G4Media.ro

BREAKING Curtea Constituțională va dezbate lunea viitoare sesizarea împotriva desemnării ca premier…

BREAKING Curtea Constituțională va dezbate lunea viitoare sesizarea împotriva desemnării ca premier a lui Ludovic Orban / Ședința CCR, în aceeași zi cu ședința Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban 2

Curtea Constituțională (CCR) va dezbate luni, 24 februarie, sesizarea depusă de președinții Parlamentului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, împotriva desemnării pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier, au declartat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

Dezbaterea de la Curte va avea loc în aceeași zi în care este programat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului votul de învestitură al Guvernului Orban 2.

Săptămâna trecută, CCR a transmis un semnal foarte important că nu va tergiversa calendarul pentru alegerile anticipate, stabilind un termen foarte strâns, de doar patru zile pentru transmiterea punctelor de vedere în vederea soluționării sesizării depuse de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, care au contestat desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban drept candidat la funcția de premier.

Diligența Curții Constituționale este importantă, pentru că de luni, 10 februarie, odată cu transmiterea de către Ludovic Orban a solicitării de învestitură la Parlament, a început să curgă termenul constituțional de 60 de zile în care președintele poate dizolva Legislativul dacă acesta respinge două solicitări de învestire a unui guvern.

În punctul de vedere transmis Curții Constituționale în această speță, președintele Klaus Iohannis a arătat că nu există niciun blocaj instituțional în urma nominalizării pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca prim-ministru și a precizat că atribuția de a desemna candidatul la funcția de șef al guvernului este aparține, în mod propriu și exclusiv, președintelui României, ea nefiind partajată cu o altă autoritate publică.

Președintele a subliniat că, dacă ar fi acceptate criticile contestatarilor, o persoană care a fost demisă prin moțiune de cenzură din funcția de prim-ministru nu ar mai putea ocupa niciodată această funcție, la fel cum nici miniștrilor demiși prin respectiva procedură nu le-ar mai fi permis vreodată să fie membri ai guvernului, lucru care ar contraveni Constituției și jurisprudenței CCR. El a dat exemplu desemnarea lui Emil Boc ca premier de către Traian Băsescu în decembrie 2009, deși guvernul său fusese demis prin moțiune de cenzură în octombrie același an.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus luni la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale: 1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Forma mentală ILICIesciană a devenit tiparul pe care s-au mulat experimentele Vacaroiu,Năstase,Ponta,Dragnea,Dancila: dispreț pentru statul de drept, samavolnicie, cultul liderului pseudo-carismatic, cinismul paroxistic, corupția endemică. F$N-ismul convertit în P$D-ism este numele unei patologii politice a cărei perpetuare reprezintă blestemul politicii românești si a Romaniei p$dizate …. de rasul Europei.

  2. Cu specialiști în drept constituțional ca ciordache, nicolae sau nipulicea, nu le putem cere pesedelelor altceva decât mediocritate. Dar, pesedelele din ccr, fiind la fel de mediocre, le vor da câștig de cauză celor din parlament. Scăpăm noi cumva de ele, la vot.

  3. Ca la prosti, adica!

    • Acesti taraitori de basini si institutia pe care cu demnitatea (lor) o reprezinta trebuie desfiintati…constitutional!!!

  4. Vom iesi in strada , daca slugile ciumei rosii din CCR, vor avea curajul sa tergiverseze investirea guvernului.Si noi ne mobilizam in aceasi zi !!!