G4Media.ro

Bayraktar TB2, drona ieftină, lentă dar eficientă, care a devenit arma ”vedetă”…

sursa siteul producatorului

Bayraktar TB2, drona ieftină, lentă dar eficientă, care a devenit arma ”vedetă” a războiului din Ucraina. Cât de utile sunt și ce pot să facă dronele turcești care poartă numele ginerelui lui Erdogan

Lente, ieftine, voluminoase dar eficiente împotriva tancurilor rusești – cam așa au fost catalogate dronele turcești Bayraktar TB2, de către presă occidentală. Fortune le-a numit chiar ”asul din mâneca” armatei ucrainiene.

Mai multe filme care lăudau performanțele dronei Bayraktar TB2 au circulat pe canalele de socializare din Ucraina și Turcia în ultimele zile. Dronele, de fabricație turcească, par a fi folosite cu succes de ucrainieni. Cel puțin așa se vede în imaginile cu vehicule și echipamente rusești lovite de acestea.

Ucrainenii au compus un ”imn al războiului” cu numele dronei turcești după ce dispozitivul ar fi distrus convoaie de tancuri rusești. Imnul a devenit în scurt timp viral, dar youtube permite vizualizarea lui doar de către utilizatorii conectați, din cauza conținutului care poate fi ofensator pentru unii privitori.

Totuși, succesul utilizării acestor drone Bayraktar în timpul invaziei ruse a Ucrainei nu a fost încă verificat de surse independente, scrie Deutsche Welle.

Ucraina folosește aceste echipamente din 2019 și a cumpărat aproximativ 50 de bucăți în acești ani. Alte drone ar fi fost cumpărate de Ucraina mai recent, a spus ministrul Apărării din Ucraina, în luna februarie, fără însă să specifice numărul lor.

Drona Bayraktar TB2 are o anvergură de 12 metri și este echipată pentru a transporta patru bombe ghidate cu laser care pot lovi coloanele de tancuri inamice aflate la sol.

Bayraktar este primul vehicul aerian fără pilot (UAV) de producție turcească. Deși nu este la fel de modern precum dronele MQ-9 Reaper sau SkyGuardian, oferă un raport cost-beneficiu extraordinar.

Potrivit siteurilor specializate în tehnică de luptă, au un preț estimativ care pleacă de la un milion de dolari în sus (majoritatea costă între 1 și 2 milioane de dolari, în funcție de dotări) și au avantajul de a fi ușor de întreținut în comparație cu alte armamente de înaltă tehnologie. Prin comparație, MQ-9 Reaper costă 32 de milioane de dolari (potrivit Forbes).

Deși au o rază de acțiune limitată la aproximativ 150 de kilometri, pot rămâne în aer peste 24 de ore (recordul a fost de 27 de ore și 3 minute), așteptând momentul potrivit pentru a lovi. Sistemul presupune și o stație de control la sol.

Yuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, a declarat înainte de invazie că armata are la dispoziție aproximativ 20 de astfel de UAV-uri, contrazicând o altă informație mai veche, potrivit căreia Ucraina ar avea 50 de drone.

Drona este fabricată de compania ginerelui lui Erdogan

Dronele sunt furnizate de compania Baykar din Turcia, care spune că în prezent sunt în serviciu 257 de asemenea aparate, în întreaga lume. Potrivit siteului companiei, aceste aparate au acumulat până acum peste 400.000 de ore de zbor.

A intrat în dotarea Turciei în urmă cu opt ani și și-a dovedit valoarea în mare parte în timpul unor misiuni de luptă în Siria și mai târziu în Libia, în 2020. Sunt folosite și pe plan intern, de poliția și jandarmeria din Turcia, fiind capabile să execute și măsuri de recunoaștere și supraveghere.

Compania este considerată una ”de casă” a lui Erdogan: unul dintre cei doi fii ai fondatorului ei, care conduc împreună compania, este căsătorit cu fiica mai mică a președintelui Turciei. Ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Selcuk Bayraktar, este directorul de tehnologie al companiei.

Bayraktar (42 de ani), al cărui nume de familie înseamnă „cel care poartă steagul/stindardul”, împărtășește ambiția lui Erdogan de a consolida puterea militară a Turciei pe plan internațional.

Date tehnice

  • Capacitate rezervor: 300 litri de combustibil
  • Greutatea maximă la decolare: 700 kilograme
  • Rezistența în aer: 27 de ore
  • Anvergura aripilor: 12 metri
  • Înălţime: 2,2 metri
  • Lungime: 6,5 metri
  • Interval de comunicare: sub 300 de kilometri
  • Viteză maximă: aproximativ 220 de kilometri pe oră

Siteul companiei care produce această dronă spune că ea poate executa, la nevoie, și lovituri ”chirurgicale” de mare precizie asupra unor ținte, ceea ce presupune mai multă siguranță pentru civili.

Cum este controlată. Baykar Mobile Ground Control Station (Mobile GCS) asigură controlul de la distanță de la bază, departe de centrele de comandă. Antenele puternice de comunicație ale Mobile GCS, sistem propriu al Baykar, extind raza de acțiune.

După numele acestei drone a fost denumit și un lemur născut recent în grădina zoologică din Kiev, o informație publicată de primarul capitalei Ucrainei, Vitaly Klitschko, pe Telegram.

Ucrainienii spun pe diferite canale de comunicare că aceastea sunt foarte eficiente și că reprezintă un atu în fața tancurilor rusești.

Sursă foto: baykartech.com

LIVE Ziua 12 de război. A început a treia rundă de negocieri / Rusia nu s-a înfățișat la Curtea de la Haga/ Moscova anunță coridoare civile spre Rusia și Belarus/ Ministerul ucrainean de Interne: Rusia va asedia Kievul în curând

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. „cel care poartă steagul/stindardul” – adica stegar?

  2. am putea si noi sa avem drone de top.
    avem tot necesarul pentru a reusi : oameni cu cunostintele tehnice, infrastructura.
    lipseste totusi ceva din acest tablou…instabilitatea legilor, un cadru clar de dezvoltare industriala 4.0

    • O să se facă și la noi. Elbit Sistems o să le producă și aici. Cu ocazia asta o să ne înzestrăm și noi…. sper

  3. Intru pe acest site periodic si vad foarte multe comentarii de la oameni care se pretind a fi inteligenți dar asta e doar in capul lor. Adică pacea e adusa de înarmare, în mintea unora,nu de diplomație si bune relații. Nu înțeleg oameni buni cum am ajuns in stadiul asta de evoluție. Cum putem să fim atât de idioți sa ne lăsăm împinși de niște senili ,spre asemenea atrocități.

    • Da, pacea și securitatea sunt furnizate de un sistem defensiv puternic. Diplomația este și ea una din „armele” unui stat. Până acum nu am văzut niciun stat care să reziste în istorie doar cu Sfatul bâtranilor și cu vreun Ghandi de Dâmbovița. Israel, înarmat până în dinți. Singapore? Înarmat până în albul ochilor!
      Rusia de după 1990 a distrus economic si militar țările satelite (Ucraina, Belarus, Kazakhstan). A urmat pacea, așa-i? Hai, nu mai comenta degeaba pe-aici. Cele bune!