G4Media.ro

BBC suspendă temporar activitatea jurnaliștilor săi în Rusia ca răspuns la o…

foto: BBC

BBC suspendă temporar activitatea jurnaliștilor săi în Rusia ca răspuns la o nouă lege restrictivă. Mass media occidentală și independentă – sistematic eliminată

Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat că legislația „pare să incrimineze procesul jurnalismului independent”. Kremlinul obiectează la numirea conflictului militar ca război, desemnându-l drept „operațiune militară specială”. Știrile BBC în limba rusă vor fi în continuare produse din afara țării.

Accesul la site-urile BBC fusese deja restricționat în Rusia. Platformele de știri Deutsche Welle, Meduza și Radio Liberty au avut, de asemenea, servicii limitate, a declarat agenția de presă de stat a Rusiei RIA.

Ulterior, vineri, CBC, compania publică a Canadei și Bloomberg News au declarat că și ele au oprit temporar reportajele din Rusia, iar canalul de știri CNN a declarat că va opri difuzarea în această țară.

„Nu avem altă opțiune decât să suspendăm temporar activitatea tuturor jurnaliștilor BBC News și a personalului lor de sprijin în Federația Rusă, în timp ce evaluăm implicațiile complete ale acestei evoluții nedorite.” a spus într-un comunicat directorul general BBC, Tim Davie.

„Serviciul nostru de știri BBC în limba rusă va continua să funcționeze din afara Rusiei. Siguranța personalului nostru este are prioritate și nu suntem pregătiți să-i expunem la riscul urmăririi penale doar pentru că își fac datoria. Aș dori să le aduc un omagiu tuturor, pentru curajul, determinarea și profesionalismul lor.”, a continuat Davie.

„Rămânem hotărâți să punem la dispoziție informații exacte și independente pentru publicul din întreaga lume, inclusiv pentru milioanele de ruși care folosesc serviciile noastre de știri. Jurnaliștii noștri din Ucraina și din întreaga lume vor continua să relateze despre invazia Ucrainei”, mai spune directorul general BBC.

Un număr record de persoane au citit site-ul de știri în limba rusă al BBC de la invazie, căutând informații actualizate despre conflict.

Anunțurile instituțiilor media globale vin la o zi după ce unul dintre ultimele posturi independente din Rusia, TV Rain, a încetat să mai difuzeze după ce a fost supus presiunilor puterii pentru modul în care a acoperit invazia Ucrainei.

Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Rusia a acuzat canalul că „incita la extremism, insulta cetățenii ruși, provoca perturbări în masă a calmului și siguranței publice și încuraja protestele”.

„Nu războiului”, a spus Natalia Sindeyeva, unul dintre fondatorii canalului, în timp ce angajații ieșeau din studio. Canalul a început apoi să redea înregistrarea unui spectacol din Lacul lebedelor lui Ceaikovski.

Baletul a fost folosit în emisiunile din epoca sovietică pentru a marca moartea liderilor și a fost jucat și în timpul loviturii de stat din 1991, care a contribuit la sfârșitul Uniunii Sovietice.

Redactorul-șef al postului, Tihon Dzyadko, a părăsit Rusia miercuri, spunând că asta se datorează îngrijorărilor pentru siguranța lui.

„Principala problemă este că am acoperit Ucraina în mod obiectiv, ca jurnaliști profesioniști și am acoperit din diferite părți. Aveam jurnaliști care au transmis în direct și au acoperit situația”, a declarat la BBC Ekaterina Kotrik, prezentatoare TV Rain şi fostă șefă la știri.

Și ea a fost nevoită să părăsească Rusia din cauza noii legi care ar prevede pedepse de închisoare de până la 15 ani pentru persoanele care răspândesc în mod intenționat ceea ce Kremlinul numește informații „false” despre forțele armate ale Rusiei.

„Cincisprezece ani de închisoare doar pentru că ți-ai făcut treaba”, a spus Ekaterina Kotrik. „Este sfârșitul democrației în Rusia. Orice libertate este pierdută”.

Postul de radio Echo din Moscova a fost scos de pe unde marți. Joi, a fost închis în întregime de către consiliul său de administrație, iar vineri agenția rusă Interfax că contractul de închiriere la biroul său a fost reziliat, iar website-ul său dezactivat.

Ekaterina Schulman este un politolog care prezenta un program pe post când acesta a fost scos din aer.

„Oameni ca mine s-ar putea să ne trezim că nu avem unde să mai lucrăm. Foarte curând nu vor mai exista instituții de presă, sau săli de curs sau alte platforme unde să putem vorbi cu publicul”, a spus la BBC, Ekaterina Schulman, scoasă de post la Echo în timp ce prezenta un program.

Televiziunea rusă controlată de stat a descris războiul într-un mod foarte diferit de emisiunile văzute în restul lumii.

„Orice abatere de la narațiunea oficială despre acest război este acum pedepsită cu închisoarea”, a declarat la BBC Mikhail Fishman, jurnalist și comentator independent care a părăsit recent Rusia. „Toți cei pe care îi cunosc în jurnalismul independent rus au părăsit deja Rusia sau încearcă cu disperare să o facă acum”.

Ziarul Novaya Gazeta a declarat într-un tweet vineri (în rusă) că elimină materiale despre conflict, din cauza amenințării cu urmărirea penală a jurnaliștilor și a altor cetățeni care difuzează informații care diferă de comunicatele de presă ale ministerului rus al apărării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...