G4Media.ro

Bloomberg: SUA avertizează Europa că Rusia ar putea lua în calcul o…

Sursa foto: Kremlin.ru

Bloomberg: SUA avertizează Europa că Rusia ar putea lua în calcul o posibilă invazie a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile dintre Moscova și UE escaladează / Criza migranților de la frontiera Poloniei poate fi doar începutul unui conflict extins

SUA trage un semnal de alarmă alături de aliații Uniunii Europene că Rusia ar putea lua în calcul o potențială invazie a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și bloc cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie, relatează Bloomberg.

În timp ce Washingtonul monitorizează îndeaproape acumularea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, oficialii americani au informat omologii UE cu privire la preocupările lor cu privire la o posibilă operațiune militară, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema.

Se crede că evaluările se bazează pe informații pe care SUA nu le-au împărtășit încă guvernelor europene, ceea ce ar trebui să se întâmple înainte ca orice decizie să fie luată cu privire la un răspuns colectiv, au spus sursele Bloomberg. Ele sunt susținute de dovezi disponibile public, potrivit unor oficiali apropiați administrației Biden.

Un oficial de la Casa Albă a declarat joi seară că SUA se consultă cu aliații în legătură cu escaladarea conflictului și a precizat că Ucraina este considerată un partener. De asemenea, Washingtonul a denunțat toate actele agresive ale Moscovei.

Rusia afirmă că desfășurarea militară pe teritoriul său este o chestiune internă și neagă orice intenție agresivă, acuzând în același timp SUA de provocare prin navigarea navelor de război în Marea Neagră, aproape de teritoriul său, săptămâna aceasta.

Tensiuni similare au izbucnit în primăvară, când SUA și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) au acuzat Rusia că a mobilizat până la 100.000 de soldați, tancuri și avioane de război în apropierea graniței cu Ucraina. Criza s-a atenuat după ce președintele american Joe Biden l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și a cerut un summit care a avut loc în iunie.

Cea mai recentă mișcare de trupe și tancuri a Rusiei către Ucraina l-a determinat pe directorul CIA, William Burns, să viziteze Moscova luna aceasta, unde a vorbit la telefon cu Putin. Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut lui Putin, într-un apel lansat miercuri, să-și folosească influența asupra aliatului Rusiei, Belarus, pentru a atenua criza celor mii de migranți din Orientul Mijlociu care doresc să treacă granița cu Polonia în UE. Putin a refuzat.

De ce tulburările din Belarus se revarsă peste granițele sale

Merkel și Putin au vorbit din nou joi despre Ucraina și Belarus, a transmis Kremlinul într-un comunicat. Liderul rus a criticat presupusa utilizare de către Ucraina a dronelor de luptă, încălcând un acord anterior și activitatea militară americană în Marea Neagră, potrivit declarației Kremlinului.

Avertismentul SUA asupra Ucrainei vine în contextul conflictului recent dintre Polonia și Belarus, un aliat apropiat al Rusiei. Conflictul se desfășoară pe fondul incertitudinii cu privire la creșterea livrărilor de gaz rusești către Europa, în ciuda angajamentului lui Putin de a accelera livrările din această săptămână pentru a ușura criza energetică. El face presiuni ca autoritățile de reglementare europene să dea aprobare rapidă pentru a opera gazoductul Nord Stream 2 din Rusia până în Germania, un proiect la care SUA și Ucraina s-au opus, invocând riscuri de securitate.

Rusia nu intenționează să înceapă un război cu Ucraina acum, deși Moscova ar trebui să demonstreze că este gata să folosească forța dacă este necesar, a spus o persoană apropiată Kremlinului, citată de Bloomberg. O ofensivă este puțin probabilă, deoarece trupele ruse s-ar confrunta cu rezistența la Kiev și în alte orașe, dar există un plan pentru a răspunde provocărilor din Ucraina, a spus un alt oficial.

În timp ce Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Belarusului pentru ceea ce consideră o criză a migrației orchestrată, președintele Alexander Lukașenko a amenințat joi că va opri o conductă cheie care transportă gaz rusesc către UE dacă Polonia își închide granița.

„Aș recomanda conducerii Poloniei, lituanienilor și altor oameni cu capul gol să se gândească înainte de a vorbi”, a spus liderul de la Minsk.

Cum a devenit Europa atât de dependentă de Putin pentru gaz

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a discutat joi seară despre criza de la granița Belarus-Polonia, în urma unei solicitări a Estoniei, Franței și Irlandei. În urma întâlnirii, cei trei membri europeni au criticat autoritățile din Belarus într-o declarație comună cu membrii Consiliului de Securitate Norvegia, Regatul Unit, SUA și viitorul membru, Albania.

Între timp, vicepreședintele SUA Kamala Harris și președintele francez Emmanuel Macron au discutat pe larg despre Ucraina în timpul întrevederilor de miercuri de la Paris, a declarat un oficial american. Belarus face parte din același context de securitate, a spus oficialul.

Rusia a orchestrat criza migranților dintre Belarus și Polonia și statele baltice – Lituania și Letonia au o graniță cu Belarus – pentru a încerca să destabilizeze regiunea, au declarat doi oficiali ai administrației americane, citați de Bloomberg.

Preocupările SUA cu privire la intențiile Rusiei se bazează pe dovezi și tendințe acumulate care au ecouri premergătoare anexării Crimeei de Ucraina de către Putin în 2014, a spus un alt oficial al administrației. Oficialii ruși au respins acuzațiile.

„Rusia nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă la granița dintre Belarus și Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov reporterilor într-o conferință telefonică joi.

Intențiile Moscovei

În timp ce Statele Unite și Rusia sunt în contact constant, prezența navelor marinei americane în Marea Neagră, aproape de Rusia, este „absolut” o chestiune de îngrijorare pentru Putin, a adăugat Peskov.

Informațiile pe care oficialii americani le-au împărtășit despre Rusia la ultimele întâlniri de la Bruxelles au fost neliniştitoare, a spus una dintre sursele Bloomberg. O altă persoană a subliniat că nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei și care ar putea fi următoarea mișcare sau când.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, care s-a întâlnit cu secretarul de stat Antony Blinken miercuri la Washington, a părut să sugereze că SUA i-au împărtășit cel puțin câteva informații noi.

„Secretarul Antony Blinken @SecBlinken a salutat oportunitatea de a se întâlni astăzi cu ministrul ucrainean de externe @DmytroKuleba și de a lansa Carta strategică pentru promovarea securității, prosperității și statului de drept. Ne afirmăm angajamentul de a ne consolida parteneriatul strategic cu Ucrain”, se arată într-o postare pe Twitter a Departamentului de stat american.

„Ceea ce am auzit și văzut astăzi la Washington corespunde propriilor noastre constatări și analize, adaugă câteva elemente noi care ne permit să obținem o imagine mai bună și mai cuprinzătoare”, a spus Kuleba la o conferință de presă comună cu Blinken. Situația din Belarus este „o potențială linie de front” și nu ar trebui subestimată, a spus el.

De ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt atât de greu de dezamorsat

SUA nu „au claritate cu privire la intențiile Moscovei” față de Ucraina, a spus Blinken reporterilor. „Preocuparea noastră este că Rusia ar putea face greșeala gravă de a încerca să refacă ceea ce a întreprins în 2014”.

Ucraina și Rusia sunt în conflict de când Putin a răspuns la revoluția ucraineană din 2014, care l-a înlăturat pe președintele pro-rus prin capturarea Crimeei. Rusia a sprijinit, de asemenea, separatiștii din estul Ucrainei într-un război care a ucis peste 13.000 de oameni.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, care monitorizează situația în baza unui acord din 2015, a declarat miercuri că misiunea sa a fost martoră la cele mai multe încălcări ale încetării focului din iulie 2020 în ultima săptămână din octombrie.

Unii analiști susțin că Putin ar putea crede că acum este momentul să oprească înclinația Ucrainei către Occident înainte ca aceasta să progreseze.

„Ceea ce pare să se fi schimbat este evaluarea Rusiei cu privire la direcția în care merg lucrurile”, a spus Samuel Charap, un politolog la RAND Corporation. „Se pare că au ajuns la concluzia că, dacă nu fac ceva (rușii – n.r.), tendința se îndreaptă către scenariul în care Rusia pierde Ucraina”.

Potrivit companiei de informații de securitate și apărare Janes, recenta desfășurare a Rusiei a fost ascunsă, având loc adesea noaptea, fiind efectuată de unități terestre de elită, în contrast cu mobilizarea destul de deschisă din primăvară.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost de asemenea la Washington miercuri, a declarat că ea și Biden au discutat despre Ucraina și sprijinul lor deplin pentru integritatea teritorială a acesteia.

Sursa foto: Kremlin.ru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Articolul arata clar superioritatea rusilor in zona , daca nici americanii habar nu au de intentiile rusilor atunci rusii chiar au servicii de informatii performante.
    Oricum UE au multe de invatat de la rusi , mereu sunt luati prin surprindere.

  2. Nu-i bai,scoate Ursula trupele de soc , lgbt-iste si pluseriste ,la atac.Oricum Putin e un prost,se sperie cineva de el?

  3. Europenii sunt depasiti de ultimele strategii ale Rusiei referitoare la santajul pretului resurselor care va creste, si va creste, si va creste, cat vor dorii rusii ! Asta merita Europa , care in loc sa puna ceva in locul entitatilor ,,poluante” pe care cu fast lea inchis si nu a pus nimic in loc , sa ajuns sa cersim energie de la dusmani si sa triunfam o democratie bolnava supervizata de Bruxeles. Acesta e doar un episod orchestrat de mama rusia ! Vor urma multe si mult mai grave pentru Romania si Europa.

  4. De ce ar chema-o Biden pe Ursula la Washington? Ce influenta are aceasta birocrata si ce mari strategii are ea pentru rezolvarea crizei? Biden se face de ras cu astfel de dialoguri intre el si CE. I-au dat macar un scaun?

  5. Așa băieți, exprimați-vă zgomotos admirația pentru Tătuca, dar să nu uitați că a ordonat ca doar posesorii de Certificat de Vaccinare cu Sputnik V să aibă liber la plimbare prin magazine, ca să-și mai ușureze portofelele pe domnișoare și pe pufoaikă proaspăt distilată.. !

    • Unde ai vazut tu ca Rusia vaccineaza fortat si ca a impus certificatul verde?

    • Cum?!! Vrei să spui că a lăsat mujicul de rând in bra…virioanele lui Coviduț19, fără nicio măsură care să limiteze răspândirea lui virusache ?!!
      Ce Tătuc rau.. !

  6. Războiul deja a început. Primele salve de tun sunt legate de petrol și gaze. Resursele exportate cu țîrâita, acum când e deja clar că viitor e al energiei verzi și că vor rămâne cu multe resurse în pământ arată un singur lucru, RĂZBOIUL DEJA A ÎNCEPUT!!! Ucraina e prima cu zilele numărate. Statul rus nu face pregătiri la infinit pentru că suportă costuri din ce în ce mai mari. Credeți că toată tevatura cu căile de aprovizionare spre est e doar așa la derută. Și ceasul americanilor ticăie a război. Nu mai punem războiul hibrid în plin teatru la granițele Belarusului cu NATO.

  7. Ucraina va veni singura de partea Rusiei, cand babilonul satanist UE se va prabusi sub criza vaccinelor obligatorii, greve fara sfarsit, nimeni nu va mai lucra, rafturile magazinelor vor fi goale, si politia se va batea in strada cu oamenii.
    Liderii vest europeni sunt cei mai slabi din ultimii 200 de ani.
    Se va vedea cum o Europa fara Dumnezeu se va prabusi in flacari, si atunci tarile din estul Europei se vor orienta catre Est adica catre Rusia.
    America e falimentara dupa tiparirea a 15 triliarde de dolari fara acoperire, pe care daca China refuza sa-i accepte in schimburile comerciale, acei dolari vor deveni hartie igienica.
    China ar vrea sa refuze dolarii dar inca nu are o armata si flota destul de puternica, dar isi construieste fortele armate intr-un ritm alarmant, inclusiv arsenalul nuclear, si in curand va lua Taiwanul intr-o lovitura de 24 de ore. In 24 de ore va cadea Taiwanul. Cei care se caca pe ei cu strategii de aparaer sunt la furat, americanii niciodata nu-si vor risca flota din Pacific sa apera o insula care apartine oricum chinezilor.
    Rusii si chinezii se vor ridica, cum s-a profetit, si Europa si America vor cadea, cum s-a profetit.
    Dupa aceasta anarhie si haos, razboi si colaps economic, va veni o vreme de pace dar de saracie lucie, si cand va ingadui Domnul se va naste si Antihristul!
    Asa ca ce ne ramane este sa ne rugam neincetat, in fiecare zi, cat inca mai putem, si sa dam slava Mantuitorului Hristos si Maicii Sale, in veci! Amin!