G4Media.ro

Brazilia a depășit pragul de jumătate de milion de morți din cauza…

sursa foto: Facebook/ Jair Bolsonaro

Brazilia a depășit pragul de jumătate de milion de morți din cauza COVID

Brazilia, a doua ţară cea mai îndoliată de COVID-19 după Statelor Unite, a depăşit sâmbătă pragul de 500.000 de morţi, a anunţat ministrul sănătăţii, Marcelo Queiroga, citat de AFP, relatează Agerpres.

„500.000 de vieţi pierdute din cauza pandemiei care afectează Brazilia şi lumea întregă”, a scris pe Twitter Marcelo Queiroga, fără a preciza bilanţul ultimelor 24 de ore. Vineri, ministerul său înregistrase 498.499 de decese, cu o medie zilnică de peste 2.000 de morţi în ultimele şapte zile.

Potrivit Consorţiului media, care reuneşte principalele grupuri de presă din ţară şi stabileşte un bilanţ cotidian pe baza rapoartelor guvernelor regionale, până sâmbătă după-amiază erau înregistrate 500.022 de decese.

Informaţiile zilnice de la Ministerul Sănătăţii sunt publicate de obicei în jurul orelor 21.00 GMT.

Peste 60% din decese (303.550) au fost înregistrate de la începutul anului.

Brazilia, ţară cu 212 milioane de locuitori, a cunoscut la începutul anului al doilea val mortal, cu peste 4.000 de decese pe zi. Există temeri că se confruntă cu valul al treilea, numărul infecţiilor cunoscând un nou vârf.

Potrivit celui mai recent raport săptămânal al Fundaţiei Fiocruz, o entitate de referinţă în cercetarea medicală, Brazilia cunoaşte o situaţie „critică”, cu „un platou înalt de decese şi posibilitatea unei agravări în următoarele săptămâni, odată cu debutul iernii” în emisfera sudică.

Rata de ocupare a paturilor în unităţile de terapie intensivă depăşeşte 80% în 19 din cele 27 de state ale ţării şi 90% în opt dintre ele, a precizat Fiocruz.

Experţii sunt îngrijoraţi de viteza mică a campaniei de vaccinare, de răspândirea unor variante mai agresive şi de lipsa măsurilor preventive din partea preşedintelui Jair Bolsonaro, adversar al lockdown-ului şi măştii de protecţie.

Ministrul Marcelo Queiroga a indicat în mesajul său că lucrează „neobosit pentru vaccinarea tuturor brazilienilor cât mai curând posibil şi pentru schimbarea acestui scenariu care ne-a afectat de mai bine de un an”.

Potrivit datelor oficiale, 29% din populaţie a primit o injecţie şi doar 11,36% sunt complet vaccinaţi, mai scrie AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Un pic de matematică nu strică. Din toate studiile de până acum avem câteva concluzii. Varianta britanică e de 70% mai contagioasă și periculoasă decât varianta europeană inițială iar varianta indiană delta cu 60% față de ultima. Asta duce la concluzia că varianta delta e de 2,72 ori mai contagioasă și periculoasă. Acest grad duce la concluzia că aproape toți cei ce nu sunt vaccinați sau care nu au trecut în ultimile 6 luni prin boală sunt în pericol de contaminare iar de data aceasta vom avea și pacienți tineri. Cei vaccinați cu două doze au un grad de pozitivare de 0,1% luând în calcul și primele zile de după doza doi. Majoritatea au fost asimptomatici și au fost descoperiți în urma anchetelor epidemiologice. Din ei 2,1% au decedat. Adică 0,0021% din cei vaccinați cu a doua doză. Mult sub 0,03 % decese înregistrate în varianta soft a virusului.Luând în calcul că avem în jur de 1/1000000 cazuri de reacții grave la vaccin, inclusiv deces, e clar avantajul vaccinării. O altă concluzie e că gradul de imunizare gen turmă nu mai e suficient să fie 70% și se va plasa undeva spre 80-85%.Așa că parafrazând un titlu de film vom avea :Noiembrie, ultimul bal.

    • Corect. Specialiștii englezi estimează că R0 pentru varianta indiană este în jur de 5. Adică într-o populație complet neimunizată și care ia zero măsuri de protecție, o persoană infectată transmite în medie virusul altor 5 persoane. Cea mai pesimistă estimare este că R0 este 8 pentru varianta indiană.

      Dacă R0 este 5, este nevoie să imunizezi minim 80% din populație, pentru că (5-1) / 5 = 0,8. Dacă R0 este 8, procentul necesar de vaccinați urcă la 88% pentru că (8-1) / 8 = 0,875.

      Și asta presupunând o eficacitate 100% a vaccinurilor în prevenirea răspândirii, ceea ce nu este cazul. Pe de alta parte unii deja s-au imunizat, cel putin parțial, prin boală. Ceea ce compensează acel deficit de eficacitate.

      Oricum, situația e destul de îngrijorătoare. Mai ales cu vaccinarea din România în ultimele săptamâni. Care este admirabilă. E sublimă, putem zice. Dar aproape că lipseşte cu desăvârşire.

    • Nu prea se leagă Raoke afirmațiile tale cu realitatea. Toți antivaxerii pe care ii cunosc au mici probleme cu igiena,cu gramatica și cu bunul simt. Nu spun că sunteți toți așa dar statistică îți e nefavorabilă.Si daca nu vreți să vă vaccinați nu e problema,dar puteți spune mulțumesc celor care s-au vaccinat și acum nu mai trebuie să intrați la 10 seara in case și să purtați masca in aer liber.Iar la toamnă va înjurăm noi când veți umple spitalele și vor reveni restricțiile.

  2. @Ion cu Ziua,
    Ce mai stai, Ioane, dă-ți drumul la vene că nu mai ai scăpare. Vine pozitivarea și contagiozitatea peste tine și-o mierlești. Degeaba bagi zama-n tine că nu ai scăpare de gamma-delta. Te iradiază pozitivarea lor. Și cum fabricanții de doze nu-ți garantează că zama lor te scapă de boală, nu mai sta, dă-ți drumul la vene.