neconforme cu realitatea, în speță un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016), Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de „fals în declarații” în formă continuată”.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, aflat la treilea mandat, este judecat în alte două dosare de corupție.

Într-unul dintre ele, primarul este acuzat că ar fi primit șpagă de la mai mulți oameni de afaceri 150.000 de dolari și 12.000 de lei pentru ”eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare”. Detalii aici.

Cazul a fost trimis in judecată în septembrie 2018 și abia pe 23 februarie 2021, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Maramureș a decis că probatoriul a fost administrat corect, deși legea spune că această procedură a camerei preliminare are o durată de 60 de zile. Decizia Tribunalului Maramureș nu e definitivă. Cherecheș a făcut deja contestație la Curtea de Apel Cluj.

Într-un alt dosar, primarul e acuzat că a primit mită 100.000 de lei de la reprezentantul clubului de fotbal din Baia Mare ca să susțină echipa din fonduri publice cu 1 milion de lei.

Pe 26 aprilie 2016, primarul a fost prins în flagrant cu suma de 25.000 de lei și a fost arestat. Chiar și așa, a câștigat alegerile din iunie 2016 pentru un nou mandat din arest.

Acest dosar e pe rolul Tribunaluli Cluj și nici acum după 5 ani nu a ajuns la un verdict. Următorul termen de judecată este pe 27 aprilie 2021.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Când vom avea o decizie definitivă vom avea poate o urmă de speranță.

    • Oare bebelusului lui Chirica ii poate fi confiscata averea? nu de alta, dar e improbabil sa fie asa precoce incat sa fi produs deja atatia bani ca sa-si cumpere viloaie.

  2. Deci pierde aproape 3% din avere. Nasol.

  3. Cum nejustificati tata? a uitat de la ce lobby are banii?
    E folose cuvenite bai ce faceti comunistilor 🙂

  4. Ce ma sperie pe mine este ca femeile, mame si bunici, deci cele care educa copiii, sunt primele sa spuna asta: toti fura, a furat dar a si facut, ce sa faca saracul, altfel nu se poate, du-te copile cu flori si ciocolata, poate treci clasa. Unde sunt mamele de altadata? Sa nu spun de sotii, care-l votau pe Petre Roman sau il scuzau pe Tariceanu pentru ca aratau, in opinia lor, ;), bine. La fel, admiratia lor pentru Firea, Androneasca si chiar pt cocul – cum o cheama? – Vioricai D.

  5. Confiscata averea rapid!Coruptii din justitie ar trebui eliminati!

  6. Daca băimărenii l-au votat din pușcărie, înseamnă cu sunt de acord cu ceea ce face. Le plac hoții. Anticorupție , cinste, corectitudine, aste sunt mofturi pentru filosofi…In viitor se va schimba legea, cine nu fura, nu minte, nu trage tepe, nu poate intra in politica, nu poate fi primar. I-auzi bă: „integritate”

    • Din cauza minunatelor prevederi ale legii alegerilor – în primul rând alegerea primarilor într-un singur tur – această comoară locală a ajuns să fie primar cu votul a cca 17 % din locuitorii municipiului. Structura : romii, pensionarii care admiră obrazul grăsuț al omului și locuitorii cartierului de unde provine. A avut și un vânt din spate, mămica a fost deputat pnl în legislația precedentă. Viață grea de politician.

  7. SA IA TOTI EXEMPLU DE LA MAMA LUI OPRISAN. UN MODEL IMBOGATIRE DIN CINSTE.