G4Media.ro

Bahrain şi Oman, următoarele două state din Golf care-și refac relațiile cu…

Bahrain şi Oman, următoarele două state din Golf care-și refac relațiile cu Israelul, având ca bază „Abraham Accords”, înțelegerea parafată cu Emiratele Arabe

„Abraham Accords” este parteneriatul strategic semnat săptămâna trecută între Israel și Emiratele Arabe, sub medierea președintelui american, Donald Trump. La numai câteva zile distanță, cele două state și-au redeschis liniile telefonice și anunță cooperări economice și sociale. De asemenea, Israelul și-a luat angajamentul să-și suspende demersurile de anexare a Cisiordaniei.

Acordul istoric a fost salutat de mai mulți lideri din lumea arabă. Potrivit ministrului israelian pentru Informaţii și alte state din Golf, dar și Africa, sunt interesate să-și refacă relațiile cu Israelul – a relatat Reuters. Primele care și-ar fi exprimat interesul sunt statele Oman și Bahrain.

„În urma acestui acord vor urma și altele. Bahrainul şi Omanul sunt în mod sigur pe agendă. În plus, potrivit evaluării mele, există şansa ca anul următor să avem un acord de pace cu alte ţări din Africa, în primul rând cu Sudanul”, a afirmat ministrul Informaţiilor, la postul Army Radio.

Bahrainul şi Omanul ar fi apreciat acordul mediat de Statele Unite, dar nu au comentat încă oficial intenția de a redeschide relațiile de cooperare cu Israelul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit în ultimii doi ani cu liderii din Oman şi Sudan.

„Mă aştept ca mai multe ţări să ni se alăture în cercul păcii. Aceasta este o schimbare istorică, care va contribui la menținerea păcii în lumea arabă și care va asigura înțelegere și cu palestinienii”, le-a transmis duminică Netanyahu miniştrilor din cabinetul său, conform unui comunicat de presă.

Palestinienii, în schimb, au denunțat acordul, considerând demersul Emiratelor Arabe ca o trădare.

De asemenea, președintele Iranului Hassan Rohani a precizat că „Abraham Accords” este „o mare greșeală” și că Emiratele Arabe nu trebuie să permită Israelului să capete influență în regiunea Golfului.

Sursa Foto: ONU/Netanyahu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Se joaca astia cu politica externa ca si cum s-ar da cu trotinetele.

    • Care sunt astia?
      Esti impotriva unui acord de pace in zona sau care e rostul comentariului tau?

    • am intrat in depresie.
      ma gandesc ca viata asa nu mai are niciun rost.

    • depresia e ceva teribil !

    • @asdfg
      Ai spus ceva despre depresie..
      Da, depresia poate fi înțeleasă (doar) de cei ce au parte de ea.

      La mine – cititul Bibliei a dat roade. Nu sunt eliberat total de depresie, dar rezultatele au fost bune. (Uneori – peste așteptări, dar mai rar; alteori satisfăcător). Și nu mă refer la „faze de exaltare fără motiv” ci la faptul că în timp, am primit o înțelegere diferită a lucrurilor. Un mod realist, pragmatic de a privi lucrurile – așa cum sunt.

      Personal deci, ca unul care am admis că Dumnezeu a creat și sufletul (nu doar trupul) – am admis și faptul că tot El, Dumnezeul descris în Biblie (nu în Filosofie) este Cel care poate elibera de depresie.
      Sau cel puțin, poate da o altă perspectivă asupra vieții – chiar și când depresia „nu vrea să plece”; și ți-o face – din dușman – aliat.

      Dar a durat timp – și „multe cereri” – până să ajung să mă simt confortabil.

      Cât despre medicația pentru depresie.. Dacă în materie de tratament al suferințelor fizice, am recurs fără probleme la acest tip de terapie – prin medicamente – în ce privește depresia, personal am evitat să recurg vreodată la medicație; și asta probabil, și pentru că am fost martor ocular al unor cazuri în care medicația anti-depresie nu a dat rezultatele scontate – dimpotrivă, le-a pricinuit rău.

      Astfel – am ales nu doar să citesc Biblia ci să admit că Dumnezeul lui Israel poate vorbi (prin Biblie) oricărui om și poate acționa în viața acelei persoane – fie ea și depresivă; lucru care – la mine a dat (și dă) rezultate.

      (În plus – dată fiind tema articolului, despre Israel – vei înțelege lucrurile și din altă perspectivă asupra situației „din zonă”..)

      Toate cele bune!

  2. Depresia e ceva serios, e bine de apelat la oameni care se pricep, la oameni de meserie.