G4Media.ro

Campioană mondială la kickboxing, la 15 ani: Amalia Țugui, antrenată de tatăl…

Foto: Facebook/Amalia Țugui

Campioană mondială la kickboxing, la 15 ani: Amalia Țugui, antrenată de tatăl său, polițist de frontieră în Tulcea/ Cum își studiază adversarii

Amalia Țugui are 15 ani și este campioană mondială la kickboxing WAKO în 2022. Originară din Sulina (Tulcea), aceasta este antrenată de tatăl ei, polițist de frontieră, încă de la vârsta de șapte ani, când a deschis clubul de kickboxing din oraș.

Sportiva a povestit pentru G4Media și Info Sud-Est, în cadrul proiectului ENTR, cum a început să practice sporturile de contact.

  • “La început nu-mi plăcea așa de mult. Dar cu timpul, a început să-mi placă mai mult”, a spus Amalia Țugui.

Amalia provine dintr-o familie de sportivi, tatăl său, polițist de frontieră la Grupul de Nave Sulina, este și antrenor de arte marțiale de contact, iar în trecut a practicat kyokushin, un stil de karate de tip full-contact, originar din Japonia. 

  • “Am fost și eu sportiv de performanță, și soția mea la fel, iar în momentul în care a venit pe lume Amalia, ne-am dorit ca și copilul nostru să urmeze această cale, cel puțin ca pasiune, nu neapărat sub altă formă”, a spus Bogdan Țugui, tatăl pugilistei.

“S-a intonat imnul României și m-am simțit foarte mândră în acel moment”

Sportiva din Sulina a câștigat, anul trecut, Campionatul Mondial WAKO (Asociația Mondială a Organizațiilor de Kickboxing) pentru categoria 60 de kilograme, 15-16 ani, desfășurat în Jesolo (Italia), devenind altfel, campioană mondială. Amalia ne-a descris momentul când a urcat pe podiumul competiției, “s-a intonat imnul României și m-am simțit foarte mândră în acel moment. Mai ales că erau 63 de țări prezente în competiție. Erau toți cei care urmau să fie premiați, colegi de-ai lor și părinți”, ne-a povestit Amalia Țugui.

În ceea ce privește pregătirea Amaliei, aceasta se desfășoară, în cea mai mare parte a timpului, la clubul tatălui său, CS Delta Fight Team Sulina. Antrenamentele sunt zilnice și durează, în medie, 2-3 ore, iar uneori sunt chiar și două pe zi. În prezent, Amalia se mai antrenează și cu CSM Tulcea, după o colaborare între cluburi, fiind nevoită să treacă Dunărea cu barca, pentru a ajunge acolo.

Amalia a povestit cum își studiază adversarii înainte de un meci oficial. “Mereu caut pe YouTube sau pe Facebook să văd postările, iar dacă a postat un meci de al ei (al adversarei – n.red), îl analizez. Îl trimit și antrenorului meu de box să-mi spună o părere, dar și tatălui meu”, sustine sportiva. 

“Federația nu poate să ne sprijine în niciun fel deoarece există procese penale”

Întrebat dacă Statul Român acordă vreun sprijin sportivilor sau cluburilor care reprezintă țara noastră la competițiile internaționale, Bogdan Țugui ne-a răspuns că “situația este tristă, pentru că până în momentul de față, federația noastră nu poate să ne sprijine în niciun fel, deoarece există probleme juridice, niște procese penale pe rol, inclusiv participarea la această competiție (Campionatul Mondial WAKO din Italia – n.red) a trebuit s-o facem pe banii sponsorilor. Nicidecum nu putem vorbi de vreo premieră din partea federației în momentul de față”, ne-a spus acesta.

De asemenea, tatăl sportivei a vorbit despre cheltuielile pe care le are un sportiv de performanță. “Echipamentul individual al Amaliei este 500 de lei, iar vitaminele, suplimentele costă în jur de 100-200 de lei/lună. În momentul în care ajungem să participăm la competiții internaționale, iarăși, avem nevoie de un echipament acceptat de către organizatori și este foarte scump. Pentru mondiale, am cumpărat două echipamente, pe două culori, iar unul costa 2.000 lei, pentru a participa la Campionatul Mondial. Nu mai zic că Amalia trebuie să aibă saci de box și alte echipamente specifice kickboxingului. Este destul de costisitor”, a precizat Bogdan Țugui.

 Amalia este la liceu, în clasa a IX-a. Aceasta ne-a povestit despre sacrificiile pe care le face pentru sport. “Sunt la specializarea mate-info la Sulina. Lipsesc mult de la școală, dar îmi iau lecțiile de la colegi, pentru a recupera. Cât timp sunt la liceu, încerc să iau cât mai multe note”, relata Amalia.

Obiectivul tinerei sportive pentru anul acesta rămâne medalia de aur și păstrarea titlului de campioană. “Anul acesta voi merge la Campionatele Europene la box și mi-aș dori aurul. Voi participa și la Campionatele Europene la kickboxing pentru a-mi apăra titlul”.

“Boxul atinge perfecțiunea ca tehnică”

Întrebată care sport dintre box și kickboxing este mai dificil, Amalia ne-a spus că primul este mai greu, chiar dacă celălalt sport necesită folosirea atât mâinile, cât și a picioarelor. “Eu fac kickboxing de mică, de box m-am apucat acum un an. Boxul este mai greu, este mai multă concurență, fetele sunt mai bine pregătite”, ne-a spus Amalia.

Tatăl Amaliei ne-a explicat că nivelul tehnic în cazul boxului este mult mai ridicat.

  • “Boxul atinge perfecțiunea ca tehnică, trebuie să fii perfect la acest capitol, ca să faci față. În kickboxing, poți să rupi ritmul, să pui mult suflet, să forțezi lucrurile, dar în box, dacă nu ești tehnic și foarte bine pregătit, nu poți (face față – n.red)”, a precizat antrenorul Bogdan Țugui.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...