G4Media.ro

Când trebuie să mergem la doctor pentru probleme cardiace: Cele mai comune…

sursa foto: Unsplash

Când trebuie să mergem la doctor pentru probleme cardiace: Cele mai comune simptome, cauzele lor și tratamentele cele mai eficiente

Bolile de inimă nu fac discriminări. Fiind printre principalele cauze de deces pentru persoane din SUA și nu numai, aceste condiții sunt un pericol pentru toată lumea, scrie Healthline.

Nu este surprinzător faptul că mulți oameni apelează la internet pentru a se informa despre bolile de inimă și sănătatea inimii.

Pentru a ajuta la calmarea curiozității și la răspândirea conștientizării, experții răspund la următoarele întrebări, cele mai căutate despre sănătatea inimii, conform Google Trends.

Ce este aritmia cardiacă?

Aritmia cardiacă apare atunci când există o anomalie în ritmul bătăilor inimii.

„Aceasta înseamnă că inima bate fie prea repede, o afecțiune cunoscută sub numele de tahicardie; fie prea încet, cunoscută și sub numele de bradicardie; fie neregulat”, a declarat pentru Healthline Dr. Martha Gulati, cardiolog la Cedars Sinai Heart Institute și președinte al Societății Americane de Cardiologie Preventivă.

Gândiți-vă că inima are un sistem electric care servește drept mecanism de sincronizare pentru a-i spune inimii când și cât de repede să pompeze, a declarat Dr. Kevin Thomas, electrofiziolog la Norton Heart & Vascular Institute Heart Rhythm Center.

„O aritmie apare atunci când sistemul electric acționează neregulat”, a declarat el pentru Healthline.

Aritmiile pot afecta persoane de toate vârstele și pot fi declanșate de genetică, de afecțiuni cardiace preexistente, precum și de obiceiurile de viață, cum ar fi fumatul, dieta nesănătoasă și stresul.

„Semnificația unei aritmii depinde de tipul de ritm anormal care se produce. Unele sunt grave și pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate, în timp ce altele nu sunt îngrijorătoare sau periculoase”, a declarat Thomas.

Cel mai frecvent tip de aritmie este fibrilația atrială, cunoscută și sub numele de AFib.

„AFib este un ritm cardiac neregulat și adesea rapid, care poate crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă”, a spus Gulati.

Riscul de fibrilație ventriculară pe parcursul vieții este de unul din patru pentru toți bărbații și femeile de peste 40 de ani, potrivit unui studiu publicat în Circulation, o revistă a Asociației Americane a Inimii (AHA).

Care sunt simptomele aritmiilor cardiace?

În timp ce diferite tipuri de aritmii pot prezenta o varietate de simptome, Thomas a spus că cele mai frecvente simptome ale unei aritmii sunt:

  • Palpitații ale inimii
  • Bătăi accelerate ale inimii
  • Vibrații ale inimii
  • Senzația de bătăi sărite
  • Bătăi suplimentare
  • Bătăi puternice

„Unele aritmii, însă, pot fi „silențioase” și nu prezintă niciun simptom”, a spus el.

Atunci când aritmiile (inclusiv AFib) durează suficient de mult timp pentru a afecta modul în care funcționează inima, AHAT raportează că pot apărea următoarele simptome grave:

  • Oboseală sau slăbiciune
  • Amețeli sau senzație de amețeală
  • Leșin sau episoade de leșin sau aproape leșin
  • Bătăi rapide ale inimii sau bătăi în piept
  • Dificultăți de respirație și anxietate
  • Dureri sau presiune în piept
  • Alternanța ritmului cardiac rapid și lent
  • Transpirație
  • Colaps și stop cardiac brusc în cazuri extreme

O provocare a simptomelor de aritmie este că acestea pot apărea și dispărea, a spus Gulati.

„Uneori, un pacient își face o programare sau vine la spital după ce se confruntă cu un simptom cardiac, iar în momentul în care vorbește cu un medic, simptomele s-au atenuat”, a spus ea.

Atunci când pacienții nu mai prezintă simptomele pe care le-au experimentat, acest lucru poate îngreuna tratamentul medicilor și poate fi înfricoșător pentru pacienții care doresc să înțeleagă ce se întâmplă.

„O intervenție care poate ajuta la ruperea acestui ciclu este utilizarea instrumentelor digitale personale de sănătate de nivel medical, care le permit pacienților să acceseze date cardiace precise, în timp real, oricând și oriunde”, a spus Gulati.

Ea a încheiat un parteneriat cu AliveCor, care oferă KardiaMobile, un dispozitiv personal de electrocardiogramă (ECG) care permite oamenilor să împărtășească rezultatele cu medicul lor în format digital.

Ce sunt palpitațiile inimii?

Palpitațiile cardiace sunt anomalii percepute (resimțite) ale bătăilor inimii, care pot fi caracterizate prin senzația de bătăi rapide, neregulate sau sărite, resimțite în piept, în faringe sau în gât.

„Acestea pot fi trecătoare și de scurtă durată, durând doar câteva secunde, sau pot fi susținute și dura ore sau zile”, a spus Thomas.

Palpitațiile pot fi declanșate de stres, anxietate, schimbări hormonale sau stimulente precum cofeina.

„Acestea fiind spuse, palpitațiile cardiace de sine stătătoare nu sunt întotdeauna un motiv de alarmă”, a spus Gulati. „Cu toate acestea, dacă aveți palpitații cardiace cuplate cu dureri în piept, leșin sau amețeli severe, este important să solicitați imediat asistență medicală.”

Care sunt cauzele aritmiilor cardiace?

Cauzele aritmiilor cardiace variază.

„Unele se datorează unor căi electrice anormale sau suplimentare cu care un pacient se naște, în timp ce altele sunt cauzate de leziuni ale inimii și ale sistemului său electric ca urmare a unui atac de cord anterior sau a unei intervenții chirurgicale cardiace”, a spus Thomas.

Uneori, aritmiile pot fi declanșate de niveluri crescute de adrenalină, care pot fi observate în timpul infecțiilor, intervențiilor chirurgicale sau altor boli, a adăugat el.

Îmbătrânirea poate juca, de asemenea, un rol, deoarece, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, inimile lor se schimbă.

„Aceste schimbări legate de vârstă, deși naturale, pot afecta modul în care funcționează inimile noastre și modul în care impulsurile electrice circulă prin sistemul nostru cardiovascular”, a spus Gulati.

În plus, unele aritmii, cum ar fi fibrilația atrială, devin mai frecvente pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și pot fi influențate de alte afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, apneea de somn și obezitatea, a explicat Thomas.

În timp ce alegerile legate de stilul de viață pot influența starea generală de sănătate, gestionarea îmbătrânirii și a factorilor congenitali sau genetici necesită adesea o abordare multifațetată și personală, a adăugat Gulati.

„Cu cât sunteți mai proactivi în ceea ce privește sănătatea inimii dumneavoastră, cu atât mai bine. Controalele și monitorizările regulate pot ajuta la identificarea și gestionarea acestor factori”, a spus ea.

Care sunt tratamentele pentru aritmie?

În timp ce majoritatea aritmiilor nu sunt considerate periculoase și sunt adesea lăsate netratate, medicul dumneavoastră va trebui să stabilească dacă aritmia este un motiv de îngrijorare și necesită tratament.

„Când vine vorba de aritmii, detectarea și intervenția timpurie pot avea un impact semnificativ asupra prognosticului pe termen lung și pot reduce riscul de complicații, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă”, a declarat Gulati.

AHA precizează că obiectivele tratamentului vizează:

  • Prevenirea formării cheagurilor de sânge pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral (AVC), în special în cazul persoanelor cu FAIB.
  • Menținerea ritmului cardiac într-un interval relativ normal.
  • Restabilirea unui ritm cardiac normal, dacă este posibil.
  • Tratarea bolilor de inimă sau a afecțiunilor cardiace care pot cauza aritmia.
  • Reducerea altor factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, cum ar fi boala coronariană.Sursa de încredere

Tratamentele pentru aritmii depind de tipul de ritm cardiac anormal care apare. Thomas a defalcat ce tip de tratament este necesar pentru fiecare tip de aritmie:

  • Un stimulator cardiac este adesea necesar dacă inima bate anormal de încet.
  • Medicamente concepute pentru a suprima bătăile/ritmurile anormale ale inimii
  • Ablația cardiacă, o procedură chirurgicală minim invazivă, poate ajuta atunci când inima bate prea repede sau neregulat.
  • Intervențiile non-farmacologice și modificările stilului de viață, inclusiv pierderea în greutate, controlul tensiunii arteriale, menținerea unui nivel sănătos al colesterolului, o dietă sănătoasă pentru inimă, exerciții fizice, evitarea fumatului și a vapatului și tratarea apneei de somn pot ajuta la gestionarea aritmiilor.
  • Poate fi necesar să se implanteze un defibrilator în cazurile în care apare o aritmie periculoasă sau care pune în pericol viața.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...