G4Media.ro

Bloomberg: Germania face presiuni pentru a scoate sectorul energetic de pe lista…

Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Bloomberg: Germania face presiuni pentru a scoate sectorul energetic de pe lista de sancțiuni ce ar urma să fie aplicate Rusiei

Guvernul german a făcut presiuni pentru a impune o excepție în privința sectorului energetic, în intenția statelor occidentale de a interzice băncilor rusești tranzacțiile cu dolari, anunță Bloomberg.

În contextul sancționării Rusiei pentru o eventuală invadare a Ucrainei, una dintre cele mai dure măsuri care a fost luată în considerare este deconectarea sistemului financiar rusesc de la sistemul de mesagerie SWIFT folosit pentru tranzacțiile financiare internaționale. SWIFT este folosit de peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări.

În timp ce președintele Vladimir Putin adună trupe în apropierea graniței cu Ucraina, SUA și aliații săi europeni discută pentru a ajunge la un acord asupra unor represalii economice. Dar Germania este îngrijorată că, fără o excepție în acest domeniu, aprovizionarea cu energie a Europei ar putea fi pusă în pericol, se arată într-unul dintre documentele studiate de Bloomberg.

O astfel de „excludere” a sancțiunilor nu ar împiedica măsuri potențiale împotriva conductei Nord Stream 2, care urmează să aducă gaz rusesc suplimentar peste Marea Baltică în Germania în următoarele luni. Ministerul de Externe al Germaniei a refuzat să comenteze documentele.

Un oficial al Uniunii Europene a spus că opțiunile aflate pe masă includ restricționarea capacității Moscovei de a converti valută, de a tranzacționa cu Occidentul și de a accesa tehnologii cheie. Provocarea este că, pe măsură ce aliații lucrează pentru a pune laolaltă o serie de măsuri importante, fiecare țară încearcă să-și protejeze propria economie de efecte secundare potențial semnificative.

Câteva alte țări europene importante au încercat, de asemenea, să introducă excluderi ca parte a discuțiilor privind sancțiunile și au făcut eforturi pentru perioade de tranziție înainte ca măsurile să intre în vigoare, precum și protecții pentru contractele existente, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile. care au avut loc în ultimele săptămâni.

„Sancțiunile au cel mai bun efect dacă funcționează eficient”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock săptămâna trecută, la o conferință de presă alături de secretarul de stat al SUA Antony Blinken. „Trebuie să verificăm cu atenție ceea ce are cel mai mare efect și poate nu numai ceea ce pare dur pentru lumea exterioară.”

„Este vorba de sancțiuni care au într-adevăr un efect, nu împotriva propriei persoane, ci mai degrabă împotriva Rusiei dacă există o escaladare suplimentară”, a adăugat ea.

Totuși, un înalt oficial al administrației americane a spus că Moscova are nevoie de venituri din petrol și gaze tot atât de mult cât Europa se uită la Rusia ca principala sursă aprovizionare cu energie. Problema energetică ar trebui privită mai degrabă ca interdependență, decât ca un avantaj clar pentru Putin, a spus oficialul.

Guvernul de la Berlin și-a exprimat, de asemenea, rezerve cu privire la impactul sever asupra instituțiilor financiare germane și asupra economiei europene dacă aliații ar impune o înghețare cuprinzătoare a activelor rusești și ar interzice tranzacțiile cu marile bănci rusești.

În cazul unei „agresiuni militare împotriva unui stat suveran și a unei încălcări severe a dreptului internațional, punând în pericol pacea și securitatea europeană”, Germania este pregătită să semneze un pachet care ar putea include:

  • Înghețarea totală a activelor și interdicția tranzacțiilor pentru un grup de bănci rusești

Restricții suplimentare privind datoria suverană și restricții pe piața de capital pentru entitățile deținute de stat

  • O interdicție comercială pentru unele întreprinderi de stat rusești, forțându-le efectiv să se retragă de la bursă
  • Restricții la import pentru anumite metale și produse chimice rusești și restricții la export pentru unele bunuri de lux și de înaltă tehnologie
  • Restricții mai stricte asupra bunurilor care pot fi utilizate atât în ​​scopuri civile, cât și în scopuri militare
  • Interdicții de călătorie și înghețare a activelor care vizează oligarhii ruși
  • Restricții privind investițiile în Rusia.

Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Astea sunt sanctiuni???Mai bine ii luau caii de la bicicleta lui Putin, cred ca asta ar fi avut mai mult efect.
    Pana ce nu dispare NS2 pe Putin il doare la basca de ‘sanctiunile’ occidentului.
    Nea Joe Robinette Biden a cedat anul trecut si nu s-a opus NS2. Cum zic romanii: da doamne mintea americanului cea de pe urma sau pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.

  2. Adica, Uiniunea Europeana cam NEUNITA….adica DEZBINATA de Interesele mai marilor!
    Germania si-a vazut mereu de interesele ei, mai ales in ceea ce rpiveste relatia UE cu Rusia….nu o doare deloc de Ucraina sau Crimeea…

  3. Păi asta este condiția de bază! 75% din veniturile Rusiei si ale armatei ruse vin din vânzarea petrolului si a gazelor.
    Dacă nu lovești acolo, nu lovești Rusia!

  4. Arme să nu-i lovească pe ruși și de banii lor să nu se atingă.
    Bazele americane din Germania ar trebui mutate în est după cum era planul inițial.