G4Media.ro

Capitularea lui Orban în fața lui Iohannis pe tema anticipatelor. Câteva posibile…

Capitularea lui Orban în fața lui Iohannis pe tema anticipatelor. Câteva posibile explicații

Premierul Ludovic Orban a ieșit, vineri, de la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis convins că România are nevoie de alegeri anticipate, deși n-a obținut vreo garanție că va mai fi numit premier și nici șeful statului nu i le-a oferit, cel puțin public. Întrebat cu o zi înainte cu insistență dacă tot Orban va fi numit, președintele Iohannis a cerut pur și simplu altă întrebare.

Explicabil, prin urmare, de ce liderul PNL nu parea să aibă, joi, seara, la întoarcerea de la Bruxelles niciun chef de anticipate. La interviul de la Realitatea TV a expediat tema la ”și altele”. În plus, a condiționat declanșarea procedurii de existența unei majorități în Parlament, punând virgule și bemoli în abordarea subiectului.

Dar ceva s-a întâmplat între timp. Orban s-a transformat peste noapte, la propriu, într-un susținător înfocat al anticipatelor. Abia ieșit vineri la prânz de la întâlnirea cu șeful statului, a vorbit cu entuziasm despre ele: Am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm anticipate pentru a reda puterea în mâna oamenilor. Virgulele și bemolii au dispărut subit. În acest caz, schimbarea radicală de atitudine și ton este mai puțin explicabilă.

Tot ce s-a văzut însă public de joi încoace a fost o presiune mediatică majoră pusă pe șeful Guvernului. Antena 3 anunța, chiar în timp ce premierul strâmba din nas la Realitatea TV când auzea de anticipate, declarând că preferă să discute despre întâlnirile de la Bruxelles, că Orban va demisiona până în 15 februarie. Premierului i se sugera din studio că, dacă n-o face, s-ar putea să-l pască un nou dosar penal.

Lovitura decisivă a venit însă de la liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care a intervenit telefonic, tot la Antena 3, pentru a declara că anticipatele ar putea fi o opțiune pentru a schimba guvernarea, deși zile întregi declarase contrariul. Ciolacu anunțase până atunci doar că PSD pregătește o moțiune de cenzură, nu că vrea anticipate, deși căderea guvernului în Parlament este pasul obligatoriu. Fără moțiunea PSD, alegerile înainte de termen nu pot fi declanșate decât dacă premierul își înaintează demisia.

Din toate informațiile obținute de G4Media.ro, cel mai probabil scenariu pentru declanșarea anticipatelor este angajarea răspunderii guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, Guvernul pică pe moțiunea PSD. Rămâne de văzut apoi dacă acest Parlament va pica două guverne pentru ca președintele să dizolve Parlamentul, iar Guvernul să organizeze alegerile parlamentare odată cu cele locale, dacă nu în aceeași zi, proabil în același weekend.

La o scurtă recapitulare, Ludovic Orban a constatat că nu se află nici pe departe în situația lui Călin Popescu Tăriceanu. Fostul lider PNL a dat peste cap în 2005 planurile lui Traian Băsescu de a organiza anticipate, bazându-se pe sprijinul parlamentar al PSD. Cu ajutorul lui, a guvernat până în 2008, cu un cabinet ultraminoritar cu doar 20% în Parlament. Orban, în schimb, a realizat probabil că nu se poate baza pe sprijinul PSD. Ciolacu tocmai i-a transmis joi seara, în clar, că este dispus să meargă până la anticipatele pe care partidul nu le dorește pentru a schimba guvernarea.

Apoi, mai există o diferență majoră față de episodul Băsescu-Tăriceanu de acum 15 ani. Când s-a decis să-l înfrunte pe Băsescu, fostul premier Tăriceanu avea aproape tot partidul de partea lui. Acum e invers. Klaus Iohannis controlează de la Cotroceni o bună parte din PNL. Dacă s-ar fi opus anticipatelor, Orban ar fi declanșat un conflict fără sorți de izbândă cu șeful statului, fără susținere în partid și fără perspectivă, o aventură periculoasă într-un an cu două șiruri de alegeri importante pentru liberali.

Acum urmează câteva detalii tehnice care pot da peste cap planul anticipatelor, dacă ele nu sunt perfect controlate. În continuare, depinde mult de voința PSD, care controlează Birourile Permanente. Ciolacu, care este și președintele Camerei Deputaților, poate refuza să pună pe agendă învestirea unui nou guvern dacă guvernul Orban pică, fie pe moțiune, fie prin demisie (puțin probabil).

Dacă PSD ține în șah un guvern interimar mai mult de 60 de zile, întrebarea este dacă președintele mai poate declanșa alegerile anticipate, potrivit Constituției. Curtea Constituțională va fi chemată din nou să interpreteze legea fundamentală, dacă se va ajunge la conflict. Într-o astfel de situație, e greu de crezut că alegerile parlamentare mai pot fi suprapuse cu cele locale, din cauza că procedurile se lungesc prea mult.

Într-un asemenea scenariu însă, dacă PSD ar refuza să pună pe agendă învestirea unui nou guvern, costurile politice pentru social-democrați ar fi însă uriașe.

  • Articolul 89 din Constituție: După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Prin urmare, cheia anticipatelor se află în continuare la PSD, iar Marcel Ciolacu pare că nu este străin de jocul mare și a răsucit-o în aceste zile când într-o parte, când în alta, până când liderul PNL s-a predat la Cotroceni. Rămâne de văzut dacă este o capitulare temporară sau Ludovic Orban trage de timp, zice ca președintele pentru a evita un război deschis, sperând că încă se mai poate negocia ceva.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. Johannis conduce guvernul.
    Orban este doar de decor.

    • USR de dreapta face opozitie la alt partid tot de dreapta , dar are program identic cu cel ce este considerat dusman viitor .Nu mai vota USR.

    • Vorbești în dodii atât tu cât și Tăpălagă.

    • Valeeeeu..! Dar de ce sa nu mai voteze cu USR, pacatele mele?

      PS. Am tot incercat sa va invat sa va tineti teama in frau, dar voi nu…si nu…! Ca doar USR-ul nu e Dracu’ gol, ca sa va fie teama, ba ca va ia in coarne, ba ca… !

    • @ Valescule, n-ai probleme reale de viață ?!

    • Chestiune anticipatelor e redusă la un miș-maș între Klaus Iohannis și Ludovic Orban.

      Ludovic Orban ne dezvăluie că el și cu Klaus Iohannis au pus la cale o strategie prin care se vor declanșa anticipate, o strategie pe care el, premierul României, o ține secretă. Chestiunea anticipatelor nu poate fi rezolvată printr-o strategie ținută la secret de cei doi. Nu e vorba despre un eveniment privat al celor două familii. E vorba de o chestiune care interesează întreaga țară. Pînă la urmă, complicatul proces de declanșare a anticipatelor poate provoca o Criză politică și economică pe care o va suporta poporul și nu cuplul Klaus Iohannis – Ludovic Orban.

    • Cine crezi ca va mai vota PNL???

      Vreți să fiți cu ăștia ?
      Atunci o să muriți proști cu ei.
      Asta e tot ce vă mai așteaptă la nivelul actual,votanți PNL.

    • bai, „fratilor” ce atata zgomot pentru nimic

      de ce nu isi da herr horban demisia de unul singur, ca sa nu mai fie jocul asta penibil ?

      se vaita horban ceva de genul „tineti-ma, ca vreau sa fiu demis”

  2. Cheia alegerilor anticipate este in pixul lui L.O. si in decizia presedintelui .

    • #DEMISIA lui Orban a fost deja scrisa azi.
      Johannis a ordonat iar Ir8a executat.
      #ANTICIPATE

    • Securisti pana in maduva oaselor. TOTI.

      Pana in noiembrie PSD revine la 40%. Stati sa vedeti alba-neagra cu pensiile. Nici inepti idioti in frunte cu Iohannis.
      Prosti dar multi, cum zicea cronicarul. Nu exista un politician in Romania cu o farama de caracter, toti sunt doar niste slugi ai serviciilor incepand cu Iohannis si terminand cu Ciolacu.
      Ar trebui sa-l importam pe Victor Orban sau pe Kaczyński..

    • Ce aiurea e titlul articolului.
      Totul pare o joacă cu Iohannis în prim plan.
      De fapt rolul presedintelui e sa discute, el nu impune.
      În CSAT sunt curios cum se desfasoara „negocierile”. Daca spui acolo ca „faci ceva” chiar faci? Exista o justiție „paralela” care sa te judece ca nu ai facut ce ai spus ca faci (prin institutia pe care o conduci) sau doar cetațenii țării (proști, indiferenti, #rezistenți) prin vot pot doar sa accepte „best effortul” de fațadă al celor pe care-i voteaza?

  3. Asa o sa fie ,tara nu poate ramane in haos inca un an.

  4. Oricum nici restul de partide nu pot sa refuze anticipate risca sa nu mai existe

  5. Slugile raman slugi. Nu stiu ce se complica domnul Tapalaga, probabil se plictiseste … Filosofia patratului din cerc … Asa a inceput totul …

    Vreau sa termine mai repede tot rahatul asta numit PSD ca deja mi-e sila, mizerabili, extrem de obraznici, caracteristici combinate cu o prostie crasa, chiar ne-am saturat.

  6. Ce insemna nostalgia USL si ghinionul sa ai dosare ce pot fi redeschise in orice moment.
    Se pare ca va fi un parteneriat Klaus Wener – PNL – PSD de toata frumusetea, mai ceva decit pe vremea USL.
    Sixa ar trebui sa se recunoasca innfrint si sa nu-l ia model pe Liviu.

    • Liviu e detinut model. Cat e ziulica de lunga trage la cheie si unge la osii cu Vaselina. Si cu Alifie. Si cu Unguent. Ce aveti cu el? S-a si barbierit in semn de cainta, asa ca: ia mai lasati-l in pace…! Mai bine luati-va de Irinuca, ca de luni de zile…! Saraca fata…! Si acum, cu mos Tiriac…! A nimerit ca din lac in put…!

    • Cand i-am zis ca o paste Tiriacul, nu m-a crezut ! Ea o tinea tot cu „Liviu, Liviu” ! Ei, poftim… acum e obligata la vara sa se plictiseasca 2 luni batute pe muchie pe Riviera, cazata in paduchernita aia de hotel Negresco ! Ce fraiera ! :)))

    • Dar lasă că de pe Riviera va putea ajunge foarte ușor cu iahtul lui Țiri în insulele Mediteranei . Chiar și în…Malta…

  7. Capitularea se face in urma unui război sau macar a unei altercatii. Ce dreaq război e intre mandolină și sasu? Prostilor! Atingerea unui consens pt alegeri anticipate este cel mai bun lucru pt binele țării.

  8. Sa nu uitam ca Ludovic a fost anterior la ambasada USA.

  9. Dăncila se pregătește de paști…

  10. Nu este vorba despre nicio capitulare.
    Acest plan a fost făcut chiar înaintea europarlamentarelor, dar nu era pusă la punct strategia pe detalii.
    Bine că există „conspiraționisti mioritici” care se împiedică în logică altfel ar fi prea evident și ne-am bucura prea tare că PSD se distruge singur.

  11. Eu atat spun: atentie, mare atentie , la Ciolacu! Asta e un drac forte impielitat.
    Asta va face niste jocuri foarte alambicate pentru a atrage PNL in cursa cu unicul scop de a-l decredibiliza cat va putea si nicicum sa se ajunga la anticipate. Urmarim cu atentie!

    • Nu e vina nimănui ca PNL-istii își dau arama pe față. Fiecare pasăre pe limba ei piere.

    • @ Rădulescu Marcel: Spuneți DRAC? Ieri, un cubanez de la Craiova, îl numea VULPOI. Cum facem să ieşim din dilema?

  12. Resursa pe care o are PSD pentru a sabota organizarea de alegeri anticipate este deja prea mare si fara riscurile de care se tot vorbeste. PNL a pierdut atat de mult timp, incat PSD nu mai trebuie sa traga de timp decat foarte putin (si in doua etape) dupa care PNL va fi cel care va incasa toata deziluzia sociala, pana in ziua alegerilor la termen.

    Dar, indiscutabil, PNL este vinovat pentru fundatura in care s-a ajuns, prin aceea ca nu a intrat in logica anticipatelor imediat ce a castigat alegerile. Ca toate lichelele care au guvernat pana acum, Orban si gasca PNL s-au lacomit la butoane, ignorand cu nesimtire faptul ca nu pentru asta s-a stat in strada vreme de doi ani.

    De platit, vom plati tot noi, populatia de rand.

    • Tehnic,cel putin, au dispus de timp?

    • Scuze, dar ce alegeri au castigat?

      In fairness, aveau 2 joburi de facut: bugetul si modificarea OUG114, asa ca tehnic nu se puteau duce catre anticipate imediat dupa ce au venit la butoane. Acum le-au rezolvat pe amandoua asa ca nu mai au nicio scuza sa amane anticipatele. Hai Sica, da-i din mandolina!

  13. mi-e mila de tine ..dar poate stii tu ceva de prin arhive…

  14. de ce nu apare si comentariul meu?

  15. il mai scriu odata,bine? esti informat din arhive?

  16. esti ordinar te voi reclama

    • Esti troală?
      Ce arhive? Zi tot!
      Eu i-as ruga pe ziaristi sa ne ajute sa construim (cu partide noi) și nu doar sa ne zvarcolim cu aceleasi metode comuniste.
      Sunt bune si arhivele dar prioritatea e noua majoritate parlamentara sa fie constituita cat mai repede

  17. @Oana
    DA, timp a existat! Teoretic, timp tehnic ar exista chiar şi acum, dar numai dacă se ignoră obstrucţiile mascate pe care le va ridica cu siguranţă PSD. Or, dacă am adăuga încă două luni, abia atunci obstrucţiile prin tergiversare ale PSD ar fi fost cu adevărat fatale pentru PSD, fiind stridente şi revoltând populaţia.

    Iată un calcul simplu, dar nimicitor pentru iresponsabilitatea lui Orban.

    Guvernul Vioricăi Dăncilă a căzut la 10 octombrie 2019 (a căzut cu trei luni în urmă!!!) iar Guvernul Orban a depus jurământul la 05 noiembrie 2019, adică cu peste două luni în urmă. Sunt luni de întârziere, în care Orban (evident) __nu_a_vrut__ alegeri anticipate, ci a umblat cu cioara vopsită. Adu-ţi aminte cât de tranşant anunţa Rareş Bogdan alegeri anticipate, şi adu-ţi aminte cât de mult presau pentru asta USR şi PLUS, în vreme ce Orban anunţa invariabil că se „aşteaptă” majoritatea necesară, majoritate pentru „naşterea” căreia Orban nu făcea nimic.

    Orban s-a agăţat de putere şi __nu_a_vrut__ alegeri anticipate, iar de trezit din beţie s-a trezit abia acum, busculat de Iohannis.

  18. @Petrov
    Scuze, am avut in minte intrarea la guvernare prin motiunea de cenzura; am gresit invocand castigarea de alegeri.

  19. Pe Orban și pe liberali, Iohannis ni i-a băgat pe gat. Cum sa nu asculte atunci Orban de tătucu’ Iohannis?

  20. E surprinzator ca un analist de talia dlui Tapalaga (oriscat) bajbaie pe un text constitutional atat de clar: ” în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”

    Deci, in procedura de numire a unui nou PM, presedintia si parlamentul sunt intr-o competitie de buna credinta, in interesul stabilitatii politice. Cele doua conditii enumerate mai sus sunt concurente intre ele. Prima e opozabila parlamentului si il obliga sa decida in max 60 zile, in cazul in care ar fi de rea credinta, cum presupune dl Tapalaga. A doua e opozabila presedintelui si il obliga la o a doua numire, diferita de prima, pentru a oferi o a doua sansa stabilitatii.

    Asadar, daca parlamentul nu voteaza prima propunere, presedintele poate dizolva parlamentul dupa cele 60 zile deoarece nu I se ofera posibilitatea sa faca aceeasi propunere. Invers, daca parlamentul ar vota si respinge prima propunere in limita celor 60 zile, presedintele e obligat la a doua propunere si nu ar putea dizolva parlamentul la sfarsitul celor 60 zile daca nu face si a doua propunere, de buna credinta, in timp util.

    In plus, Ciolacu nu poate intreprinde nimic deoarece totul depuinde de depunerea solicitarii, nicidecum de inregistrarea ei. Practic, ceasul incepe sa ticaie automat pentru cele 60 zile de la prima solicitare care poate fi chiar a doua zi dupa demisia lui Orban, de exemplu

  21. un spectacol de 2 lei iar în final vor ajunge la mâna kkr -ului. Însă, o decizie a kkr-ului poate să rezolve pe veci IDEEA declanșării alegerilor anticipate 🙂 Au avut grijă, de la început, ca noțiunea de ,,declanșare a alegerilor anticipate,, să nu fie menționată în Legea electorală sau Constituție…

  22. E atat de previzibil ce va face Orban ! I-a spus ‘da” Presedintelui, in schimb, nu se va incadra (si asta nu neaparat cu ajutorul PSD, care, Doamne fereste sa-si doreasca anticipate !) in termenele necesare pt a putea organiza anticipatele , dupa care, cu o luna inainte de doua luni de vacanta, pe cine sa mai intereseze subiectul ?

  23. Cand i-am zis ca o paste Tiriacul, nu m-a crezut ! Ea o tinea tot cu „Liviu, Liviu” ! Ei, poftim… acum e obligata la vara sa se plictiseasca 2 luni batute pe muchie pe Riviera, cazata in paduchernita aia de hotel Negresco ! Ce fraiera ! :)))

  24. O stire falsa dovedita ca falsa produce pagube majore celor ce sunt asociati cu aducerea ei ca stire adevarata in media si decredibilizeaza si alte stiri, posibil adevarate ,ce sunt lipite de un ziar , o emisiune tv sau o scriere a unui autor .

  25. Domnu Tapalaga de la o vreme bateti campii de-mi vine sa ma-ntreb nu cumva va face cristoiu temele?
    Incet incet va scade si audienta pe editoriale.

  26. De câtva timp două prostii sunt „analizate” și reanalizate până la sațietate de ziariști, așa-zișiși comentatori politici, de tot felul de neaveniți redactori pe la televiziuni. Relațiile încordate între președintele Iohannis și prim ministru Orban și nenorocirea care-i așteptă pe bieții români care vor fi obligați de PNL să muncească până rămân lați de ostoială. Geaba președintele și primul ministru neagă că ar fi o ruptură între ei, degeaba ministrul de resort, președintele țării dau explicații că este vorba de o OPȚIUNE (agreată de altfel de mulți români cu capul pe umeri) că mass-media viuiește cum PNL vrea să-i oblige pe bieții români să muncească până vor muri de oboseală. Dragilor. nu munca omoară ci prostia.
    Toată suflarea „democrată” vrea anticipate și mai cu osârdie USR și propagandișii lui y compri autorul articolului de față. Deși toți sunt conștienți că, în condițiile actuale parlamentare, este un lucru extrem de dificil toți cer ca actualul guvern și prim ministru să se sacrifice pe altarul patriei ca ei să profite , dacă este real, de alegeri anticipate. Spun românii: este ușor să dai bice la fundul unuia cu mâna altuia. În realitate este o propagandă, și nu tocmai subtilă, împotriva PNL și a d. Iohannis mult apreciat de d. Tapalagă.

  27. Discurs mediatic din aceeasi sursa de mizerie, dar doua mari televiziuni:
    – pui, elita marxista si progresista, Realitatea TV;
    – vite din lateina fermei Antena3.

    Merita impuscati!

  28. Trebuie sa va obisnuiti cu ideea : alegeri locale in doua tururi , alegeri parlamentare anticipate si L.Orban vechiul si noul premier . PNL cistiga detasat orisicare alegeri ,restul vor fi la limita intrarii in parlament . E greu pt unii ,dar asta este .