G4Media.ro

Două blocuri cu 200 de apartamente, aflate în spatele Bd. Bălcescu din…

FOTO: blocul de locuințe din str. Vasile Conta nr 3-5 și Vasile Conta 7-9, lângă Bd. Bălcescu (stânga)/ facsimil al sesizării anonimizate din 27.04.2023 E-Distribuție Muntenia (dreapta)

Două blocuri cu 200 de apartamente, aflate în spatele Bd. Bălcescu din centrul Bucureștiului, prezintă „pericol public” și „pericol iminent de colaps”. Descoperirea îi aparține unui electrician care a transmis că îi este teamă să intervină la postul de transformare din subsol DOCUMENTE

Inspectoratul în Construcții al Municipiului București (ICMB) cere „autorizație de contruire în regim de urgență pentru punerea în siguranță” a cunoscutului imobil cu scări ce se află în spatele Bulevardului Nicolae Bălcescu din București, la adresele str. Vasile Conta 3-5 și 7-9, construcție formată din două blocuri construite în anii 1940-1941, cu aproape 200 de apartamente. Inspectorii ICMB au verificat subsolul clădirii și au constatat „o stare avansată de degradare a elementelor de construcție”, respectiv a stâlpilor de susținere.

Concluzia că blocurile prezintă „pericol public” se află în adresa Inspectoratului în Construcții al Municipiului București emisă în 22 august 2023, și consultată de G4Media.ro, în care instituția prezintă atât evaluarea inspectorilor, cât și raportul de expertiză al clădirii întocmit de un expert tehnic în 2017 referitor la nivelul de asigurare la solicitări seismice al blocurilor.

În document se menționează următoarele: „structura de rezistență la nivelul subsolurilor ce constau în ruginirea accentuată a armăturilor grinzilor, plăcilor și mai grav a stâlpilor de rezistență, conduc la un pericol iminent de colaps local. A fost relevant un stâlp care are fisuri verticale datorate ruginirii armăturilor care pot marca și o cedare la compresiune. Această analiză sumară indică cu certitudine că structura de rezistență a construcțiilor este în pericol de colaps în cazul unui cutremur major și o probabilitate mare de colaps chiar în cazul unui cutremur de intensitate medie (precum cel din 1986 și 1990). Unele elemente, precum placa terasei prezintă risc de prăbușire datorită degradărilor grave și necesită intervenții urgente de reparații și consolidări”.

Tot în raport se precizează care au fost constatările inspectorilor ICMB: „la subsolul 1 este amenajat un spațiu pentru garaj al RA-APPS – SAIFI unde s-au identificat numeroase fisuri și desprinderi de tencuială, la pereți, tavane, stâlpi, infiltrații, igrasie, o stare avansată de degradare a acestor elemente de construcție. De asemenea în subsolul 2, unde se află stația electrica care deservește cele două imobile Vasile Conta 3-5 și 7-9 s-au constatat degradări accentuate la elementele structurale ale construcției – armături corodate chiar la grinzi și plăci, de asemenea fațadele imobilului prezintă fisuri și desprinderi locale de tencuială, se află într-o stare avansată de degradare”.

„S-a dispus asociației să efectueze demersurile legale pentru punerea în siguranță de urgență a construcției existente”, se mai arată în document.

”Având în vedere cele mai sus menționate considerăm că se impune obținerea unei autorizații de construire în regim de urgență în vederea executării de intervenție pentru punerea în siguranță a construcției existente care prezintă pericol public” este concluzia Inspectoratul în Construcții al Municipiului București.

Documentul a fost trimis Primăriei Municipiului București, Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Asociației de Proprietari strada Vasile Conta 3-5 și RA-APPS-SAIFI.

Descoperirea că imobilele aflate în spatele Bd. Nicolae Bălcescu au risc de prăbușire îi aparține însă unui electrician care, în data de 27 aprilie 2023, a alertat autoritățile că îi este teamă să mai intervină la postul de transformare aflat la subsolul comun al imobilelor.

„Vă aducem la cunoștință că E-Distribuție Muntenia are în gestiune postul de transformare PT 638 ce se află amplasat în subsolul blocului de locuințe de pe strada Vasile Conta 7-9. Acesta asigură alimentarea cu energie electrică clienții din zonă.

La ultima vizită la locație, s-a constat că un pilon de susținere ce se află în incinta postului este într-o stare avansată de degradare, de asemenea și pilonii din parcarea subterană a blocului sunt în aceeași stare. Personalului operativ din cadrul UTR Nord îî este teamă să mai intervină acolo, existând pericol de prăbușire.

Vă rugăm să luați măsurile care se impun în vederea punerii în siguranță a clădirii și cetățenilor”, se arată în notificarea adresată Inspectoratului de Stat în Construcții și Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, pe care G4Media a anonimizat-o pentru a-i proteja identitatea semnatarului.

Imobilele din str. Vasile Conta 3-5 și 7-9 unite printr-un subsol comun figurează în lista de clădiri cu risc seimic a Bucureștiului și are clasa II de risc seismic, în urma unei expertize realizate în urmă cu 26 de ani, în 1997. Potrivit noilor reglementări din legea 243/2023 și din răspunsul oferit de Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, la cererea G4Media, pentru punerea în siguranță a imobilelor, precum și consolidarea lor este nevoie de acordul a jumătate plus unu din numărul de proprietari ai clădirii, acord pe care Primăria Capitalei nu l-a obținut până în acest moment de la proprietari.

FOTO: blocul de locuințe din str. Vasile Conta nr 3-5 și Vasile Conta 7-9, lângă Bd. Bălcescu (stânga)/ facsimil al sesizării anonimizate din 27.04.2023 E-Distribuție Muntenia (dreapta)
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. La începutul anilor 2000 am lucrat în imobilul din fotografie, la etajul 9. Birourile erau dispuse pe perimetrul camerei care era de aproximativ 25-30 mp. La un moment dat, un coleg a sărit în mijlocul camerei, încercând să atingă tavanul (destul de înalt). La aterizare, planșeul podelei a vibrat atât de tare încât TOATE sticlele și paharele cu cafea/ceai/apă de pe birouri s-au răsturnat. Liftul are 1mp suprafață și, la momentul acela, motorul electric era de fabricație nemțească, din interbelic. Dispunerea blocurilor face să se creeze un spațiu intre corpurile blocului, ca un luminator. Acesta e străbătut de grinzi orizontale betonate lungi, pentru a „ține laolaltă” clădirea. Pe zidurile din cărămidă expuse în acest luminator se vedeau crăpături de 5-10 cm lațime și erau lungi de 2-5 m. La bulevard, în fața acestui imobil, se regăsește Biserica Italiană. Când blocurile vor cădea, totul în jur va cădea.

    • Posibil sa fie ireparabile, deci demolabile (dar cum?). Si cate atfel de situatii sunt in Bucuresti!

  2. „Vai, doamne!
    În fine, ieri am votat cu PSD…”