G4Media.ro

Cătălin Predoiu: Raportul Comisiei Europene nu este consecința unui context sau rezultatul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cătălin Predoiu: Raportul Comisiei Europene nu este consecința unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări și nici a unui „automatism” la nivel comunitar, ci rezultatul unui efort laborios și bine organizat, a unei munci duse cu răbdare și migală

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, consideră că Raportul Comisiei Europene nu este consecința unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări și nici a unui „automatism” la nivel comunitar, ci rezultatul unui efort laborios și bine organizat, a unei munci duse cu răbdare și migală de către toți cei implicați în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV.

Comunicatul Ministerului Justiției:

Astăzi, 22 noiembrie 2022, Comisia Europeană a publicat Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Ministerul Justiției salută publicarea acestui raport elaborat de Comisia Europeană pe baza contribuției naționale și a consultărilor din teren cu instituțiile și asociațiile profesionale relevante din sistemul judiciar.

Raportul MCV cuprinde concluzii pozitive, care constată îndeplinirea obiectivelor (benchmarks) și precizează că, în continuare, cooperarea cu Comisia Europeană pe zona de reforme judiciare se poate face în cadrul Mecanismului „Rule of Law”, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Raportul realizează o radiografie la zi a stadiului reformei Justiției și a luptei împotriva corupției în România. Astfel, raportul analizează fiecare dintre cele 20 de recomandări adresate României (12 recomandări din 2017 și 8 recomandări suplimentare din 2018) și constată, în concluziile fiecărei recomandări, îndeplinirea acestora.

Documentul reflectă corect și obiectiv rezultatele eforturilor autorităților române desfășurate de la ultimul raport MCV, din 8 iunie 2021, precum și de la evaluarea prin intermediul ultimului raport pentru România privind statul de drept, din iulie 2022. Comisia Europeană concluzionează că rezultatele înregistrate de-a lungul anilor în România constituie progrese reale şi solide în sfera reformei Justiției și combaterii corupției, care au produs modificări ireversibile la nivelul societăţii românești.

Cu privire la legile Justiției, raportul constată că acestea au fost supuse unui proces îndelungat și riguros de elaborare, bazat pe consultări publice, consultări cu sistemul judiciar, dezbateri parlamentare transparente; în acest proces, au fost urmate recomandările MCV, precum și recomandările din opiniile anterioare ale altor organisme recunoscute, cum ar fi, în principal, Comisia de la Veneția.

Raportul conchide faptul că reformele pot continua și vor fi monitorizate în cadrul Mecanismului ”Rule of Law”, un instrument comunitar aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE).

Ministerul Justiției adresează mulțumiri tuturor instituțiilor din cadrul autorității judecătorești, judecătorilor și procurorilor, grefierilor și celorlalte categorii de personal din Justiție, Agenției Naționale de Integritate (ANI) și Agenției Naționale de Administare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), pentru eforturile depuse în realizarea reformelor din Justiție.

De asemenea, Ministerul Justiției adresează mulțumiri Comisiei Europene pentru cooperarea și dialogul strâns în îndeplinirea obiectivelor (benchmarks) din cadrul MCV, precum și tuturor ambasadorilor Statelor Membre UE, SUA și Marii Britanii pentru consultările constante și utile avute de-a lungul anilor pe marginea îndeplinirii obiectivelor (benchmarks) MCV.

Nu în ultimul rând, Ministerul Justiției adresează mulțumiri Președintelui, Premierului, membrilor Guvernului, Președinților celor două camere și parlamentarilor, în special celor din majoritatea de guvernare, pentru sprijinul politic și instituțional acordat instituției în promovarea legislației reformelor – a legilor privind: desființarea SIIJ (Legea nr. 49/2022), statutul judecătorilor și procurorilor (Legea nr. 303/2022), organizarea judiciară (Legea nr. 304/2022), statutul CSM (Legea nr. 305/2022), extinderea competenței ANABI (Legea nr. 230/2022), adoptate în 2022, și a celei privind avertizorii în interes public, adoptată de Senat și aflată în faza finală de adoptare în Camera Deputaților.

**

Ministerul Justiției nu privește acest Raport MCV, publicat astăzi, ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative, în primul rând Codurile penale, Legile privind statutul grefierilor și al inspectorilor de probațiune.

Cooperarea cu Comisia Europeană, cu Comisia de la Veneția, GRECO și toate instituțiile europene va continua transparent, constructiv și onest, în cadrul Mecanismului ”Rule of Law”, Planului Național de Redresare și Reziliență și al altor instrumente europene incidente.

***

Cu ocazia publicării raportului, ministrul Justiției a declarat:

„MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele inițiale și cele derivate din acestea au fost îndeplinite de executivul, legislativul și autoritatea judecătorească din țara noastră. Raportul de astăzi este o consecință firească a acestei realități din teren și este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv și corect această realitate. Raportul de astăzi nu este consecința unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări și nici a unui „automatism” la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios și bine organizat, a unei munci duse cu răbdare și migală de către toți cei implicați în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea și cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară. De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaționale, satisfacerea drepturilor fundamentale și a intereselor legitime ale cetățenilor români, pe un plan mai larg, a construcției europene simultan cu promovarea intereselor naționale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni și euro – atlantici. Nicio țară europeană nu își poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naționale și ale cetățenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă și onestă cu partenerii europeni. Pe de altă parte, fără un efort de echipă și fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil și doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiției s-a bucurat în acțiunile sale din partea Președintelui României, Premierului, Coaliției de Guvernare, parlamentarilor majorității și reprezentanților Comisiei Europene, precum și Vicepreședintei Comisiei Europene Věra Jourová, cărora le mulțumesc.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. A IEȘIT PREDOIU LA LAUDE, DOAMNE FEREȘTE, DU’TE DE AICI

  2. du-te-n .. ba .. chiar vrei sa te credem?

  3. S-a trezit si mos gerila asta cu mana in oala de noapte…

  4. Tot ce am vrut să zic…….au zis ăștia înaintea mea:)))

  5. Actuala justitie, cu care se lauda Predoiu, Ciolacu si Iohannis, e justitia gandita de Draknea, dar cosmetizata putin, ca sa nu se vada direct ticalosia! Astia de la UE sunt ori orbi, ori s-au saturat si au cedat la insistentele mafiotilor de la Bucuresti…
    – DNA-ul e o carcasa golita de atributii, care nu mai lupta decat cu babele care vand patrunjel? Este!
    – Toate dosarele importante (Revolutia, Mineriada, 10 august) raman ingropate de justitia lui Iohannis si Predoiu? Raman!
    – Sectia speciala a fost reinfiintata, cu aceleasi prerogative si aceiasi ticalosi? A fost!
    – Numirile de procurori si judecatori sefi sunt la mana politicienilor? Sunt!
    – Procurorii sefi pot infirma concluziile procurorilor in anchete, atunci cand deranjeaza? Pot!
    – Promovarile judecatorilor la ICCJ se fac de acum fara concurs (pe merit), ci pe baza de interviu la sectia de judecatori din CSM, condusa de Savonea si alti anti-reformisti? Se fac!
    – Se aplica recomandarile Comisiei de la Venetia? Selectiv, doar ce le convine hotilor!
    – Magistratii care nu accepta politizarea justitiei sunt dati afara din sistem? Sunt!
    Etc.

  6. Ha ha ha haaaa ha haaaa haaaaa 🤣

  7. Predoiule lasa gargara: fix asta este!
    In „contextul” razboiului din Ucraina, in UE e nevoie de UNITATE mai mult ca oricand!
    Au inchis ochii iar Romania asa va ramane: Fara REFORMELE necesare, ce NU ati facut la presiunea UE, NU veti mai face niciodata, asa cum NU ati facut in cei 15 ani de dupa aderare!!!
    Si, culmea ipocriziei va mai bateti si in piept ca e „meritul” vostru, ceea ce anticipasem!!

  8. MCV nu trebuia ridicat, sa nu aiba fanfaronii astia de la putere cu ce sa se laude ca niste 💩💥💣💫🖕🤮 ce sunt!

  9. Ha ha ha haaaa ha haaaa haaaaa haaa 🤣

  10. Ba, dar tu chiar n-ai rusine deloc, deloc? Obraz gros, dar chiar atat de gros?

    • ASTEAPTA DECORATII, 3-4 PENSII SPECIALE SI NISTE „AFACERI” DIN CARE SA-I IASA ZECI DE MILIOANE.

  11. „NU AVEM TOATĂ PUTEREA, PÂNĂ NU LUĂM ŞI JUSTIŢIA” – Profesor Universitar Doctor Puşcăriaş Turnător Dan Voiculescu „Felix”

  12. Mă, tu te auzi ce zici? Chiar nu ți-e rușine să bați câmpii in halul ăsta, de parcă n-ar ști toată lumea că nu-i așa?

  13. Dar Parchetele din Oltenița și Călărași știi ce mai fac??? Cum închid ele dosar după dosar Primarului și Secretarei din Primăria Curcani, iar cetățeanul ,, moare cu dreptatea în mână,,?!De când nu s au mai făcut controale? Acești Procurori corupți taie și spânzură la ordine politice și n interesul pilelor, dar în detrimentul legii! Să ți fie RUȘINE, dacă știi ce i aia!

  14. & L-a pus Iohannis pe Predoi ca să predea Ucraina occidentului, ?

  15. & Le dă Soroș să facă occidentalizarea Ucrainei ?
    & Sengen, Shengen, ?

  16. & Când dă Soroș bani la Ucraina e cu vestic și nu cu estic, că iese cu scandal că au multe istorii cu ungurii, ?