G4Media.ro

Avocații reclamă că au apărut numeroase site-uri care oferă fără drept legal…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Avocații reclamă că au apărut numeroase site-uri care oferă fără drept legal consultanță juridică online și amenință că vor începe o amplă campanie de identificare a acestor firme

Uniunea Națională a Barourilor din România reclamă apariția a numeroase domenii online de consultanță juridică, deși nu ar avea drept legal să ofere astfel de servicii rezervate avocaților, profitând de situația generată de epidemia de coronavirus. Avocații susțin că site-urile sunt înregistrate pe persoană fizică, astfel încât deținătorul acestor site-uri să nu poată fi identificat în registrele de evidență a numelor de domenii, întrucât datele personale sunt protejate de Regulamentul general privind protecția datelor. Avocații amenință însă că vor demara o  amplă campanie de identificare a acestor firme și că vor uza de toate instrumentele legale pentru aplicarea sancțiunilor penale și civile.

Redăm mai jos integral comunicatul UNBR

”Publicul este atenționat să verifice pe site-ul www.unbr.ro dacă persoanele de la care solicită servicii de consultanță juridică sunt înscrise în tabloul avocaților

În contextul actual, în care anumite drepturi ale cetățenilor sunt restrânse, apar probleme juridice noi și complexe, dar și un teren propice pentru fraude, inclusiv pentru avocatura falsă.

Având în vedere că în perioada stării de urgență profesioniștii sunt obligați prin lege să comunice cu clienții aproape exclusiv online sau prin telefon, iar identitatea persoanelor este mai greu de verificat, sunt promovate tot mai frecvent oferte de consultanță juridică online venite din partea unor neavocați.

Uniunea Națională a Barourilor din România atenționează publicul să verifice pe site-ul www.unbr.ro dacă persoanele de la care solicită servicii de consultanță juridică sunt avocați înscriși în Tabloul Avocaților.

Acolo vor găsi și datele de contact ale avocaților, inclusiv email și telefon, pentru a-i putea identifica și a avea siguranța unui serviciu oferit legal.

Uniunea Națională a Barourilor din România avertizează că va avea toleranță zero față de cei care practică fără drept profesia de avocat, prin oferta de consultanță juridică promovată în special în mediul online.

Conform legii, consultanța juridică este domeniu rezervat avocaților, prin formele de exercitare a profesiei așa cum sunt definite de Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Nicio societate comercială sau persoană fizică autorizată nu are dreptul să factureze consultanța juridică, chiar dacă pretinde că provine de la un jurist.

O serie de societăți comerciale fără drept de a furniza consultanță juridică încearcă să profite de această situație, în care oamenii sunt obligați să comunice aproape exclusiv prin mijloace electronice, și să racoleze clientelă oferind și consultanță juridică pe lângă alte servicii.

Au apărut foarte multe domenii online de consultanță juridică, înregistrate pe persoană fizică, astfel încât deținătorul acestor site-uri să nu poată fi identificat în registrele de evidență a numelor de domenii, întrucât datele personale sunt protejate de Regulamentul general privind protecția datelor.

Unele dintre aceste site-uri poartă nume de domeniu de natură să inducă în eroare deoarece folosesc termeni precum „juridic”, „legal”, „drept” uneori chiar „avocat”.

UNBR avertizează aceste firme care practică consultanță juridică în mod ilegal să-și retragă imediat oferta de consultanță juridică. Continuarea unor asemenea activități constituie infracțiune și se pedepsește potrivit legii penale.

UNBR va începe imediat o amplă campanie de identificare a acestor firme și va uza de toate instrumentele legale pentru aplicarea sancțiunilor penale și civile, inclusiv radierea numelor de domenii care induc publicul în eroare cu privire la natura serviciilor oferite.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Da?
    Cum exista site-uri de instalatori, de mecanici, de ce n-ar exista si de avocati?
    Nu mai faceti voi bani din orice rahat, nu?
    Iata ca lumea digitala distruge aceste bariere artificaiale intre legatura directa intre cerere si oferta, fara interpusi!

    • Exercitarea acestei profesii este reglementata de lege precum cea de medic.
      Asa cum n-ai voie sa dai consultatii medicale daca nu esti medic tot asa este si cu consultatiile juridice.

    • @Corect ai grait.
      Legal este egal cu moral?
      Socul dupa aceasta epidemie o sa schimbe putin lucrurile, si asta au zis-o altii mai destepti ca mine.
      Acum se pregatesc medici facuti de AI, consultanti bancari AI( deja facut si la noi-vezi George), judecatori AI, deci viitorul suna bine, ca sa citez o reclama mai veche.
      Aviz parlamentarilor si clasei politice, apropo de guvernarea de la `distanta`.

    • @Mark,
      Fals e ceea ce spui.
      Nu poti fi reprezentat in instanta de cineva care nu e avocat don barou, dar consultatii juridice poate da si cumatru si cumnatu si oricine. E treba celui care ii crede daca cu sfaturile lor isi va rezolva problema sau nu

    • Exista meseria de jurist. Nu e nevoie de avocacati cu barou pentru toate problemele. Ca avocacatii fac un lobby intens pentru exclusivitate este alta smecherie, dar momentan pot sa ia o pauza din vrajeala.

  2. Mica casta de avocati sufera. Greu maica greu…

  3. Termenii de „juridic”, „legal”, „drept”, uneori chiar „avocat” au devenit mărci înregistrate ale UNBR, la fel cum „Dumnezeu” , „credință”, „spiritualitate”, „divinitate” sunt proprietatea intelectuală a BOR.

  4. Nu va convine, nesimtitilor, iesiti la pensiile voastre nesimtite…..

  5. Așa. Și? Ce-i oprește să facă la fel? A, că sunt unii care nu sunt în stare nici să dea la listat pe două fețe? Ghinion. Suntem în 2020. Dinozaurii care nu se pot adapta, bye-bye. Vă anunțăm noi când trece pericolul.

  6. Si eu pot fi avocat online cu toate ca n-am nicio pregatire juridical in acest sens, diferenta este ca eu nu platesc taxa lunara catre Barou si nici alte taxe impuse prin lege insa cei atestati DA! Asa ca…lasati-va pe mana juristilor online ca aveti de castigat multe…rahaturi cu perje! Asa sa faceti si dupa ce va trece aceasta criza! Si va propun sa va lasati si pe mana medicilor care au demisionat acum de frica! sa va faca bine…sanatosi! Popor si neam de traista ce sunteti! Mincinosi, lasi, schimbatori si tradatori si in plus fara niciun Dumnezeu! Vai de natia asta!

    • Sa moara toate caprele vecinilor numa’ ale voastre sa fie raioase da’, ce sa zic…in viata!

    • Spuse avocatul cu patalama care n-are niciodata POS si nu poate fi platit decat cash si care uita sa scrie contractul de asistenta jurisica si de care tragi tu de el ca ai termen si nu stii daca apare sau nu sau daca macar trimite un stagiar :))

    • @balon: ???? Cand ai postat, unde erai??? Ai luat portia de dezinfectant mai intai si dupa, te-ai gandit sa debitezi si tu ceva??? Fii mai coerent sau trezeste-te mai intai!

    • Esti exact ca taximetristii cu uber si bolt:
      „aia nu au dispecerat”
      „aia nu platesc taxe ca noi”
      „nu au 3+ ani experienta de condus”

  7. Daca nu ma insel, orice om poate sa se reprezinte singur in instanta. In aceste conditii monopolul avocatilor este deja spart. Este ciudat cum aproape pe fiecare domeniu din care se pot castiga ceva bani se impun monopoluri si exclusivitati cu bariere greu de depasit pentru cineva care vrea sa intre in acel domeniu.
    Legile ar trebui sa fie clare si pe intelesul tuturor pentru a nu fi nevoie de interpreti. De asemenea accesul la legi ar trebui sa fie gratuit pentru oricine (dupa cate stiam Monitorul Oficial costa bani). Mai exista o casta in care nu se poate intra decat cu „mare noroc in viata”: notarii publici, o alta specie de capuse.

    • Este ciudat cum a reusit să creeze statul o cerere artificială pentru tot felul de profesii din astea ‘liberale’ gen notar public, mediator, expert incendii, expert securitatea muncii, expert in uns clanța cu căcat. Orice afacere ai rula, la un moment dat trebuie să ai de-a face cu un privat de stat, pentru că așa te obligă legea. Asta n-ar fi o problemă, numai că statul, după ce le-a creat piața și cererea, le-a mai asigurat și monopolul, tot prin lege. Nu există nici o concurență în domeniile astea. De unde și frustrarea jigodiilor de care se vorbește în articol. Păi cum adică, pă internet n-avem monopoll?

    • Toate legile sunt facute ca sa protejeze averea unor grupuscule de actiunea altor grupuscule care ar ravni la averea lor.

  8. Hai ca mai dureaza putin pana apare un robot care da consultatii juridice. S-a facut un experiment de genu’ in USA, parca, si robotul a avut acuratete 95% in solutii, mult peste avocati. Mai e putin!

  9. nu stiu cum se face dar toti care apartin sferei profesiilor liberale isi construiesc tot felul de monopoluri…

    si avocatii, si notarii…liberali in toate cele…

    hai ca e fain..

  10. Este primul pas spre o justitie electronica. Mai intai avocatii si procurorii vor fi niste automate, apoi, mai tarziu, judecatorii. Legile vor fi imbunatatite pe baza cazurilor care apar si la un moment dat intregul act juridic va fi facut doar de roboti. Cu o economie uriasa la bugetul statului si cu decizii corecte! In cat timp? Probabil, in 20-30 de ani.

    • Poate in tarile dezvoltate, nu la pigmeii ca noi! N-avem noi in caracter asa ceva! Noi suntem inca maimute, sau amibe majoritatea!

  11. Deci mai intai avocatii astia se plang ca din cauza epidemiei ei isi pierd veniturile, asa ca vor ca statul sa le dea bani. Pentru chirie, pentru mama, pentru tata, pentru orice. Doar sa primeasca. Motivele o sa le inventeze ei mai tarziu.

    Iar acum, cand isi dau seama ca oamenii se orienteaza catre altii care vor sa-i ajute, incep cu amenintarile, ca aia nu-s in regula, ca n-au sapca, ca n-au ochelari si mai stiu eu ce. Penibil. Exact cum scria altcineva mai sus, astia se comporta precum taximetristii cu Uber: „n-aveti voie sa profesati, pentru ca nu vrem noi!”

    Baaah! Cand umblam de nebun dupa un notar, si toti vroiati sa-mi jupuiti si pielea de pe mine pentru o nenorocita de succesiune, atunci era bine! Voi stabileati preturile, voi le incasati. Prostul de mine eram bun doar de plata.
    Acum, cand mi-am gasit alternative la hotiile voastre si banii nu mai curg in buzunarele voastre, ati inceput sa va dati seama ca nu-i a buna? Nu cred! Ca altfel v-ati fi dat seama ca talhariile pe care le-ati practicat atatia ani s-au terminat!

    Gasiti-va de munca, putorilor!
    Si voi, avocatii care nu stiti decat sa trageti de bani, si doctorii care nu pot opera decat daca „duomnul profesor” are buzunarele pline, si taximetristii care nu duc clientii decat pe curse cat mai lungi…

    Muriti, ba „eroRilor”, daca nu va puteti adapta la o viata fara hotii!!!!!