G4Media.ro

Casa Albă se teme de repercusiuni în cazul în care contraofensiva Ucrainei…

Sursa foto: Flickr / White House Photo by Erin Scott

Casa Albă se teme de repercusiuni în cazul în care contraofensiva Ucrainei eșuează (Politico)

Dacă viitoarea operațiune a Ucrainei de recucerire a teritoriilor controlate de Rusia nu va da roade, administrația Biden va trebui să se confrunte cu consecințe politie acasă, iar Casa Albă se pregătește acum cum să reacționeze, scrie ediția americană a publicației Politico, citată de BBC.

Pe de o parte, Casa Albă va fi atacată de criticii care îl vor acuza pe președintele Biden că nu furnizează Ucrainei suficiente arme. Pe de altă parte, există susținătorii unei încetări rapide a focului, care vor spune că este imposibil să expulzezi complet Rusia din teritoriile ocupate într-un timp scurt. Și asta fără a lua în considerare cum vor reacționa aliații din Europa.

Oficialii administrației insistă că fac tot ce le stă în putință pentru a ajuta Ucraina să reușească în această așteptată contraofensivă.

„Am îndeplinit aproape toate cererile Ucrainei pentru armele și echipamentele necesare”, a împărtășit unul dintre oficialii americani, sub protecția anonimatului. Dar, în spatele ușilor închise, există incertitudine cu privire la cât de puternice sunt forțele armate ucrainene în materie de tactică, a adăugat el.

În același timp, în martie, președintele Zelenski a declarat că contraofensiva nu a început pentru că Ucraina nu are suficiente tancuri și muniții.

Politico amintește că, recent, îngrijorările oficialilor americani au devenit cunoscute în urma unor documente secrete ale Pentagonului, apărute pe internet în urma unei scurgeri de informații majore.

Aceștia au declarat că, potrivit serviciilor secrete americane, armata ucraineană ar putea obține unele succese în sud și în est, dar este puțin probabil ca aceasta să își atingă majoritatea obiectivelor.

În special, judecând după documente, Statele Unite se îndoiesc că armata ucraineană va fi capabilă să taie coridorul terestru care duce spre Crimeea, dar speră că Forțele Armate ale Ucrainei vor deteriora liniile de aprovizionare ale armatei ruse.

În acest sens, notează Politico, oficialii americani cred că autoritățile de la Kiev ar putea fi de acord să își schimbe obiectivele cu unele mai modeste și mai realizabile.

În special, ele pot fi de acord cu o încetare a focului, care, spre deosebire de „discuțiile de pace”, lasă Ucrainei posibilitatea de a recâștiga ulterior teritoriile ocupate. Pentru a face acest lucru, Ucraina va avea nevoie de garanții suplimentare de securitate în Occident.

Dar alți oficiali și analiști se îndoiesc că Ucraina va accepta să coboare ștacheta. „Aceasta este aproape ca și cum ar fi singura și ultima oportunitate pentru Ucraina de a arăta că poate câștiga, ceea ce, desigur, nu este deloc cazul”, a declarat Alina Polyakova, șefa Centrului pentru analiza politicilor europene, cu sediul la Washington, citată de Politico.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. N-au fost repercursiuni dupa o noua infrangere rusinoasa a US in afghanistan, deci de ce ar fi acum. Presa e prea bine platita sa comenteze corect. Distopia US merge inainte la fel ca si Brics.

    • Pentru Afghanistan administrația Biden a dat vina pe „greaua moștenire”. Pentru Ucraina nu mai merge asta. Vor da vina pe ucraineni.

    • Trump a retras armata din Siria, tradand aliatii locali ai SUA.

    • Dar voi rusii, pe cine dați vina că după 1 an si 500k ruși dispăruți aproape cuceriți Bahmutul?

    • @CuOchiiPeRusi: Armata american este in Siria si controlează zona petroliera a acestei tari. Chiar zilele trecute au fost atacați cu ceva rachete de forțele pro-iraniene.

  2. SUA are in mana succesul Ucrainei, are stocuri peste stocuri de rachete cu raza lunga de actiune si avioane F16 si altele asemenea pe care le tin pe loc pe motive din ce in mai putin pragmatice si din ce in ce mai mult politice. Cei mai sceptici vad un joc geopolitic cinic de tipul ” mai bine cu un rau pe care il cunoastem – Rusia inghetata in mentalitatea postsovietica cu tot cadrul militar si comercial aferent – decat o victorie cu consecinte imprevizibile” . Eu inca sper sa prevaleze abordarea indrazneata, clara si fara ezitari care sa duca la inchiderea problemei rusesti.

    • Trebuie sa-ti schimbi nick-ul in altceva, fiindca Bula nu era atat de destept.

    • Posibil sa nu ma fi ridicat mereu la asteptarile tale :)) atat s-a putut. Dupa cum vezi conturile sunt securizate cu parola acum, nu se mai pot fura nickuri.