G4Media.ro

Bucuria sportului: Vizionarea competițiilor sportive poate stimula starea de bine

Sursa Foto: Echipa națională de fotbal a României/ Facebook

Bucuria sportului: Vizionarea competițiilor sportive poate stimula starea de bine

Practicarea sportului este o sursă de plăcere și relaxare extrem de răspândită, dar și urmărirea competițiilor sportive, în special în grupuri mari precum mersul la meciuri de fotbal pe stadion ori competiții în sală poate crea o stare de bine. Aceste activități promovează un sentiment de comunitate și de apartenență în rândul publicului. „Stadionul este locul în care se reface un corp social pierdut în cotidian”, a declarat Christian Bomberger, antropolog francez, despre fotbal într-o conferință ținută la București.

O echipă de cercetători condusă de profesorul asociat Shintaro Sato de la Facultatea de Științe ale Sportului, din cadrul Universității Waseda, Japonia, a demarat mai multe studii ce arată că vizionarea competițiilor sportive crește bunăstarea individului. Cercetarea lor a fost publicată în Sports Management Review.

În primul studiu, cercetătorii au analizat date publice la scară largă privind influența vizionării de sport asupra a 20.000 de locuitori din Japonia. Rezultatele acestui studiu au confirmat o corelație între o stare de bine asociată cu vizionarea regulată a sporturilor.

Cel de-al doilea studiu, un sondaj online menit să investigheze dacă legătura dintre vizionarea sporturilor și starea de bine variază în funcție de tipul de sport observat, a implicat 208 participanți. În cadrul experimentului, aceștia au fost expuși la diverse videoclipuri sportive, evaluându-le starea de bine înainte și după vizionare. Constatările au subliniat faptul că sporturile larg răspândite, cum ar fi baseball-ul (pentru americani) sau fotbalul, au exercitat un impact mai semnificativ asupra îmbunătățirii stării de bine în comparație cu sporturile mai puțin populare, cum ar fi golful.

Un al treilea studiu a utilizat neuroimagistica RMN pentru a analiza activitatea cerebrală a paisprezece participanți japonezi în timp ce aceștia vizionau clipuri sportive. Rezultatul a confirmat studiile anterioare.

Cercetările pot contribui la elaborarea politicilor de sănătate publică, dar și la luarea unor decizii de management sportiv.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...