G4Media.ro

BREAKING: Curtea Constituțională a decis că Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat.…

BREAKING: Curtea Constituțională a decis că Parlamentul Republicii Moldova poate fi dizolvat. Maia Sandu are cale liberă pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, dar Igor Dodon nu recunoaște decizia

UPDATE 1: Președintele PSRM, Igor Dodon, care controlează și majoritatea parlamentară, anunță că nu va recunoaște decizia Curții Constituționale. ”Sunt sigur că am asistat cu toții la încercările de uzurpare a puterii de către Maia Sandu folosind trei judecători ai Curții Constituționale în stilul unui oligarh fugar. Răspunsul la aceste încercări poate fi același ca în 2019: nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale, un vot de neîncredere în trei membri ai Curții Constituționale care solicită demisia lor, un apel către partenerii internaționali pentru a interveni și a opri aceste încercări de o lovitură de stat constituțională pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova”, a spus Dodon într-un comunicat de presă.

Articol inițial: Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, joi după-amiază, că Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat și că s-au întrunit toate elementele constituționale în acest sens. Avizul dat de Curtea este irevocabil, definitiv și nu poate fi atact în nicio altă instanță de judecată.

Președintele Maia Sandu s-a prezentat personal, astăzi, în fața judecătorilor Curții Constituționale pentru a-și prezenta argumentele în privința sesizării făcute către Curte pe 29 martie 2021.

„Dreptul Preşedintelui Republicii Moldova de a dizolva Parlamentul în cazul neacceptării votului de încredere pentru formarea Guvernului intervine după expirarea a 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură până la expirarea termenului de trei luni. După expirarea termenului de trei luni Preşedintele Republicii Moldova este obligat să dizolve Parlamentul dacă a eşuat formarea Guvernului, inclusiv dacă nu s-a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului”, a declarat Maia Sandu în expunerea sa de motive.

Socialiștii proruși și majoritatea formată alături de oligarhul fugar Ilan Șor au criticat dorința Maiei Sandu de dizolvare a Parlamentului și a încercat să pună presiune pe Curte pentru a nu da câștig de cauză solicităților Maiei Sandu.

Astăzi, la Curtea Constituțională, s-a deplasat și șeful Comsiei juridice din Parlament, socialistul Vasile Bolea, pentru a pune presiune în acest sens pe judecători. Acesta a fost huiduit la ieșirea din clădirea Curții Constituționale de o serie de manifestanți. De altfel, Bolea s-a înscris în cursa pentru un mandat la Curtea Constituțională, după ce acest loc fusese lăsat vacant de judecătorul Eduar Ababii, care a murit la începutul acestui an de COVID-19.

Foto: Maia Sandu își susține pledoaria pentru dizolvarea Parlamentului în fața judecătorilor Curții Constituționale. Sursa/Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bv Maia, Iohanis invata carte cum se poate scapa de un parlament labil!!!