G4Media.ro

Câtă bere, vin și tărie poți bea după noile normative canadiene fără…

Sursa foto: Pexels / Cottonbro

Câtă bere, vin și tărie poți bea după noile normative canadiene fără să riști boli grave / Un nou raport oficial schimbă drastic recomandările de la aproape două băuturi pe zi la două pe săptămână/ Cât alcool este recomandat în SUA sau Marea Britanie

În Canada, ar trebui să fie „Dry January” pe tot parcursul anului, conform noilor recomandări naționale care spun că zero alcool este singura abordare fără riscuri, transmite BBC.

Dacă trebuie să beți, maximum două pahare pe săptămână sunt considerate cu risc scăzut de către recomandările susținute de guvern.

Recomandarea reprezintă o scădere abruptă față de recomandarea anterioară, publicată în 2011.

Acele orientări permiteau un maxim de 10 băuturi pe săptămână pentru femei și 15 băuturi pentru bărbați.

Noul raport, finanțat de Health Canada, a sugerat, de asemenea, etichete de avertizare obligatorii pentru toate băuturile alcoolice.

„Mesajul principal al acestor noi orientări este că orice cantitate de alcool nu este bună pentru sănătate„, a declarat Erin Hobin, cercetător principal la Public Health Ontario și membru al grupului de experți care a elaborat orientările. „Și dacă beți, mai puțin este mai bine”.

Raportul de aproape 90 de pagini, realizat de Centrul canadian pentru consumul de substanțe și dependență (CCSA), detaliază o varietate de riscuri pentru sănătate asociate cu ceea ce anterior era considerat un consum redus de alcool.

Potrivit CCSA, mai mult de două băuturi standard – fiecare echivalentul unei porții de 341 ml (341 de uncii; 0,6 pinte) de bere cu 5% alcool sau a unui pahar de 142 ml (142 de uncii; 0,26 pinte) de vin cu 12% alcool – aduce o creștere a rezultatelor negative, inclusiv a cancerului de sân și de colon.

Ar putea fi o trezire neplăcută pentru cei aproximativ 80% dintre adulții canadieni care beau.

„Noile orientări sunt poate un pic șocante”, a declarat Dr. Hobin. „Cred că este o informație foarte nouă pentru public faptul că, la trei băuturi standard pe săptămână, riscul de cancer la nivelul capului și gâtului crește cu 15% și crește și mai mult cu fiecare băutură suplimentară.”

„Trei băuturi standard pe săptămână pentru majoritatea canadienilor nu ar fi considerate o cantitate mare de alcool”, a adăugat ea.

Experții canadieni spun că schimbarea drastică a orientărilor – de la aproape două băuturi pe zi la două pe săptămână – este rezultatul unor cercetări mai bune de-a lungul timpului.

„Datele în general se îmbunătățesc în ceea ce privește modul și ceea ce măsurăm”, a declarat Jacob Shelley, profesor de sănătate și drept la Western University.

Cum se compară Canada cu Australia, SUA și Marea Britanie

Noile recomandări plasează țara în defavoarea mai multor alte națiuni occidentale. Ghidul național al Australiei, publicat în 2020, recomandă un maxim de 10 băuturi standard pe săptămână. Franța sugerează același lucru.

SUA recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și una pentru femei, în timp ce Marea Britanie sugerează nu mai mult de 14 „unități” de alcool – aproximativ șase pahare de vin sau halbe de bere – pe săptămână.

Dar Canada nu este un caz singular. Începând cu 2015, consiliul de sănătate din Olanda a recomandat ca oamenii să se abțină complet de la alcool sau să nu bea mai mult de o băutură standard în fiecare zi.

Este încă o întrebare deschisă dacă canadienii – care își iubesc berea aproape la fel de mult ca hocheiul – vor fi convinși să bea mai puțin din cauza acestor îndrumări.

Potrivit Global Drug Survey, în ceea ce privește frecvența consumului de alcool, Canada nu se situează în primele 10 țări la nivel mondial, situându-se sub media globală. Dar la măsura „senzației de beție”, Canada a sărit pe locul șase, imediat după SUA și Marea Britanie.

„Alcoolul face parte în mare măsură din cultura noastră în Canada, este normalizat, este în mare parte acceptabil din punct de vedere social”, a declarat Dr. Hobin. „Veți vedea alcool la zilele de naștere, la nunți sau când vă uitați la Hockey Night in Canada sâmbătă seara”, a spus ea, referindu-se la îndrăgitul program sportiv săptămânal.

Oamenii de știință de la CCSA și alți experți spun că etichetarea obligatorie a tuturor băuturilor alcoolice cu avertismente de sănătate, practică acum obișnuită pentru țigări, este un prim pas necesar.

În 2017, în cadrul unuia dintre singurele experimente reale de până acum privind etichetele de avertizare privind cancerul pe băuturile alcoolice, Dr. Hobin a studiat efectele unor astfel de avertismente în magazinele de băuturi alcoolice din Whitehorse, capitala Yukonului. S-a constatat că etichetele au scăzut vânzările de alcool pe cap de locuitor cu 7% în comparație cu locurile de control din Yukon și din Teritoriile de Nord-Vest.

Cu toate acestea, pentru a impune etichetarea la nivel național, ar fi nevoie de aprobarea Ministerului Sănătății din Canada.

Într-o declarație pentru BBC, agenția a mulțumit CCSA pentru activitatea sa, afirmând că consumul de alcool prezintă „probleme serioase și complexe de sănătate publică și siguranță”. Dar nu a dorit să comenteze cu privire la adăugarea de avertismente de sănătate pe băuturile canadienilor.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Aveti normativele bulgaresti? Alea sunt mai umane.

    • Nu, normativele moldovenilor sunt cele mai bune, ti se spune exact cat si ce trebuie sa bei ca sa-ti violezi bunica/matusa/vecina.

  2. Mda, toata lumea are treaba cu zaharul si alcoolul. Sa ne spuna specialistii cat nitrat de sodiu putem ingera cu mancarea? Dar maleat de sodiu, glucozoxidaza, etc? Ok, nu toate E-urile sunt periculoase, dar cel putin jumatate din cele 300 E utilizate in Romania sunt mult mai.periculoase decat banala bere.
    PS verificati conversiile ml/oz/pint. Nu sunt corelate cantitatile in articol.

    • Pai si nu e de ajuns? Nu e clar ca exista un mare potential de scadere a riscului de cancer, fie ca vorbim de scaderea numarului de tigari sau a cantitatii de alcool, zahar sau carne consumate?

      Abordarea ar trebui sa fie din directii multiple, si de fapt cam asa si este.

  3. Ma numesc Florin si am devenit vegetarian. Mananc iarba, fumez doar iarba, beau doar bauturi verzi si tari din fructe, pruna fiind pe primul loc. Ma joc mult cu armasarul satului si taurasii din zona ca au la ei uleiuri vegetale, iar dupa joaca si zbenguiala adorm prin campuri pline cu verdeata si visez la cai verzi pe pereti.

  4. Au uitat sa indrume oile spre convertirea la varu’ Allah si instaurarea Coranului 😉

  5. Nu stiu cum e in Canada, dar in Romania daca nu bei o bere din cand in cand, innebunesti si mori de tanar, cand ii vezi pe Ciolacu, Bode, Ciuca, Virgil Popescu, etc.