G4Media.ro

Blocul Patria din centrul Capitalei, cu risc seismic I, ar putea intra…

Imobilul Patria. fotografie realizată pe 9 octombrie 2023, la aproape o lună după ce a fost curățat de publicitate. Sursa foto: G4Media

Blocul Patria din centrul Capitalei, cu risc seismic I, ar putea intra în consolidare. După îndepărtarea afișelor publicitare de pe fațadă, asociația de proprietari a început demersurile premergătoare consolidării

Blocul ARO, după denumirea primită în 1929 de la Societatea “Asigurarea românească”, și devenit Patria, după 1935, atunci când a fost inaugurat cinematograful, este în prezent administrat de o asociație de 54 de proprietari, o parte dintre ei care nici nu mai locuiesc la adresa din Bd. Magheru 12-14. Imobilul simbol al Bucureștiului, care cuprinde 4 corpuri de clădire, dintre care cel mai înalt are 8 etaje, este încadrat ca monument istoric al Capitalei și are risc seismic I, conform ultimei expertize din 2019.

Prima consecință a eliminării afișelor publicitare de pe imobilul ARO – Patria, cu risc seismic I. Asociația de proprietari cere reexpertizarea tehnică, demers premergător consolidării clădirii monument istoric

Până în acest an, pe 12 septembrie, clădirea era plină de mesh-uri publicitare, deși există trei legi care le interzic acest lucru – legea 422/2001 cu privire la monumentele istorice, legea 185/2013 privind publicitatea imobiliară, și din 1 august, o altă lege care interzice publicitatea și magazinele în imobilele cu risc seismic I și II expertizate după 2008. Abia în 12 septembrie, ultimul beneficiar al campaniei publicitare, L’Oréal Paris, a decis să dea mesh-ul jos, în urma unui articol al G4Media.ro, deși Poliția Locală a Municipiului București – serviciul Control Lucrări Edilitare și Afișaj Stradal – are în sarcină respectarea legii pe astfel de imobile.

După retragerea afișului publicitar panoramic, o sursă de venit constantă pentru proprietari și compania de publicitate intermediară, proprietarii celor 54 de apartamente din blocul Patria s-au reunit în ședință în următoarele două săptămâni și au decis să solicite acțiunea premergătoare consolidării blocului, respectiv refacerea expertizei tehnice, ultima datând din 2019, precum și realizarea auditului energetic.

Potrivit președintelui Asociației de Propietari, Ștefan Beca, unii proprietari nu mai locuiesc în bloc, câțiva au închiriat, inclusiv la Airbnb. Acesta spune că nu se poate pronunța cât este de morală închirierea către persoane care nu cunosc riscul prăbușirii clădirii Patria în cazul unui cutremur de magnitudine 7 sau dacă cei care închiriază sunt informați de pericol.

Acțiunea de reexpertizare este necesară datorită actualizării normativului tehnic. Realizarea unei noi expertize poate dura până la 3 luni, iar proiectarea înainte de consolidarea propriu-zisă se poate întinde pe un an și jumătate, după cum a declarat șeful AMCRSS (Administrației municipale pentru consolidarea clăririlor cu risc seismic), Răzvan Munteanu pentru G4Media.

„Proprietarii și-au dat acordul pentru expertizarea clădirii, ca etapă primară din faza de proiectare. De asemenea, realizarea expertizei tehnice și a auditului energetic, precum și hotărârea asociației de proprietari vor crea premisele îndeplinirii criteriilor de depunere a dosarului în platforma Ministerului Dezoltării pentru finanțarea consolidării”, a confirmat șeful AMCRSS.

Toate aceste documente sunt însă prima fază, incipientă, înainte de proiectare și apoi consolidare.

Totodată, Ștefan Beca – președintele Asociației de proprietari ai blocului Patria – a declarat, pentru G4Media, că proprietarii sunt determinați să continue tot procesul până la consolidarea imobilului.

Imobilul ARO – Patria, de pe Bd. Magheru 12-14, afectat de cutremurul din 1977

Dincolo de glamour-ul epocii interbelice, clădirea ARO-Patria are un trecut întunecat, de care se leagă moartea inginerului Gheorghe Ursu, șeful de proiect al consolidării imobilului după cutremurul din 4 martie 1977. Gheorghe Ursu a fost persecutat de securitate și ucis în închisoare, după ce s-a împotrivit sistării lucrărilor de consolidare la clădirea Patria, din ordinul dictatorului Ceaușescu. La cutremurul din 1977, imobilul Patria a fost în precolaps, conform președintelui Asociației pentru Reducerea Riscului Seismic „Re:Rise”, Matei Sumbasacu.

„După 1977, Gheorghe Ursu a fost repartizat ca șef de consolidări, iar inginerul a vrut să facă mult mai mult decât i s-a permis, iar la 4 iulie 1977 a fost acea ședință a lui Nicolae Ceușescu la care s-au interzis practic consolidările din București și momentul în care Gheorghe Ursu a decis să scrie la Europa Liberă, avertizându-i pe bucureșteni că nu sunt puși în siguranță în cazul unui cutremur. Există documente în acest sens, prima lui reacție a fost să i se permită să mai consolideze măcar doi stâlpi, s-a oferit să-i plătească din banii lui, a scris la Europa Liberă și asta i-a adus și moartea.

În prezent există niște stâlpi care au fost cămășuiți după 1977, până la etajul 1 sau 2, care însă nu i-au mărit rezistența”, a afimat Sumbasacu.

După 2005-2006, potrivit președintelui Asociației de proprietari, Ștefan Beca, s-au strâns documente, dar nu au fost continuate demersurile de consolidare. „Prin 2021-2022 am format grupuri cu proprietari, 5-6-10 proprietari, cu vizite la AMCRSS, erau porniți în consolidare și am convins o mulțime de vecini să mergem acolo pentru a afla detalii de consolidare. Colectasem vreo 60% din numărul total de semnături, dar legea era cu 100%, ceea ce era utopic, dar speram la schimbarea legislației și să se elimine unanimitatea și să fie 50+1 (așa cum este începând din august anul acesta).

Trigger au fost cele 10-15 imobile care sunt pe lista de consolidări ce au fost aprobate și finantate, și nu regăseam Patria, drept pentru care am cerut o audiență la domnul primar, însă ne-au dat în scris ce vrea să ne transmită și am primit o notificare cu procesul de-a lungul anului cu toate inițiativele, menționându-ne și interzicerea acestor mesh-uri, fără a expune finalul articolului din lege, care ne dă dreptul de a expune în continuare”, consideră președintele Asociației de proprietari ai blocului Patria, care se bazează pe interpretarea unui avocat consultat de asociație.

G4Media.ro documenteză, în prezent, situația imobilelor cu risc seismic I și II din centrul Bucureștiului, de pe bulevardele Magheru și Bălcescu, în special, dar și de pe Calea Victoriei, privind respectarea legislației de către proprietari, autorități, firmele de publicitate și magazinele de la parter.

Citește și Două blocuri cu 200 de apartamente, aflate în spatele Bd. Bălcescu din centrul Bucureștiului, prezintă „pericol public” și „pericol iminent de colaps”. Descoperirea îi aparține unui electrician care a transmis că îi este teamă să intervină la postul de transformare din subsol DOCUMENTE

Citește și Imobilul Patria de pe Bd. Magheru din București, cu risc seismic I, în continuare cu mesh-uri și magazine, deși legea le interzice. De doi ani, soarta clădirii e jucată de doar 54 de proprietari

Citește și Imobilul Patria cu risc seismic I, curățat de mesh-uri în urma articolului G4Media despre publicitatea interzisă pe astfel de clădiri. Compania L’Oréal Paris a dat jos afișele și își cere scuze DOCUMENT

Citește și Închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic I va fi interzisă – proiect de lege / În centrul Bucureștiului se găsesc astfel de cazări pe Booking

Citește și Revine legea drastică de după Colectiv. Spațiile comerciale – magazine, farmacii, restaurante, baruri, dar și teatre – din clădirile cu risc seismic I și II expertizate după 2008 din centrul Bucureștiului trebuie închise / Și marile bannere publicitare trebuie demontate

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cred ca e mai ieftin sa-l darami si sa iei totul de la 0.