G4Media.ro

BREAKING Kremlinul susține că o navă rusească a tras focuri de avertisment…

Foto: HMS Defender - Wikipedia

BREAKING Kremlinul susține că o navă rusească a tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic lângă Crimeea, Marea Britanie neagă incidentul

UPDATE ora 15.35: Ministerul britanic al Apărării dezminte versiunea Rusiei și arată într-un comunicat postat pe Twitter că ”nu au fost trase focuri de avertisment asupra HMS Defender”.

Articol inițial: O navă militară rusă a tras focuri de avertisment în direcția distrugătorului britanic HMS Defender, anunță ministerul rus al Apărării, care susține că nava britanică a intrat în apele rusești din Marea Neagră. De asemenea, un avion militar rusesc a lansat proiectile în apropierea vasului britanic, în semn de avertisment, iar HMS Defender a părăsit zona, potrivit Reuters, care citează agenția rusă Interfax.

Ministerul rus al Apărării susține că marina rusă a avertizat vasul britanic să nu intre în apele teritoriale, dar acesta nu ar fi reacționat.

Incidentul a avut loc în partea de nord-vest a Mării Negre, lângă țărmul Crimeei. Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, o mișcare nerecunoscută de comunitatea internațională.

Context. Nave de război ale Marinei Regale britanice au intrat în Marea Neagră în această lună, pe fondul situației tot mai încordate între Rusia și Ucraina, relatează Sunday Times. Desfășurarea navelor britanice în largul coastei Ucrainei este menită să demonstreze solidaritatea cu partenerii NATO de la Kiev și din regiune după ce președintele Statelor Unite, Joe Biden, a decis să anuleze desfășurarea a două nave de război americane în Marea Neagră, de teama escaladării crizei provocate de masarea trupelor rusești în zonă.

Un distrugător de tip 45 înarmat cu rachete antiaeriene și o fregată anti-submarină de tip 23 se vor desprinde din grupul de sarcini al portavionului Marinei Regale din Marea Mediterană și se va îndrepta prin Bosfor în Marea Neagră, potrivit unor surse navale de rang înalt citate de Sunday Times.

Avioanele RAF F-35B și elicopterele Merlin de vânătoare de submarine trebuie să fie pregătite pe nava pavilion a grupului de sarcini, portavionul HMS Queen Elizabeth, pentru a sprijini navele de război din Marea Neagră dacă ar fi amenințate de nave de război, submarine sau aeronave rusești. HMS Queen Elizabeth trebuie să rămână în Marea Mediterană, deoarece un tratat internațional interzice portavioanelor să intre în Marea Neagră.

Marina Regală a anunțat în februarie, înainte de actuala criză, că navele de război și avioanele de sprijin ale portavionului vor îndeplini misiunile în Marea Neagră ca parte a desfășurării HMS Queen Elizabeth în Extremul Orient. Ministerul britanic al apărării a confirmat vineri că incursiunea navală va continua, în ciuda deciziei SUA de a-și păstra navele de război în afara zonei de criză.

Foto: HMS Defender – Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. E limpede de ceva vreme – salut cititorilor Le Carré! – că aripa jingoistă și intransigentă a CIA este mai influentă la niveluri înalte din UK decât în US. Skripal, Bellingcat, White Helmets sunt câteva din operațiunile cele mai vizibile. Acum asta… Ambițioși și tembeli, englezii vor să joace un rol marcant și în declanșarea celui de-al treilea război mondial.

    • @Television – Eu zic totusi ca ar fi timpul sa faci diferenta dintre fictiune si realitate si sa iesi din bula romanelor de spionaj… Stiam ca exista un fel de regula nescrisa, adevaratii iubitori de SF (eu sunt 🙂 nu cred in extraterestri cu una cu doua… asa si iubitorii romanului de spionaj nu prea cad in capcana teoriilor conspiratiei, dar, na, cred ca nu e chiar asa.

    • În istorie, aşa se cheamă, incidente.

    • @Camelian Propinatiu

      Doar cu titlu de istorie, nu de exemplu, ce incident interesant a fost prin anii ’80, cand avionul corean cu peste 300 de pasageri si echipaj a intrat din greseala pe teritoriul sovietic, chiar rusesc !

  2. condamn acest incident potrivit de dusmanul kaghebist chiar in saptamanile in care recrutii romani sunt ocupati pe Anglea cu culesul verzei

  3. Englezii n-au raspuns ca erau ocupati sa se uite la fotbal. De pe locul 1 in grupa. Rusii s-au suparat de eliminare, ca-i greu sa faci performanta cand nu organizezi turneul, nu-i asa Ivane? Keep calm and hai ai nostri !

  4. Dupa legislatia internationala Crimeea e parte a Ucrainei. Apele teritoriale rusesti sint mai spre est.
    Dar de, teatru pe apa.

  5. Asa si englezoi s-au intors cu coada intre picioare ca doar nu or sa intervina pentru lacul rusesc.

  6. Foarte bine !. Fiecare să înțeleagă…ce vrea !…

  7. Lasand la o parte nuclearele unde Nato si Rusia au arsenale comparabile, in urma cu ceva ani se sustinea ca doar Italia, singura cu flota ei militara ar spulbera in cateva ore toata flota Rusiei de la Marea Neagra fara a suferi nicio pierdere. Adaugati UK, Franta si USA etc.

    • Salut ,Pacifistu !
      Parafraza : ai luat in calcul la flota Italiei si pe cea a Vaticanului ?

  8. Englejii ăștia sunt cu capul?!

  9. Dacă ieșea cum le convenea britanicii cereau noi sancțiuni iar Rassia le a dat la mwhuie

  10. a avut krakanatu un AVC de a dat ordin?

    sau NATO a devenit si ea slugutza dupa summitul Bideu-Putler pentru krakanat?

  11. Numai caterinca e de voi nimicilor pârțari ! Doamne ferește de-o katiușă pe la urechiușele voastre; fugutza la fusta lu tati al vostru pentru tzâtză ! N.I.M.I.C.I.O.R..