G4Media.ro

Cătălin Rădulescu, deputatul PSD condamnat la închisoare cu suspendare, inițiativă legislativă de…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cătălin Rădulescu, deputatul PSD condamnat la închisoare cu suspendare, inițiativă legislativă de modificare a Codului penal pentru reducerea drastică a termenelor de prescripție / Procurori: Marea majoritate a marilor dosare de corupție instrumentate de DNA se vor închide

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și vârful de lance al PSD împotriva luptei anticorupție, a înregistrat miercuri la Parlament o inițiativă prin care modifică legea privind Codul penal în sensul reducerii drastice a termenelor de prescripție.

Potrivit proiectului lui Rădulescu, infracțiunile care acum se prescriu după 10 ani, se vor prescrie după 8; cele care acum se prescriu după 8 ani, se vor prescrie după 4 ani, iar cele care acum se prescriu după 5 ani se vor prescrie după doar 3 ani.

Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că marea majoritate a marilor dosare de corupție instrumentate de DNA ar urma să se închidă prin prescrierea faptelor.

Cum arată inițiativa lui Cătălin Rădulescu: 

La articolul 154 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal, alineatul (1) se modifică după cum urmează: 

  1. Literele b), c) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:
  2. b) 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani;
  3. c) 4 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 10 ani;
  4. d) 3 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mică de 3 ani sau amendă.
  5. Litera e) se abrogă

Ce prevede articolul 154 acum în vigoare din Codul penal: 

Art. 154 Termenele de prescripţie a răspunderii penale

(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:

  • a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
  • b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
  • c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
  • d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
  • e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

Termenele de prescripție au fost reduse și prin proiectul de modificare a Codului penal adoptat anul trecut de Parlament la propunerea PSD, proiect care marți a fost adoptat din nou, în urma deciziei CCR, de Comisia specială condusă de Florin Iordache. Astfel, prin proiectul PSD au fost modificate litele b) și c) ale articolului 154 din Codul penal, unul dintre termenele de prescripție reducându-se de la 10 ani la 8 ani, iar altul de la 8 ani la 6 ani.

Cum arată articolul 154 din Codul penal modificat de PSD:

  • La articolul 154 alineatul (1), literele b) și c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    • b) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
    • c) 6 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

Ce este prescripția:

  • Este un interval de timp, mai mare sau mai mic în funcție de tipul infracțiunii, în interiorul căruia statul trebuie să procedeze la investigarea, judecarea și condamnarea definitivă a unei persoane care a comis infracțiuni. Dacă statul nu reușește să o facă în intr-un anumit interval, cel care a comis o infracțiune scapă de răspundere penală prin așa numita prescripție. Adică se consideră că a trecut un interval prea mare de timp de la comiterea infracțiunii pentru ca sancțiunea penală să mai acționeze eficient.

Cum își motivează Cătălin Rădulescu inițiativa: 

  • În prezent, există foarte multe dosare, un număr important dintre acestea stând nelucrate sau fiind sumar întocmite, neexistând probe din care să rezulte săvârșirea unor fapte penale, dar în care procurorii nu dau soluții de clasare pentgru a nu fi acuzațio de favorizarea făptuitorului.
  • Prezenta inițiativă legislativă are ca obiectiv fundamental reglementarea termenelor de prescripție astfel încât organele specializate ale statului să procedeze cu o mai mare promptitudine în vederea stabilirii răspunderii penale și să acționeze pentru aplicarea pedepselor persoanelor care au săvârșit infracțiuni, ca expresie a garantării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.
  • În acest mod se asigură atât respectarea principiului aflării adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei și la persoana suspectului / inculpatului, cât și a scopului reeducativ al pedepsei, care este cu atât mai eficientă cu cât se aplică mai aproape de momentul săvârșirii infracțiunii.

În decembrie 2016, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost condamnat definitiv, de instanţa supremă, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

El s-a remarcat printr-o serie de inițiative de modificare a legilor penale în favoarea infractorilor și în dezavantajul oamenilor legii. Toate au fost adoptate de Parlament, cu voturile PSD, ALDE și UDMR, dar au fost respinse de Curtea Constituțională.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Ops, a ieșit la interval , carabină lungă.!

  2. Așa ne trebuie. De ce „pielea” mea i-au dat cu suspendare ? Dacă era băgat la țambal,nu mai aveam și grija lui trăntoru ăsta ! Un gunoi mai puțin.

  3. Foarte bine, nu asta au votat ruminii? Ce credeau ca o sa se intample cand au votat partidul condus de un infractor dovedit?

  4. Proastă rau mă-sa lu’ orbetele ăsta, mai bine îl înghițea.

  5. Liber la furat!
    Cu conditia sa cotizezi la partid.
    Si sa pupi mina nasului.

  6. Nici un om de buna-credința n-ar vrea să fie în locul lor. Disperarea a atins cote paroxistice. O frică nebuna ii împinge de la spate. Nu vor ieși teferi din această poveste. Probabil ca nici noi…

  7. In principiu nu am nimic împotriva idei de a reduce termenele de prescripție pentru a obliga organele de cercetare să se mobilizeze. Dar, de ce nu modifică aleșii noștri legea astfel încât noile termene de prescripție să se aplice doar pentru faptele viitoare. Dosarele aflate acum în cercetare sau pe rolul instanțelor să rămână cu actualele termene de prescripție. Să ne mai slăbească cu aplicarea asta retroactivă.

  8. bravo, asta au vrut romanii in 2016, da-ti-le mai repede! dupa ce terminati circul, oare cu ce petarde mai veniti?

  9. totul pentru infractori. nimic pentru tara.

    ne va veni si nota de plata. gangsterii au ganduri mari.

  10. Foarte bine.
    Atunci și termenele, cu tot cu pronunțare, să dureze maxim 6 luni.

  11. Toti cei din coalitia de guvernare trebuie bagati cat mai curand posibil la inchisoare. Cu si ce trece ne baga in datorii si ne duc spre evul mediu.

  12. kkt-ul asta de radulescu, in afara de politica(vorba vine) nu ar putea sa faca nimic….oare cum e posibila o societate in care asemenea rebuturi subumane sa duca o existenta lipsita de griji…valabil si pt codrin, serban nicolae si multi altii

  13. ” Procurori: Marea majoritate a marilor dosare de corupție instrumentate de DNA se vor închide”. Pai asta-i si ideea, atitudinea asta de vaca timpa a „organelor” in timp ce infractorii isi dau legi ca sa se scape ma umple de bune intentii la adresa lor.

  14. Tupeul talharilor.