G4Media.ro

Boris Johnson vrea un acord de comerț cu UE după modelul canadian…

Sursa Foto: Colaj G4Media

Boris Johnson vrea un acord de comerț cu UE după modelul canadian / Ce plănuiește Marea Britanie dacă negocierile nu avansează până în iunie

Boris Johnson solicită Uniunii Europene un acord de comerţ după modelul canadian dar va renegocia în iunie şi se pregăteşte pentru o ieşire „ordonată” din perioada de tranziţie, scrie The Guardian, citat de News.ro

Stabilindu-şi mandatul de negociere pentru discuţiile cu UE, Downing Street a transmis că vrea „libertate de reglementare” din partea UE şi nu va accepta niciun rol pentru Curtea europeană de justiţie (ECJ) în mecanismele de soluţionare a litigiilor.

Guvernul a afirmat că speră să obţină „deplinul acord” al unei înţelegeri în iunie cu scopul de a-l finaliza până în septembrie.

Dar a precizat că, dacă nu vor fi înregistrate suficiente progrese până în iunie, atunci guvernul „va fi nevoit să decidă dacă atenţia Regatului Unit trebuie să se îndepărteze de la negocieri şi să se concentreze numai pe continuarea pregătirilor interne pentru a ieşi din perioada de tranziţie în mod ordonat”.

Solicitările Regatului Unit sunt în contradicţie cu cele ale UE, care doreşte un anumit grad de aliniere normativă a reglementărilor, cu opţiunea de a impune tarife dacă una dintre părţi renunţă. De asemenea, ar dori un rol pentru ECJ.

Mandatul de negociere al Marii Britanii solicită:

  • O piaţă liberalizată pentru comerţul cu mărfuri, fără tarife, taxe sau restricţii cantitative în ceea ce priveşte comerţul cu produse fabricate sau agricole.
  • Concurenţa şi subvenţiile nu ar trebui să facă obiectul mecanismului de soluţionare a litigiilor acordului final, care a fost semnalat anterior în declaraţia politică.
  • Un acord separat privind pescuitul care ar permite negocierile anuale privind accesul la apele celorlalte state, inclusiv captura şi cota admisibilă. UE vrea ca pescuitul să fie considerat parte a acordului general.
  • O înţelegere referitor la echivalarea serviciilor financiare care va fi decisă înainte de sfârşitul lunii iunie.

Marea Britanie a respins mandatul de negociere al UE când a fost stabilit marţi.

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE cu Marea Britanie, a avertizat în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles, că înţelegerile pentru viitoarea relaţie comercială între Uniune şi Londra vor fi „dificile, poate chiar foarte dificile”.

Context

Regatul Unit nu poate avea un acord cu Uniunea Europeană de tipul celui dintre Canada şi blocul comunitar, a declarat miercuri negociatorul-şef al UE pentru viitoarea relaţie cu Londra, Michel Barnier, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

”Regatul Unit spune că doreşte (un acord cum este cel dintre UE şi) Canada, dar problema este că Regatul Unit nu este Canada”, a spus Barnier într-o intervenţie în Parlamentul European în faţa unor studenţi ai Şcolii Superioare de Comerţ de la Paris (ESCP).

El a adăugat că britanicii trebuie să accepte condiţiile privind garantarea unei concurenţe loiale pentru a obţine ”acces super-preferenţial” la piaţa UE de 450 de milioane de consumatori. ”Suntem gata să-i oferim Regatului Unit acces super-preferenţial la propriile noastre pieţe”, a spus Michel Barnier, adăugând că acest lucru ar fi unul ”fără precedent” pentru orice ţară din afara UE.

”Este cu adevărat ceva ce putem face fără garanţii ferme că Regatul Unit va respecta condiţiile de joc şi va evita avantaje concurenţiale neloiale? Mă tem că răspunsul este simplu: nu putem”, a explicat Barnier.

El s-a declarat îngrijorat de recentele declaraţii britanice privind relaţia viitoare cu Bruxellesul. În opinia sa, declaraţiile respective marchează o ”distanţare” atât faţă de acordul de retragere, care cuprinde condiţiile ‘divorţului’, în special cu privire la ”buna aplicare a acestui acord pentru Irlanda”, cât şi faţă de declaraţia politică anexă.

În acest text neconstrângător, ”premierul însuşi s-a angajat să evite orice formă de concurenţă neloială şi de distorsiune”, a reamintit Michel Barnier, care a dat asigurări că UE ”este hotărâtă să ajungă la un acord bun”.

Totuşi, el a precizat că Cei 27 sunt pregătiţi pentru toate opţiunile, inclusiv pentru cea în care la finalul anului nu va exista un acord încheiat cu Londra privind relaţiile viitoare.

O primă rundă a tratativelor dintre echipele de negociatori ale UE şi Londra va începe luni şi este prevăzută să dureze patru zile, până în vară urmând să aibă loc mai multe întâlniri de acest fel.

Miniştrii afacerilor europene din statele membre ale Uniunii Europene au dat marţi undă verde mandatului de negociere în ce priveşte viitoarea relaţie comercială cu Marea Britanie.

Acordul dat de miniştri la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) deschide calea lansării negocierilor între Uniunea Europeană şi Londra la începutul lunii martie, după ieşirea oficială a Marii Britanii din blocul comunitar la 31 ianuarie acest an.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Cred ca nu vor ajunge la nicio intelegere.
    Pentru simplul motiv ca UK nu poate nega motivele pentru care a iesit din UE, si este obligata sa se afirme international ca actor independent de UE.
    Cred ca in final UE si UK vor aplica regulile WTO (plus NATO in planul de baza al securitatii) si vor tine cont de recomandarile OCDE, si atat.

  2. World Trade Organization – WTO: https://en.wikipedia.org/wiki/World_Trade_Organization
    OECD / OCDE: https://en.wikipedia.org/wiki/OECD#Objectives_and_activities
    Ambele link-uri au si versiuni in Limba Romana.

  3. Europa ar fi idioata sa cedeze si un milimetru

  4. Nu „vrea” ci ar dori, sau solicita. Nu are de ales, accepta conditiile UE sau, le aplicam conditiile OMC (Organizatia Mondiala a Comertului) Nimic mai simplu.

  5. UE trebuie să tergiverseze negocierile pentru ca Johnson să vadă bine ce-i dă Trump din ce-a promis.

  6. Ori englezii accepta aceleasi reguli ca toti, ori valea!