G4Media.ro

Cât plătește Republica Moldova pentru energia electrică din România

Sursa foto: ACUE

Cât plătește Republica Moldova pentru energia electrică din România

Prețul mediu de achiziție a energiei electrice din România este de 180 de euro pentru un MW/h, adică de trei ori mai mare decât cel achitat anterior Centralei termoelectrice de la Cuciurgan (Moldgres), care nu mai poate livra însă din cauza lipsei gazului rusesc, anunță Radio Europa Liberă, citată de Rador. Moldova cumpără 80% din energia necesară din România.

Drept urmare, tarifele pentru curent în Moldova ar putea crește din nou, potrivit vicepremierului Andrei Spînu.

„Avem două contracte bilaterale la preț de 90 de euro, unul de 50 MW și unul de 35 MW. Asta înseamnă cam 10-12% din consum. 90 de euro este prețul plafonat pentru consumatorul din România. Restul se cumpără în fiecare zi pentru ziua următoare pe bursa română. În funcție de oră, prețurile variază de la 100 la 300 de euro pentru un MW. La toată energia care a fost cumpărată de pe piață, prețul mediu ar fi 180 de euro. Dacă pornim de la prețul de 62,5 euro pe care-l plăteam până la 1 noiembrie, acum e de trei ori mai mare”, a explicat Andrei Spînu într-o emisiune la ProTV, citat de IPN.

La începutul lunii, autoritățile din Moldova au majorat tarifele la energie electrică. Pentru Premier Energy tariful este acum de 4,77 lei moldovenești / Mwh, în creștere cu 1,62 lei.

„Tot curentul, în afară de cel de avarie, se achită în avans. Procurările se fac de pe bursă și reprezintă cel mai transparent mod de a cumpăra energie electrică. Se fac ofertele, banii sunt blocați pe contul sucursalei Energocom din România. Imediat ce se încheie tranzacția, banii sunt luați de pe cont. Unica factură pe care n-o știm este energia de avarie, care este cea mai scumpă, dar cantitatea este mai mică. Tranzacția este între Moldelectrica și Transelectrica, când Moldelectrica va primi factura, vom ști exact la ce oră ne-a fost oferită energia, la ce preț. Noi vom face datele publice. Vom ști mai exact dacă este nevoie de ajustări suplimentare de tarif la finalul lunii noiembrie”, a precizat Spînu.

Prin intermediul Energocom, autoritățile importă peste 80% din necesarul de electricitate din România.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. @REDACTIA mergeti in vizita la Parlament la comisia pentru Industrie cu 2 intrebari : Firmele care opereaza pe teritoriul Romaniei, pot avea si ele energie la 179 euro/ MW/h ? Avand in vedere ca platesc taxe si salarii pentru PIBul Romania si ce masuri se iau pentru a avea acest pret, pe langa nimic de pana acum

  2. Cu alte cuvinte platesc de trei ori mai mult Romaniei decat Transnistriei! Si ne miram ca sunt proteste de strada la Chisinau?!

    • Ilie, dacă ați fi ținut de Transnistria și nu ați fi dat-o mujicilor, acum ați fi avut curentul vostru. Nu ne mai tine noua lecții de democrație, este de ajuns sa nu le mai plătiți muscalilor pensiile și sa blocați frontierele. Nimic nu intra, nimic nu iese. Sa stea cu lenin al lor. Și tu ai putea sa faci un gest nobil și sa treci Nistrul.