G4Media.ro

Balkan Insight: Huawei luptă împotriva excluderii sale de la cursa 5G din…

sursa foto: Huawei

Balkan Insight: Huawei luptă împotriva excluderii sale de la cursa 5G din România. Gigantul tehnologic chinez se luptă ‘cu ghearele și cu dinții’ să împiedice adoptarea în parlament a unei legi care i-ar interzice să promoveze sistemul 5G în această țară

Anul acesta, între 10 și 12 august, portalurile guvernului român, care găzduiau un proiect de lege care stabilea condițiile de eligibilitate în vederea promovării în țară a tehnologiei 5G – un proiect care exclude implicit compania Huawei – au fost invadate de mesaje care trezeau suspiciuni.

Semnate în general de utilizatori români, dar și de unii cu nume chinezești, ele exprimau aceleași critici la adresa legii în discuție: că gestul de a exclude din cursă firma Huawei ar fi extrem de neînțelept și că, în cazul în care acest lucru totuși se va întâmpla, interesele României ar fi grav afectate.

Deși cetățenii aveau 13 zile la dispoziție ca să facă o serie de comentarii pe marginea legii, toate aceste mesaje fuseseră înregistrate în doar 72 de ore. Pe portalurile respective n-au mai apărut asemenea mesaje nici înainte și nici după aceea.

Cele mai multe dintre mesaje mai aveau și o altă trăsătură dubioasă: erau scrise într-o engleză incorectă sau într-o română la fel de incorectă, ceea ce sugera că utilizatorii apelaseră la ‘Google translate’, ele fiind redactate printr-un soi de mecanism automat sau de către persoane care nu cunoșteau suficient niciuna dintre limbi.

Probe în sprijinul acestor false participări în procesul dezbaterilor publice se mai regăsesc încă pe pagina web a Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor.

Invazia de mesaje aproape identice oferă o idee despre măsura agresivității cu care Huawei luptă împotriva interdicției sale din România, interdicție care răspunde unor îngrijorări vizând securitatea sa națională, manifestate pentru prima oară de SUA, țară care a împiedicat utilizarea tehnologiei Huawei în telecomunicațiile sale interne ‘mai delicate’ și care dorește ca și aliații să-i urmeze exemplul.

SUA consideră această companie ‘o pârghie a supravegherii de stat impuse de Partidul Comunist Chinez’, iar Departamentul american al Justiției a pus firma Huawei sub acuzare, printre altele, pentru ‘furt de tehnologie americană, conspirație vizând fraudarea unor rețele, fraudă bancară și fraudă în formă continuată’.

În România, pe marginea acestei probleme, atât președintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, cât și guvernul său aliat s-au declarat în mod repetat alături de SUA. În iulie 2019, România a devenit prima țară din lume care a semnat Memorandumul de Înțelegere cu SUA, angajându-se să împiedice firma Huawei să-și promoveze tehnologia 5G.

Proiectul de lege pe această temă, prezentat de guvern pe data de 5 august, interzice efectiv accesul în țară al gigantului chinez, excluzând totodată companiile cu structuri incerte de proprietate sau care sunt controlate de guverne străine, care au un comportament lipsit de etică sau care au probleme cu justiția în propria lor țară.

În timp ce proiectul final își așteaptă votul în parlamentul României, Huawei continuă să lupte ‘cu ghearele și cu dinții‘ pe toate căile posibile.

Ultima tentativă a început pe data de 11 septembrie, când compania a trimis Comisiei Europene o scrisoare deschisă, pretinzând că legile vizând interzicerea activității sale în România și în Polonia se bazează pe niște ‘criterii părtinitoare și ambigue’, îndreptate împotriva ‘anumitor furnizori de tehnologie 5G în funcție de originea lor geografică’.

Huawei a cerut Comisiei să ia măsuri împotriva ‘acestor propuneri legislative, care sunt contrare principiilor fundamentale ale UE’, respectiv, eliminarea discriminării, siguranța juridică și competiția echitabilă.

Reiterând niște argumente prezente în comentariile pe tema proiectului de lege transmise ‘pe scară industrială’ și apărute pe paginile web ale guvernului României, Huawei susține că excluderea sa ‘ar afecta industria și economia europeană, slăbind capacitatea digitală a Europei’, cu impact negativ și asupra creării unor noi locuri de muncă – de această dată, toate aceste lucruri fiind exprimate într-o engleză impecabilă.

Huawei acționează și în planul opiniei publice. În ultimele luni, gigantul chinez a publicat niște mesaje plătite în care evidențiază importanța sa pentru economia și pentru sectorul telecomunicațiilor din România, încercând astfel să obțină sprijinul populației în eforturile sale de a intra în cursa 5G din această țară.

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a ripostat, acuzând ‘Huawei și ambasada chineză‘ că, prin demersurile lor, încearcă ‘să-i inducă în eroare pe români’. Ambasadorul a reproșat totodată unor instituții de presă române că ‘sucombă cu atâta ușurință în fața atotputernicului RON (leu – moneda națională a României), publicând o propagandă în sprijinul acestor întreprinderi corupte și al comuniștilor’.

În contextul apropiatelor alegeri legislative de pe 6 decembrie, guvernul minoritar de centru-dreapta al României nu mai are timp să încerce și să obțină ratificarea interdicției legate de Huawei într-un parlament extrem de fragmentat, în care Partidul Social Democrat (PSD), de opoziție, deține cel mai mare număr de fotolii. Cel mai probabil, proiectul de lege va putea fi votat în următorul mandat.

Și alte guverne din UE s-au aliniat avertismentelor SUA, excluzând compania Huawei din programul de implementare a tehnologiei 5G în țările lor. Suedia a fost ultima țară înscrisă pe această listă, pe care se mai află Regatul Unit și mai multe state central- și est-europene, precum Kosovo, Bulgaria, Macedonia de Nord și Slovacia, țări care, în luna octombrie, au semnat acorduri separate cu SUA în acest context.

La nivel mondial, Huawei pare să se bazeze pe o politică americană mai puțin dură sub Administrația Joe Biden, astfel încât firma să-și poată recâștiga accesul pe piețele 5G din străinătate în care accesul îi este interzis, după cum a declarat vicepreședintele companiei, Victor Jang, într-un interviu acordat ziarului The Guardian pe tema perspectivelor firmei chineze în Regatul Unit.

Sursa: Balkan Insight / Articol de Marcel Gascon Barbera / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. 5G este o prioritate intr-adevar cand tu ai toaleta in fundul curtii, nu ai apa calda si cadura in capitala tarii si ai o populatie analfabeta intr-o mare proportie

    • Exact: este traba lui Orange sa-ti „bage” tie apa curenta in casa si a lui Vodafone sa le dea apa calda bucurestenilor care au votat PSD data trecuta… A..stai asa..poate Guvernul cu banii de pe licentele 5G ar putea avea fonduri pentru asa ceva.

    • una e una si alta e alta. nu o sa stea toti in loc ca unora le place sa aiba wc in fundul curtii. nu e treaba statului sa iti faca wc.. da, stiu te referi la localitati fara apa. surpriza: stiu localitati unde s-a bagat apa. guess what: ei nu vor sa investeasca deloc. vor sa le bage cineva apa in casa, sa le faca tot gratis. asa ca stau in continuare cu wc in curte.

  2. Asa este nu are legatrua apa si Wcul in casa cu telecomun8cațiie
    Proiectul de ”lege 5G”, la fel ca OUG114/2018 aeste un obstacol major în calea tehnologiei 5G, ducand la amanare cu un aan a licitaitie 5G. În 4 august 2020, pe site-ul ministerului transporturilor era publicat proiectul de ”lege 5G”, ce propunea, în premieră în Uniunea Europeană, autorizarea furnizorilor de echipamente, și care, la fel ca OUG114/2018 anul trecut, a bulversat telecomunicațiile, provocând amânarea cu încă un an a licitației 5G.

    Proiectul de lege a fost lansat in consultare publică ”șmecherește”, (în clasicul stil românesc ce aduce aminte de faimoasa OUG 13/2017, aprobată noaptea. Unii noaptea, alții vara!), la început de august, când lumea pleacă în concediu. Și, în aceiași notă mioritică, perioada de consultare a fost scurtată – două săptămâni în loc de 30 zile, cutuma din telecomunicații și nu numai.

    Proiectul de ”lege 5G” a fost elaborat in pripă, ”pe genunchi”, fără o documentare tehnico-economică și fără un studiu de impact, având ca scop eliminarea fabricanților chinezi și nu rezolvarea problemei securității cibernetice:

    – este o intervenție brutală pe piața liberă a comunicațiilor mobile, afectând competiția, mărind costurile (cca €1 miliard) și provocând întârzieri în dezvoltare tehnologică și economică https://nicolaeoaca.blogspot.com/

    – deschide o poartă spre impredictibil, creând un precedent periculos și afectând profund planurile de afaceri, atractivitatea și competitivitatea telecomunicațiilor

    – nu este însoțit de un studiu de impact

    – nu specifică cum se vor recupera prejudiciile, întârzierile

    – este în contradicție cu reglementările Uniunii Europene pentru piață comună și liberă, cu armonizarea legislației comunitare

    – nu este o abordare specifică UE, care nu autorizează furnizorii

    – nu rezolvă problema securității cibernetice.
    Ce a pierdut România? Întârziere de încă un an în implementarea tehnologiei 5G, investiții, locuri de muncă, digitalizare ( a se vedea DESI 2020) și toate acestea în contextul crizei economice indusă de pandemia de coronavirus.