G4Media.ro

Cât de tare poate dăuna inimii noul coronavirus / Cardiologi germani: Este…

sursa foto: www.thailandmedical.new

Cât de tare poate dăuna inimii noul coronavirus / Cardiologi germani: Este mult mai mult decât ne-am temut

Oamenii de știință de la Clinica Universitară din Frankfurt au făcut „observații terifiante” într-un studiu asupra consecințelor pe care coronavirusul le are asupra inimii. Pentru ca tratamentul să aibă rezultate, cercetătorii se bazează pe detectarea precoce, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată de Rador.

În cea de-a treia zi a studiului, Valentina Puntmann și Eike Nagel s-au privit în tăcere. „Este mult mai mult decât ne-am temut”, spune Nagel, directorul Institutului de Imagistică Cardiovasculară Experimentală de la Spitalul Universitar din Frankfurt.

Echipa din jurul cardiologilor Eike Nagel și Valentina Puntmann a examinat, în cadrul studiului, 100 de pacienți vindecați de coronavirus. Printre altele, au stocat imagini RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) care vizau inimile subiecților. La 78 de pacienți au detectat modificări inflamatorii ale inimii, iar la aproximativ 60 de pacienți au diagnosticat o inflamație activă a mușchiului cardiac. Este un rezultat prin care oamenii de știință au provocat îngrijorare la nivel mondial. „Am vrut să împărtășim cât mai repede descoperirile”, spune Valentina Puntmann, ea și echipa ei fiind preocupați să nu piardă timp.

Cercetătorii au rezumat și publicat în câteva zile rezultatele studiului, pentru a îi face pe medicii din întreaga lume conștienți de problemă și pentru a-i determina să caute forme adecvate de terapie. În ciuda câtorva erori statistice minore, potrivit cercetătorilor descoperirea principală a studiului rămâne aceeași: boala provocată de coronavirus, chiar într-o formă ușoară și fără simptome, poate dăuna inimii. În prezent, cercetătorii presupun că noul coronavirus declanșează un proces autoimun dăunător, care provoacă probleme cardiace.

Majoritatea celor care au luat parte la studiu au avut doar simptome ușoare. 67 dintre subiecți au declarat că s-au vindecat acasă, iar 33 dintre cei infectați au avut nevoie de spitalizare și doi au primit ventilare artificială. 47 de femei și 53 de bărbați s-au oferit voluntari drept subiecți de testare în urma unui apel adresat de clinica universitară, cei mai mulți dintre subiecți având între 30 și 50 de ani.

Cercetătorii au stocat imagini cardiace de la alți 100 de participanți la studiu, care nu au fost depistați ca având coronavirus. Cei din acest grup au fost selectați astfel încât să se potrivească în ceea ce privește vârsta, sexul, bolile anterioare și greutatea cu pacienții care au avut virusul.

Modificările identificate la nivelul inimii, pe care majoritatea pacienților anterior infectați le au, sunt deocamdată doar observații, „observații terifiante”, cum spune Eike Nagel. Rezultatul nu este, însă, unul surprinzător, deoarece mulți dintre pacienți s-au plâns de simptome nespecifice după ce au trecut prin manifestarea bolii generate de coronavirus, spune cardiologul Eike Nagel și relatează despre un tânăr care acum obosește foarte tare când urcă scările pe care obișnuia să le sară.

Participanții la studiu în cazul cărora s-au observat modificări cardiace sunt în prezent îngrijiți de clinica universitară. Totuși, în multe dintre cazuri, pacienților nu li se poate oferi încă un tratament standardizat, spune Eike Nagel, deoarece inflamația mușchilor cardiaci a fost diagnosticată prin RMN într-un stadiu foarte timpuriu. În principiu, acest lucru este bun, dar și destul de atipic pentru tabloul clinic. De obicei, pacienților li se punea un astfel de diagnostic numai după ce dezvoltau simptome exacte, când inflamația se afla într-un stadiu foarte avansat, pentru care sunt utilizate medicamente puternice, posibil prea puternice pentru inflamația ușoară identificată în urma studiului.

„În medicină, de multe ori așteptăm până când oamenii vin cu simptome care se încadrează într-un tablou clinic tipic. Rareori reparăm sau prevenim”, afirmă, în mod critic, Eike Nagel. Cercetătorii doresc să continue studiile, pentru a dezvolta tratamente care să funcționeze fie asupra unei inflamații a mușchilor cardiaci, inflamație diagnosticată precoce, fie care pot fi administrate profilactic. Cercetătorii sunt siguri, însă, de un lucru: dacă este netratată, o astfel de inflamație poate duce la insuficiență cardiacă.

În mod surprinzător, pe mulți dintre participanții la studiu i-a liniștit rezultatul, pentru că în sfârșit știau de ce mai au încă simptome neplăcute, după cum spune Valentina Puntmann. „Avem grijă de ei, învățăm împreună.” Cei doi cardiologi germani speră că studiul poate fi continuat și în alte locații, fapt care să prevină posibilele concluzii greșite. „Nu va ajuta să considerăm bolnav de inimă pe oricine nu se simte complet vindecat după coronavirus”, spune cardiologul Eike Nagel. „Uneori este nevoie doar de timp pentru o recuperare completă și asta poate dura foarte mult.”

Sursa: FAZ/ Rador/ Traducerea: Vera Ștefan

Sursa: www.thailandmedical.news

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Va zic solutia : Hreanul proaspat cules din pamant. Invie mortii. 🙂 E atat de tare incat virusul n-are nici-o sansa. Mai bagi si niste usturoi, sa purifice sangele in stilul medicamentelor de la 1000 de lei in sus si ai redus imens riscul de dmg.

    Bineinteles, hreanul si usturoiul nu pot fi patentate + ca sunt alimente cu elemente atat de complexe incat depasesc cunoasterea actuala.

    (Inca nu se cunoaste mecanismul exact al paracetamolului –substanta mult mai putin complexa decat ce contin usturoiul si hreanul, se stie doar ca-i oxidativ puternic, hepatotoxic, ca umbla in hipotalamus si ca din motive necunoscute inca-i legal in Romania si vandut in draci … Evident, una-i sa iei un Teraflu & Co. si alta -i sa suporti hreanul … Intr-un final, prostia se plateste, indiferent de vointa prostului.

    • Pe logica asta..la fel e și țuica, mai ales aia tare. Nu prea mai are nimic șanse, nici tu :))) sau si mai bine: usturoi, hrean si țuică! :))

    • Daca nu pui si niste telina, degeaba.

    • Sunt substante total diferite cu moduri de actiune diferite + ca tuica n-are proprietati antioxidante si tot ce vine la pachet cu ele. Deci, tu n-ai logica dar fie, ca ai deschis subiectul … Daca ai putea sa faci o ‘hreanata’ (hrean imbibat suficient timp in tuica) ar distruge universul microbiilor, deci intr-un final, nu-i rea. Da, are si tuica proprietati dar per total slabeste organismul/sistemul imunitar/otraveste fiecare celula/tortureaza ficatul, deci nu-i buna … O „Hreanata” ar fi total altceva doar ca nu stiu cine ar bea-o …

    • *microbilor

  2. O traducere execrabila!

  3. Glume, reproșuri la adresa traducerii, dar în viitorul apropiat, mesele chirurgilor nu vor mai ajunge pentru a îndepărta părțile necrozate ale inimilor oamenilor.

  4. De altfel, in acest tip de operatie, după ce sternul este deschis, creierul pacientului este conectat la un aparat pentru ca sângele din creier sa fie oxigenat. Cat despre șansele de reușită…..
    Și noi și ei și alții visează Nicușor, traienusi și firicele

    • Vezi ca te cheama pacienții sa le schimbi plosca!

      Si citește compendiul de medicina pentru covdioti de pe FB mai cu atentie: necroza miocardului insemna infarct miocardic. Si nu se excizează portiunile alea din inima, ca mor pacienții, bai mengele care esti!

      Ps: in articol se vorbește despre miocardită, alta patologie, chiar daca te omoara la final…

    • Bai scârbă, orice tesutul mort se taie! Și lasă redundanta faptică eronata.

  5. Fenomenele astea secundare trebuie tinute sub observatie.

  6. Cred ca Guvernul inca se lauda ca a aplatizat curba, in timp ce peste 1300 de oameni se infecteaza zilnic oficial. Neoficial sunt de 5-10 ori mai mult si Guvernul nici nu doreste sa fie intrebat de consecintele acestui studiu pentru zecile sutele de mii care au facut boala…

    Ei au dat o spaga presei ca sa nu fie intrebati ceva incomod!

    • Pai de ce iti faci griji? Nu ziceati ca guvernul umfla cifrele ca sa-si ia banii de la UE?

    • Plm

      Daca sunt de 10 ori mai multi inseamna ca rata de mortalitate e scazuta la nici 0.01 %

      Adica daca te iei dupa testarea de anticorpi in care a reiesit ca sunt 2% din 19 000 000 adica vreo 380 000 de oameni.

      Iar daca avem vreo 2800 de decese asta inseamna….0.01%.

      Plm. Ce sa mai intelegi.

    • Crop, stai liniștit, că nu te poți lua numai după anticorpi! La foarte multi oameni, sistemul imunitar, pur și simplu,dezactivează virusul când îl iau, nici nu mai e nevoie să faca anticorpi! Anticorpii nu sunt prima linie de apărare a organismului, din câte îmi amintesc eu, sunt chiar ultima!
      https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/pathogens-and-disease/immune-responses-viruses

    • @Crop

      Intelegi ca:

      – Rata de mortalitate e mai mare, poate undeva la 0.7% sau peste. Dar atunci poate va trebui sa reconsideram si rata de mortalitate la gripa, si acolo sunt asimptomatici. S-ar putera sa fie mai mica decat se credea. Deci comparatia dintre gripa si COVID-19 ar continua sa arate ca gripa e mult mai blanda in urmari.

      – Sectiile de terapie intensiva sunt mai pline decat au fost vreodata. Nici o boala transmisibila nu a mai avut un asa efect in istoria recenta. In alte tari s-a depasit capacitatea existenta pe varful epidemiei, situatie care a trenat o perioada dureroasa de timp. Sper din tot sufletul ca la noi sa nu se intample asta. In Mexic si Brazilia si cateva alte tari situatia e grava chiar acum, raportat la resursele limitate de asistenta medicala.

      – Cei care se vindeca, chiar si cei cu forme usoare sau asimptomaticii, pot avea sechele ascunse si ingrijoratoare, iar tratamentul pentru ele are o finalitate incerta. Dar asta se poate citi si din articol.

      Este un virus ATIPIC, lucru care poate induce in eroare persoanele neavizate care incearca intr-un mod superficial sa ii evalueze gravitatea.

    • Dacă ai în vedere și categoria de oameni pe care am menționat o eu mai sus, care nu au nevoie să faca anticorpi, rata de mortalitate e sub 0,7%. Nu contestă nimeni că nu e o boală gravă, dar e o boală gravă pentru oamenii bolnavi de anumite boli: În primul rând de diabet, de boli cardiovasculare și să nu mai vorbim de cei cu cancer. eu cred că statul ar trebui să concentreze pe ei, nu știu cum, prin medici de familie, prin campanii aplicate, țintite, ei trebuie să învățați să se ferească, nu să aștepte să îi ferească majoritatea. Mă gândeam la cazul doctorului tătar de la Constanța, care avea nu știu câte stenturi la inimă, dar totuși s-a dus la o petrecere. Iar presa a sărit să îi acuze pe ceilalți participanți. Nu, e doar vina lui, era stomatolog dar era totuși medic, trebuia să știe că nu are ce să caute acolo!

    • @Ciprian

      Ai observat corect ca efectele obiective ale bolii raman aceleasi, indiferent cum ajustam matematic rata mortalitatii.

      Si nu uita ca spre deosebire de cazul gripei sezoniere, mortalitatea COVID-19 a fost calculata sub efectul masurilor de distantare sociala, izolare, masti, etc! In tarile unde masurile nu s-au respectat rata mortalitatii e mult mai mare. De asta spun ca o comparatie cu gripa releva clar ca pandemia actuala e mult mai grava. La calcularea mortalitatii gripei sezoniere s-au luat in calcul asimptomaticii, precum si cei care nu dezvolta anticorpi? Trebuie sa avem aceleasi standarde de evaluare daca vrem sa le comparam.

      Bolnavii cronici sunt oameni la fel ca noi. Multi au un rol activ in societate, vorbim de exemplu de salariati. Fara masurile speciale care au fost luate ca sa previna raspandirea comunitara protejarea celor vulnerabili, chiar a pensionarilor, ar fi fost imposibila oricat de mult s-ar fi izolat.

      Un procent deloc de neglijat sunt persoanele fara alte afectiuni care au cazut victime ale epidemiei.

    • Si o completare: In tarile unde masurile nu s-au respectat rata mortalitatii e mult mai mare datorita depasirii capacitatii sistemului de asistenta medicala. Doar luand in calcul acest factor putem trage concluziile corecte.

  7. Plaquenilul, zis si hidroxiclorochina. Detrical, vitamina C de 1000 cu zinc. Si puneti-va masca. Macar sa nu va fie frica sa mergeti afara. Si ascultati de fostii colegi si NU deschideti scolile ca va fi dezastru.!!!

    • Vitamina D are un rol foarte important in reglarea raspunsului sistemului imunitar.

      Un raspuns prea slab duce la proliferarea virusului in organism. Un raspuns prea puternic poate avea efecte autoimune catastrofale. E vorba „furtuna de citokine”, un atac violent si adesea fatal al sistemului imunitar asupra propriului organism. E responsabil de decesele neasteptate ale persoanelor asimptomatice sau cu simptome usoare, care cu o zi inainte se simteau foarte bine.

      Vitamina D contribuie la raspunsul echilibrat al sistemului imunitar. Este un imunoregulator absolut necesar organismului, care ajuta la evitarea extremelor de mai sus.

      Problema e ca in perioada de iarna si primavara o mare parte din populatie are carente de Vitamina D, care se pot depista la o simpla analiza de sange. Masurile de izolare (desi absolut necesare) au limitat iesirile in aer liber pentru multe persoane, fapt care probabil a prelungit aceste carente inclusiv pe perioada sezonului cald. Plus ca la persoanele varstnice s-ar putea ca nici macar expunerea la soare sa nu mai genereze cantitatea de vitamina D pe care o genera la tinerete. E important de stiut si ca expunerea la soare prin fereastra inchisa NU produce vitamina D!

      De asta suplimentele cu vitamina D, intotdeauna cu recomandarea medicului, sunt foarte importante in aceasta perioada si in lunile care vor urma.

  8. va rog daca se poate sa indicam publicatia in care a aparut studdiul respectiv; mlltumescm

  9. toti cei 100 pacienti sunt niste zombie. sa nu mai aiba drept de vot si sa fie dusi in colonii ca leprosii. au creierul inlocuit cu 19 covrigi si cand o sa fie activati de semnalu 5g vor incepe sa ne atace

  10. Cat despre suplimentele cu minerale sunt pisate cam în proporție de 70 la 100. Așa că singurul pentru vitamina D este soarele.

  11. mamaaaaa,citi doctori la comentarii…..mi-e si rusine ca sint medic si nu cunosc cite scriu astia pe aici!