G4Media.ro

Bulgaria și alte cinci țări doresc un mecanism de corecție pentru distribuirea…

sursa foto: Facebook

Bulgaria și alte cinci țări doresc un mecanism de corecție pentru distribuirea vaccinurilor în UE / Borisov: Am întârziat vaccinarea din cauza distribuției inegale a vaccinurilor

Șase țări din UE propun un mecanism de ajustare pentru distribuirea vaccinurilor împotriva coronavirusului în Uniune, astfel încât să se schimbe situația actuală, unde, de exemplu, Bulgaria dispune de o treime din cantitățile de vaccinuri disponibile pentru Malta.

Marți, la invitația cancelarului austriac Sebastian Kurz, prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, și omologii săi din Republica Cehă și Slovenia, Andrej Babiš și Janez Janša, s-au întâlnit la Viena pentru o reuniune de lucru. Premierii Letoniei și Croației, Krisjanis Karins și Andrej Plenkovic, s-au alăturat, de asemenea, întâlnirii printr-o legătură video. Tema întâlnirii a fost distribuirea vaccinurilor în UE, după ce, săptămâna trecută, cei șase prim-miniștri au trimis o scrisoare președinților Comisiei Europene și Consiliului European prin care solicitau o distribuție proporțională a vaccinurilor. Aceștia au cerut, de asemenea, ca liderii statelor din UE să discute cât mai curând posibil diferențele uriașe în distribuția vaccinurilor COVID-19 în Uniune.

Subiectul a fost deschis prima dată de cancelarul austriac Sebastian Kurz, care a acuzat unele țări din UE, fără să nominalizeze, că negociază în culise primirea mai multor vaccinuri decât ar merita în funcție de numărul de locuitori, ceea ce a dus la o distribuire nedreaptă a vaccinurilor între țări. Într-o primă reacție la acest caz, Comisia Europeană a respins presupunerea că există abateri de la corelația stabilită în prealabil între numărul populației și numărul de vaccinuri. Statele propriu-zise au avut posibilitatea să solicite cantități mai mari sau mai mici din diferitele vaccinuri de la Consiliul Director. „În acest context, este posibil să se negocieze asupra unor cantități diferite”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei. El a adăugat că deciziile din Consiliu sunt luate în comun de Comisie și de state.

„Unele state membre au folosit această opțiune. Structura portofoliilor naționale de vaccinare poate fi determinată de statele membre în funcție de preferințele lor”, a spus Comisia Europeană. Apoi, Comisia și-a apărat încă o dată politica de distribuire a vaccinurilor. Ca răspuns la scrisoarea prim-miniștrilor, Comisia Europeană a spus că dozele au fost distribuite proporțional în funcție de numărul de locuitori din fiecare țară și luând în considerare datele epidemice. Distribuția depinde de guvernele statelor membre, a asigurat ea.

CE a menționat că politica flexibilă agreată de cele 27 de state permite țărilor aflate într-o situație epidemică mai grea să aibă acces la mai multe doze, dacă alte țări sunt de acord să nu își ridice numărul de doze ce le revin. Revenirea la distribuția proporțională a vaccinurilor depinde de statele membre, a subliniat Comisia Europeană și a precizat că ea însăși preferă această metodă.

La o conferință de presă a celor patru șefi de guvern care s-au întâlnit marți la Viena, Sebastian Kurz a spus că problema apărută ar trebui rezolvată cât mai curând posibil. În urma simbolismului începerii simultane a vaccinării în toate statele membre UE pe 27 decembrie, a apărut acum o problemă care nu are nimic de-a face cu imaginea inițială a solidarității, a declarat cancelarul austriac, citat de BTA. El a cerut ca toate statele să aibă acces egal la vaccinuri.

Bunele intenții ale președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ale președintelui Consiliului European, Charles Michel, au fost încălcate undeva pe parcurs, a spus Kurz, adăugând că cele șase țări propun un mecanism de ajustare. Urmează o conferință video cu Charles Michel și Ursula von der Leyen, cu care țările au relații bune și contact permanent. La această video-conferință vor fi prezentate solicitările pentru o distribuție solidară a vaccinurilor, a declarat cancelarul austriac.

El a cerut ca toate cantitățile suplimentare convenite cu Pfizer/BioNtech să fie distribuite astfel încât țările afectate până acum să primească o parte mai mare din noile livrări.

Întrebat cum ar trebui să arate concret acest mecanism de corecție, cancelarul austriac l-a descris drept o provocare tehnică. El a adăugat că Ursula von der Leyen și Charles Michel, care sunt în contact permanent cu premierii țărilor care au ridicat problema distribuirii uniforme a vaccinurilor, lucrează la aceasta. Cel mai bun mod este ca fiecare țară să primească cantități proporționale cu populația sa. Cei care au primit cel mai puțin ar trebui acum să fie sprijiniți, a făcut apel Kurz. Premierul bulgar Boiko Borisov a menționat că Bulgaria s-a conformat propunerilor UE și a achiziționat din toate vaccinurile aprobate pentru utilizare în UE, iar niciuna dintre companii nu și-a respectat obligațiile și nu a livrat cantitățile convenite. Bulgaria a respectat recomandările UE de a nu contracta vaccinuri rusești și chinezești, iar acum distribuția inegală în cadrul UE o determină să întârzie vaccinarea populației, a spus el.

Borisov și-a exprimat încrederea în deciziile pe care Comisia Europeană le va lua pentru a elimina problema apărută și a subliniat că vaccinurile sunt necesare urgent în Bulgaria, deoarece peste două săptămâni vor avea loc alegeri parlamentare și numai vaccinarea unui procent cât mai mare din populație poate oferi o prezență ridicată la vot.

Ulterior, în cursul conferinței de presă, Borisov a reiterat faptul că livrările nu sunt în niciun caz conforme cu comenzile făcute și cantitățile comandate și a subliniat că nu dorește să primească milostenii din partea UE. „Bulgaria a investit în dezvoltarea vaccinurilor și ceea ce se întâmplă acum este o palmă politică”, a spus premierul bulgar. În același timp, Boiko Borisov și-a exprimat convingerea că problema va fi rezolvată la viitoarea video-conferință cu liderii UE.

Janez Janša, prim-ministrul Sloveniei, a cărui ţară va deţine președinţia rotativă a UE în a doua jumătate a anului, și-a exprimat speranța de a preveni o situație în care jumătate dintre țări vor avea în vară un procent ridicat de populație vaccinată, iar cealaltă jumătate – un procent scăzut. Mecanismul de corecție va asigura siguranţa tuturor, deoarece fiecare țară este bine protejată de pandemie numai dacă țările vecine sunt bine protejate, a subliniat el.

Sursa: Mediapool / Traducerea: Mirela Petrescu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tafnosenia si incompetenta CE vor ingropa UE definitiv. Supravietuirea entitatii suprastatale UE depinde de succesul procesului de vaccinare. Adica statele mai mari pot negocia cu Comisia, iar altele nu?