G4Media.ro

Casa Albă cere ca NASA să creeze un fus orar pentru Lună.…

Sursa: NASA / Space.com

Casa Albă cere ca NASA să creeze un fus orar pentru Lună. Măsura este, între altele, urmare a concurenței în explorarea satelitului natural al Pământului

Casa Albă a ordonat NASA să stabilească un fus orar unificat pentru Lună și alte corpuri cerești, deoarece Statele Unite își propun să stabilească norme internaționale în spațiu pe fondul unei competiții lunare în creștere între națiuni și companii private.

Șeful Biroului de Politică pentru Știință și Tehnologie a Casei Albe (OSTP), conform unui memoriu văzut în exclusivitate de Reuters, a instruit agenția spațială americană să colaboreze cu alte departamente ale guvernului SUA pentru a elabora un plan până la sfârșitul anului 2026 pentru stabilirea a ceea ce va fi numit timp lunar coordonat (LTC).

Forța gravitațională diferită și, potențial, alți factori, pe Lună și pe alte corpuri cerești schimbă modul în care timpul se desfășoară în raport cu modul în care este perceput pe Pământ. Printre altele, LTC ar oferi un punct de referință pentru stabilirea timpului pentru navele spațiale lunare și sateliții care necesită o precizie extremă pentru misiunile lor.

„Același ceas pe care îl avem pe Pământ s-ar mișca cu un ritm diferit pe Lună”, a declarat Kevin Coggins, șeful de comunicații și navigație spațială al NASA, într-un interviu.

Nota șefului OSTP, Arati Prabhakar, a spus că pentru o persoană de pe Lună, un ceas bazat pe Pământ ar părea să piardă în medie 58,7 microsecunde pe zi a Pământului și ar veni cu alte variații periodice care ar deriva și mai mult timpul lunii față de ora Pământului.

„Gândiți-vă la ceasurile atomice de la Observatorul Naval al SUA (din Washington). Ele sunt bătăile inimii națiunii, sincronizează totul. O să-ți dorești o bătaie a inimii pe Lună”, a spus Coggins.

În cadrul programului său Artemis, NASA își propune să trimită misiuni de astronauți pe Lună în următorii ani și să stabilească o bază lunară științifică care ar putea ajuta la pregătirea terenului pentru viitoarele misiuni pe Marte. Zeci de companii, nave spațiale și țări sunt implicate în efort.

Un oficial OSTP a spus că fără un fus orar lunar unificat ar fi dificil să se asigure că transferurile de date între nave spațiale sunt sigure și că comunicațiile dintre Pământ, sateliții lunari, baze și astronauți sunt sincronizate.

Discrepanțele în timp ar putea duce, de asemenea, la erori în cartografierea și localizarea pozițiilor pe sau în orbita Lunii, a spus oficialul.

„Imaginați-vă dacă lumea nu și-ar sincroniza ceasurile la aceeași oră – cât de perturbator ar putea fi și cât de provocatoare devin lucrurile de zi cu zi”, a spus oficialul.

Pe Pământ, majoritatea ceasurilor și fusurilor orare se bazează pe Ora Universală Coordonată sau UTC. Acest standard recunoscut la nivel internațional se bazează pe o vastă rețea globală de ceasuri atomice plasate în diferite locuri din întreaga lume. Ele măsoară schimbările în starea atomilor și generează o medie care în cele din urmă alcătuiește un timp precis.

Ar putea fi necesară desfășurarea ceasurilor atomice pe suprafața lunară, potrivit oficialului OSTP.

Oficialul a mai spus că, pe măsură ce activitățile comerciale se extind pe Lună, un standard de timp unificat ar fi esențial pentru coordonarea operațiunilor, asigurarea fiabilității tranzacțiilor și gestionarea logisticii comerțului lunar.

NASA a declarat în ianuarie că a programat pentru septembrie 2026 prima sa aselenizare de la sfârșitul programului Apollo în 1972, cu o misiune de zbor cu patru astronauți în jurul Lunii și înapoi programată pentru septembrie 2025.

În timp ce Statele Unite sunt singura țară care a trimis astronauți pe Lună, alte puteri au ambiții lunare. Țările au ochii pe potențialele resurse minerale de pe Lună, iar bazele lunare ar putea ajuta la sprijinirea viitoarelor misiuni cu echipaj pe Marte și în alte părți.

China a declarat anul trecut că își propune să-și trimită primii astronauți pe Lună până în 2030. Japonia a devenit în ianuarie a cincea țară care a amplasat o navă spațială pe Lună. India a devenit anul trecut prima țară care a aselenizat o navă spațială în apropierea polului sudic lunar neexplorat și și-a anunțat planurile de a trimite un astronaut pe Lună până în 2040.

„Conducerea SUA în definirea unui standard adecvat – unul care atinge acuratețea și rezistența necesare pentru operarea în mediul lunar provocator – va aduce beneficii tuturor națiunilor care navighează în spațiu”, se arată în nota OSTP.

Definirea modului de implementare a timpului lunar coordonat va necesita acorduri internaționale, se spune în memoriu, prin „organismele de standardizare existente” și printre cele 36 de națiuni care au semnat un pact numit Acordurile Artemis care implică modul în care țările acționează în spațiu și pe Lună. China și Rusia, cei doi rivali principali ai SUA în spațiu, nu au semnat Acordurile Artemis.

Ora universală coordonată ar putea influența modul în care este implementat timpul lunar coordonat, a spus oficialul OSTP. Uniunea Internațională de Telecomunicații a ONU definește Timpul Universal Coordonat ca un standard internațional.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...