G4Media.ro

BREAKING Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat este neconstituțională,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat este neconstituțională, au decis în unanimitate judecătorii CCR / Președintele Curții: Legea contravine dreptului fundamental la muncă

Judecătorii Curții Constituționale au admis, joi, sesizarea de neconstituționalitate în ceea ce privește Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, potrivit surselor G4Media.ro. Ulterior, președintele CCR, Marian Enache, a anunțat că decizia a fost luată în unanimitate de către judecătorii constituționali, care au considerat că legea contravine dreptului fundamental la muncă.

  • UPDATE: Comunicatul CCRÎn ședința din data de 5 octombrie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.2-11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

    În esență, dispozițiile criticate condiționează dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la muncă, limitându-l până la anihilare, ceea ce atrage încălcarea art.1 alin.(5) și art.47 alin.(2) din Constituție. Or, Curtea a reținut că excluderea sau limitarea unui drept/libertăți fundamentale nu mai reflectă o chestiune de proporționalitate, ci una de eliminare a unei valori fundamentale în stat [respectarea drepturilor și libertăților fundamentale – art.1 alin.(3) din Constituție].

    Curtea a constatat și că o condiționare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcție în sectorul public, ceea ce este inadmisibil. Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat în Constituție, întrucât s-ar crea regimuri juridice paralele în funcție de drepturile aflate în discuție.

    De asemenea, având în vedere că dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendării plății pensiei și nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, Curtea a constatat că se încalcă și dreptul de proprietate garantat de art.44 din Constituție.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile articolului 2 până la 11 din legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative sunt neconstituționale.

Curtea, în esență, a considerat că dispozițiile criticate referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituție.

În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții Consstituționale, în temeiul articolului 147 din COnstituția României”, a anunțat președintele Curții Constituționale, Marian Enache.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: l Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.244/2023); Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare”, anunţa ÎCCJ.

Între timp,Curtea Constituţională a admis, în luna august, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

48 comentarii

  1. Militienii de la Transelectrica DEMISIA !

    • ii joaca slanina pe burta la maCiuca de fericire!

    • Nu stiu de ce se leaga ei de faptul ca ingradeste dreptul la munca. Daca lucrezi in institutiile statului atunci cand te pensionezi ar trebui sa nu te mai poti angaja in aparatul bugetar, deoarece tocmai te-ai pensionat. A fost o decizie a ta de a te pensiona, iar daca vrei re-angajare intr-un alt post ar trebui sa-ti dai demisia si sa te angajezi in acel post. Noi la privat asa facem … A, ca vrei sa mergi sa te angajezi in privat?! Bafta! Firma privata se administreaza dupa cum decid actionarii si administratorii…

    • Vom ajunge la ghilotină, asta e clar.
      Va trebui ascuțită bine după grumazele celor din CCR.
      Oare nimeni numai are creier în conducerea Statului, nu vede nimeni valul ce vine?!?
      E clar că numai trăim vremurile ghilotinei, dar ceva, altceva va urma, oala sub presiune a scăpat de sub control.

  2. CCR roba invizibilă a Moscovei. Să trăiască coaliția PSD-PNL și iubitul conducător, că ei i-au propus!

  3. WoW 😲 ce surpriză!

  4. Uite corptule de Ciolacu de ce nu sunt bani la buget pentru că ăștia nuniti de voi la CCR fac jocurile la CORUPȚI că așa sunt și ei..

    • hai sa nu fim ipocriti. Problema nu e ca se cumuleaza pensia cu salariul…la stat sau la privat. Nu cred ca ati fi de acord ca un profesor iesit la pensie la 65 de ani sa mai profeseze si sa mai ia si un salariu. Problema e ca unii, asa mai speciali, ies la pensie la 45 de ani, dupa care se angajeaza …sau sunt numiti prin te miri ce psosturi, la stat, si iau si pensie si salariu de mii/ zeci de mii de euro. Cam asa, ca astia de la ccr. Acolo e problema…ignorata de usl

  5. CCR este o mizerie comunistă care trebuie desființată și care lucrează EA ÎMPOTRIVA CONSTITUȚIEI !NU SE POATE SA PLĂTIM DIN BANII NOȘTRI ACEȘTI POLITRUCI CARE NE SFIDEAZĂ PE FAȚĂ !

    • Și cine interzice ca bugetarul să meargă în privat după pensionare să muncească? ??
      Vă dați seama ce politruci care ne golesc buzunarele fac legea în țara asta? ??

  6. Ba….si stiam ca trebuie sa ma angajez la stat. Acum stau si lucrez la privat si mai si platesc n jdemii de taxe si impozite.

  7. Decizie de bun simț, uite de-aia votează românii PSD-PNL-UDMR-AUR!!! De 34 ani sunt fericiți cand coaliția PSD-PNL-UDMR-AUR le tot trântește de-astea! 😏

  8. Doua drepturi fundamentale (pentru cine discerne ce sunt alea). Nu pot fi incalcate intr-un stat de drept! C.C.R. s-a mai pronuntat anterior si ar fi insemnat sa-si incalce propria hotarare. Ganditi fara patima si pronuntati-va in cunostinta de cauza, daca puteti!

    • aia zic si eu

    • Problema de fapt este că dreptul la muncă este pt munca LA STAT. Că asta este până la urmă chichița. Nu cred că deranjează pe nimeni ca persoane aflate la pensie sa muncească la privat. Dar atâta timp cât și făcut cerere de pensionare înseamnă că vrei sa te pensionezi, deci sa nu mai muncești. Iar sa vii a doua zi cu cerere de reîncadrarea în același post DE LA STAT, FARA SA DAI IAR CONCURS eventual, este…ceea ce își doresc românii, votând de 30 de ani cu aceleași fosile comuniste

    • @LILU nu putem suporta si pune in aceeasi oala PENSII SPECIALE la 45 ani + SINECURI CU MULTII BANI cu profesori pensionari in bataie de JOC + munca grea la catedra pe salarii de mizerie sau medici sau …

      dar stai linisitit LILU ca 85% din Romania va vota cu PSDNLUDMR + AUR si nu se va schimba nimic , PENSIILE SPECIALE vor exista SINECURILE vor exista

      sunt in cunostinta de cauza?

    • @LILU binenteles profesorii pensionari angajati , din castigul lor putin , isi VOR PLATI PENSIILE, PENSIILE SPECIALE si SINECURILE PSDNLUDMR

    • @lilu, ce drept se ingradeste?! Ce-l opreste pe bugetar sa-si dea demisia si sa se angajeze in acel nou post, tot la stat? Cel putin noi la privat asa facem

      De fapt ei fura o pensie pensionandu-se si angajandu-se pe urma pe alt post tot la stat, nici vorba de ingradire a vreunui drept fundamental la munca

  9. da ca unii sa iasa la pensie la 45 si altii la 65 e constitutional? Intreb si eu…

  10. corect, ca de obicei PSDNLUDMR se prefac ca fac legi, ca sa unga la suflet poporul , si apoi CCR controlat tot de ei sa dea cu „sufletul poporului” de pamant

    si cum PSDNLUDMR nu poate sa elimine SINECURILE , ne vor explica cu zambetul pe buze ca PENTRU PENSIONARII SPECIALI nu e neconstitutional sa mai primeasca o SINECURA, si vor face o paralela cu niste PROFESORI PENSIONARI (nicidecum speciali ca SPECIALII) care din cauza lipsei de personal in unele zone (pentru ca tot ei isi bat joc de educatie .. se mai aude ceva cu legea salarizarii promisa profesorilor? aia de tot se bat cu pumnii ca trebuie pentru PNRR? sau ne mai imprumuta si luna asta?) SA NE EXPLICE CA E BINE

    SI profesorii pensionari vor vota cu mandrie in continuare PSDNLUDMR sa traiasca in mizerie, fericiti ca dupa pensie trebuie sa munceasca, sa plateasca niste SINECURI ALE UNOR PENSII SPECIALE … !@#@!# ! SPECIALISTII PSDNLUDMR

  11. Cum anume contravine dreptului la muncă? Că îți dă voie să muncești. Îți dă voie și să ieși la pensie dacă îndeplinești condițiile. Doar că nu ambele în același timp.

  12. Am spus eu ca CCR este un cuib de viespi…….adica cum se incalca dreptul la munca atunci cand esti in pensie? Dar nu se incalca dreptul la munca a tinerei generatii? Brontozaurii batrani nu se mai satura de bani,si se lasa greu pensionati…..halal gasca de infractori sunt cei de la CCR

  13. Judecatorii CCR au verificat daca mai pot merge in continuare la serviciu pe jde mii de lei dupa ce au iesit la pensie. Pai cum sa isi termine dreptul la munca? Inca o lege din ciclul „am incercat, nu s-a putut”…viata merge inainte, leafa vine.

  14. Dealminteri CCR nu și-a modificat jurisprudența ,a decia și anterior în același sens.

  15. Emigrare!

  16. Ar fi fost culmea ca CCR sa decida astfel in conditiile in care multi dintre ei si colegiilor au si servicii la stat si pensii speciale. Hotie pe fata, iar prostii voteaza in continuare psd/pnl.

  17. Legi facute de PSD-PNL-UDMR pentru fraieri. Cateva saptamani se plimba pe la toate televiziunile de casa (Digi,A3,RTV etc) spunand ca au facut o treaba buna. Apoi nu se implementeaza niciodata (ori CCR, ori norme de aplicare etc). Si noi tot cu banii luati ramanem

  18. sa intelegem ca si limitarea din invatamant la maximum 3 ani parca de a lucra dupa varsta de pensionare este neconstitutionala?! trebuie sa se accepte sa lucreze pana moare la catedra?! :)) astia isi bat joc de noi pe banii nostri!

  19. Ar trebui o lege care sa le permita sa se pensioneze de mai multe ori dupa 50 de ani, de exemplu se pensioneaza prima data (pensie), apoi se angajeza (pensie + salariu), apoi iar se pensioneaza (pensie + pensie), apoi iar se angajeaza (pensie + pensie + salariu) si tot asa. Nu cred ca e constitutional sa nu se poata pensiona cand vor ei daca sunt angajati.
    Si nu uita, tara te vrea prost: voteaza PSD!

    • Să nu uităm de PNL. Sper că la viitoarele alegeri, indiferent de opțiunea fiecăruia, românii să cadă de acord asupra unui singur lucru și anume că factura pentru ce sa întâmplat de la ultimul ciclu electoral, trebuie să o plătească PNL. Măcar atât să facem și noi ca popor, să spunem nu mincinoșilor și trădătorilor.

  20. „Aduc salutul meu cel mai fierbinte
    Partidului, al cărui ‘trandafir’ și eu
    Mîine-am să-l port pe creste, înainte!” Mulțumesc PNL- Johannis ne vedem la vot .

  21. si uite asa se vaita ciolacu ,ca el vrea da’ nenorocitii care sunt in incompatibilitate,majoritatea cumulind pensia cu salariu…pina nu-i o noua revolutie astia nu mai au pic de rusine…se pisa pe oameni,apropo unde-i scroafa de avocat al,,boborului”

  22. Hoție consfințita de CCR: pensionare la 45 de ani și dublarea venitului cu salariul de la stat. Institutiile publice se vor umple de pensionari speciali, intrați „prin concurs”.

  23. Munciți și indatorati-va pentru cumularzi, aceștia ridica 15.000 lei pe luna.

  24. oare chiar nu va dati seama ca era o aberatie (si asa au vrut sa fie)? nu cumulul pensie-salariu e problema. Problema e la numirile politice de la stat – fara specializare, fara experienta in domeniu, fara concurs, fara bun simt. oare cati ar lua un concurs pentru un post (chiar din cei care sunt acum angajati pe acel post)?

    • Ba este o hoție. Inițial au fost „speciali” doar magistrații, apoi s-au adăugat și alte caste. Problema este ca ies la pensie la vârste la care alții nici nu visează și apoi tot statul le da salariu. Argumentele CCR sunt corecte, dar abuzul cu vârsta de pensionare trebuie oprit. De asta pleacă lumea din tara, scârbită.

  25. Nu stiu de ce se leaga ei de faptul ca ingradeste dreptul la munca. Daca lucrezi in institutiile statului atunci cand te pensionezi ar trebui sa nu te mai poti angaja in aparatul bugetar, deoarece tocmai te-ai pensionat. A fost o decizie a ta de a te pensiona, iar daca vrei re-angajare intr-un alt post ar trebui sa-ti dai demisia si sa te angajezi in acel post. Noi la privat asa facem … A, ca vrei sa mergi sa te angajezi in privat?! Bafta! Firma privata se administreaza dupa cum decid actionarii si administratorii…

  26. Pe respingatorii impozitarii progresive a veniturilor permanente sa nu-i aud ca injura CCR, Guvernul si Parlamentul ca nu se desfiinteaza pensiile speciale si nici cumulul pensiei cu salariul la stat!

  27. Romania este o tara frumoasa,pacat ca este locuita!!!

  28. Eu lucrez intr-o societate de stat aflata in insolventa unde 70% din angajati sunt pensionari, lor le convine atata timp cat iau si pensie si salariul, nimeni nu pretinde de ani de zile nimic, nici o marire de salariu (sindicalistii sunt tot pensionari). Capacitatea de productie s-a redus la un sfert, deci nu este nevoie de ei si nimeni nu face nimic. Am sperat ca aceasta lege sa faca dreptate, dar din pacate traim intr-o tara care a atins apogeul in nesimtire. De 20 de ani nu s-a mai angajat nici un tanar, desi saracii vin in practica de la liceu in fiecare an. Indemn toti tinerii din aceasta tara sa plece, sa-si plateasca singuri pensiile pana la finalul vietii.

    • Pentru ca suntem tara sugativelor nesimtite!
      Nimic nu se va rezolva rational si de bun simt in tara asta fara inca o revolutie, dar, nemai avand cine s-o faca, concluzia e clara!

  29. E simplu: să crească vârsta de pensionare până la 75-80 de ani ! Iar cine vrea să se pensioneze mai repede, dar nu înainte de 65 de ani, să declare în scris că renunță la ”dreptul la muncă” și se mulțumește numai cu ”dreptul la pensie”.