G4Media.ro

Revine legea drastică de după Colectiv. Spațiile comerciale – magazine, farmacii, restaurante,…

Sursa foto: G4media/Google street view

Revine legea drastică de după Colectiv. Spațiile comerciale – magazine, farmacii, restaurante, baruri, dar și teatre – din clădirile cu risc seismic I și II expertizate după 2008 din centrul Bucureștiului trebuie închise / Și marile bannere publicitare trebuie demontate

Toate magazinele, teatrele, farmaciile, casele de pariuri, restaurantele și cluburile din blocurile cu risc seimic I și II expertizate după 2008 din România, respectiv București, aflate adesea la parterul acestora, sunt obligate să-și închidă activitatea, potrivit legii 243/2023 care a intrat deja în vigoare de la 1 august 2023. Mai mult, afișele publicitare de pe aceste imobile, în număr mare în centrul Capitalei, vor trebui date jos. Restricțiile care vor goli multe zone centrale se aplică prin lege de la 1 august, iar legea prevede amenzi pentru cei care nu respectă prevederile.

Inițiată la începutul anului de Guvernul Ciucă prin ordonanță simplă, propunerea a fost amendată puternic în Parlament de două partide care s-au aliat pe acest subiect, PSD și USR, iar legea a fost promulgată în 20 iulie de președintele Iohannis. Mai mult, din grupul de lucru au făcut parte și oficiali ai Primăriei Capitalei, administrație care are de gestionat aproape 3000 de clădiri cu risc seismic ridicat din București (clasele I, II și urgență) și care au „insistat” să fie închise activitățile comerciale și date jos afișele, nu din motive ce țin de siguranță imediată, ci pentru a reuși să elimine opoziția proprietarilor, care având interese economice prin închirierea spațiilor sau a fațadelor, se opun programelor de consolidare.

„Noi am insistat cu acest amendament”, a declarat pentru G4Media.ro Răzvan Munteanu, șeful Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din PMB, „pentru că atunci când mergem să luăm acordul proprietarilor ne-am lovit de acest impediment, foarte mulți, care nu locuiesc în aceste imobile, dar preferă să le dea la închiriat și încasează chirii, se împotriveau consolidării și din acest motiv nu intrau în programele de consolidare”. „De undeva trebuie să existe un început”, a subliniat el, adăugând care sunt pașii de urmat după 1 august, de la intrarea în vigoare a legii.

Pentru a închide activitatea comercială, în cazul în care magazinele nu au făcut-o deja, Poliția locală a Primăriei Capitalei, care are în componență „disciplina în construcții”, dar și cele de la fiecare sector în parte vor identifica spațiile și vor notifica magazinele/proprietarii că acestea trebuie oprite. La fel și în cazul afișelor publicitare care trebuie date jos de pe fațade, stâlpi sau de pe clădiri (numite în limbaj de specialitate mesh, rooftop sau backlit).

În acestă situație, de imobile cu risc seimic I și II, sunt aproximativ 150 de clădiri din București, unele în zone centrale, precum Piața Romană – la coloane, Calea Victoriei, Bulevardul Magheru – clădirile Patria și Scala și din centrul vechi.

Legea se aplică tuturor clădirilor expertizate după normativul P100-3, respectiv după anul 2008, când au fost introduse noi reglementări, însă cu timpul vor fi notificate toate cele aproape 700 de clădiri expertizate și în anii anteriori. ”Nu este la ca o sticlă de vin care pe timp ce trece devine mai valoroasă, toate aceste blocuri cu grad seimic I și II experizate anterior 2008 se degradează în timp”, a adăugat Munteanu, de ce Poliția Locală poate înștiința toate clădirile încadrate în aceste două clase de risc, risc seimic I – construcție cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare și risc seismic II – construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă.

Prezentăm câteva cazuri de clădiri, cu magazine sau afișe publicitare ce vor trebui să dispară conform noii legislații:

1. Piața Romană. BD. Magheru 32-36 (tronson I+II+III)

Categorie de risc seismic II (2010) – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic

Activitati comerciale: Traduceri (Apostile.ro, Biz), Patiserie (Patiseria Tineretului), Articole vestimentare (TINAR, MINISO, DIKA), Boutique (Sadhana), Farmacie (HelpNet), Cofetarie (Casandra)

Mijloace publicitare: Meshuri, Rooftop, Backlit (sursa Google Street view )

2. Piața Romană 9
Categorie de risc seismic I (2016)  – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic
Activitati comerciale: Turism (Hello Holidays), Traduceri (Adelvi), Exchange (Daveri), Patiserie (Fornetti)
Mijloace publicitare: Meshuri, Backlit, Rooftop
3. Bd. Magheru 16-18
Categorie de risc seismic 1 (2016) – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic
Activitati comerciale: Librarie (Targul Cartii), Farmacie (HelpNet)
Mijloace publicitare: 2 Backlit-uri
4. Clădirea Ciclop. BD. Magheru 6-8
Categorie de risc seismic 1 (2016) – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic
Mijloace publicitare: Mesh
5. Clădirea cinema Patria. Bd. Magheru 12-14
Categorie de risc seismic 1 (2019) – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic
Activitati comerciale: Cofetarie (Basarabia), Restaurant (TOAN’S, Crapelnita, The Kimchi), Alimentatie (Vlacos), Servicii (Punct Sanitar Primaria Sectorului 1)
Mijloace publicitare: Mesh-uri
6. Clădirea cinema Scala. Bd. Magheru 2-4
Categorie de risc seismic 1 (2022) – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic
Activitati comerciale: Articole vestimentare (Mayuri), Imobiliare (Scala in Rooms & Apartments), Amanet si Schimb valutar (NeoGold)
Mijloace publicitare: Mesh
7. Str. Vasile Pârvan 2-4 (Corp B)
Categorie de risc seismic 2 (2019) – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic
Activitati comerciale: Centru stomatologic (Medimpex),
Mijloace publicitare: 3 backlit-uri
8. Calea Victoriei  1-5 (Corp A, B, C + D) 
Categorie de risc seismic 2 (2011) – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic
Activitati Comerciale: Schimb Valutar, Croitorie, Traduceri
Mijloace Publicitare: Meshuri
9. Calea Victoriei 2-4 
Categorie de risc seismic 2 (2017) – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic
Activitati comerciale: Gelaterie (Sicilia Gelateria Artigianale Victoriei), Articole vestimentare (Zuzela, Elisha)
Cafenea (First Cup).
10. Calea Victoriei 87-89 (Corp C, D)
Categorie de risc seismic 2 (2022) – conform Administratia Municipala Pentru Consolidarea Cladirilor Cu Risc Seismic
Activitati comerciale: Gelaterie (Gusto e Passione), Cafenea (Sloane Coffe Shop)
Ce mai prevede legea 243/2023 care modifică Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor
În afară de închiderea magazinelor și eliminarea publicității de pe clădirile cu risc seismic I și II, legea 243/2023 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2023 pentru modificarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor mai aduce cel puțin 4 modificări substanțiale pentru a debloca programul național de consolidări:
  • elimină unanimitatea votului proprietarilor pentru obţinerea hotărârii asociaţiei de proprietari pentru consolidare și introduce majoritate de 50% plus unu din numărul acestora
  •  introduce creditele cu dobândă subvenționată de stat, la fel ca la Prima Casă. Statul garantează creditele de reabilitare seismică a clădirilor şi achită dobânda aferentă acestor credite. Înainte de lege statul suporta 95% din cheltuieli, lucru nesustenabil pe termen lung.
  •  introduce evaluarea vizuală rapidă, un pas anterior expertizării care presupune mult timp și resurse. „Este o evaluare vizuală rapidă se poate elabora un inginer într-o zi. Primesc un scor și apoi intră în expertizare. Până în 2024 trebuie ca toate primăriile să facă evaluările vizuale rapide” – Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administrației municipale pentru consolidarea clădirilor cu risc seimic. După evaluarea rapidă, blocul trebuie expertizat în 2 ani și în 5 ani consolidat, în caz contrar blocul va intra la impozitare de 500%.
  • primăriile vor subvenționa chiria celor care se vor muta din blocurile ce intră în consolidare și vor depozita bunurile

 

Scurt istoric

Prima interdicție privind desfășurarea de activități în clădirile cu risc seismic a fost introdusă în toamna anului 2015, la scurt timp după incendiul din Colectiv. Multe spații comerciale de la parterul clădirilor s-au închis atunci pentru că interdicția s-a aplicat clădirilor din clasele 1 și 2 de risc seismic, iar o treime din localurile din Centrul Vechi și-au oprit activitatea.

Întrucât legea nu menționa clar ce înseamnă aglomerări de persoane, în vara lui 2018, legea a fost modificată iar interdicţia de derulare a unei afaceri la parterul clădirilor rămânea valabilă doar pentru cei care foloseau spaţii în imobile încadrate în clasa I de risc seismic şi cu încăperi în care pot intra în acelaşi timp cel puţin 50 de persoane.

În vara anului trecut, a fost adoptată Legea 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, care mai elimina din aceste interdicții, care însă sunt reintroduse acum prin Legea 243 din 20 iulie 2023.

Bucureștiul este orașul cu cele mai multe clădiri vechi neconsolidate din România, cu bulină roșie, construite la începutul secolului XX, care în cazul unui cutremur major de 6-7 magnitudine ar intra în colaps, ar avea clădiri de blocuri sau istorice dărâmate și victime multiple. Bucureștiul este considerat totodată una dintre cele mai periculoase capitale din lume în caz de cutremur, oraș amenințat de activitatea seismică din zona Vrancea.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. O sa se consolideze 0 blocuri datorita noii legi. Cine o sa plateasca 2000-2500 de euro pe metru patrat ca sa-si consolideze blocul, cand o locuinta nou nouta e 1500-1800 euro metru patrat? Asa o sa ieie cu japca niste bani cu impozite marite de la cei care nu-si permit consolidarea. Statul roman se transforma in clanul Carpaci.

  2. Mi-e greu să cred că se va închide tot centrul Bucureștiului!

  3. Vor sa mute atenția publicului de la recentele evenimente tragice determinate de relațiile cleptocratice și corupție .

    Cum Elodia s-a trecut, este readusa in presa spaima de cutremur. Câteva seri se va dezbate la TV doar despre asta, nu despre 2Mai, nu despre Caracal și Crevedia șamd.

  4. II mai pun un bolovan in brate lui Nicusor Dan

  5. s o vedem, ca e simplu

  6. Revină legea pe care nu o sa o respecte nimeni , ca doar asta e problema in țărișoara asta ! Avem legi si reguli pe care nu le respecta sau nu le aplica nimeni !