G4Media.ro

Avocat: Vecinii azilului din Voluntari al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz au…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avocat: Vecinii azilului din Voluntari al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz au făcut sesizări la instituții încă din octombrie 2021 / Azilul groazei i-a dat în judecată pe vecini pentru daune morale

Vecinii unuia dintre azilele din Voluntari administrate de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz au făcut ”zeci de adrese la instituțiile abilitate să ia măsuri” încă din luna octombrie 2021, a declarat avocatul Silviu Munteanu, care spune că îi reprezintă pe acești vecini.

Instituțiile sesizate de vecinii sunt, potrivit avocatului, Primăria Voluntari, Direcția de Sănătate Publică Voluntari, Agenția Județeană de Plăți Sociale (AJPIS),Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi și compania EUROPAVOL, deținută de Primăria Voluntari și care administrează canalizarea din Voluntari.

El a arătat într-o postare pe rețelele sociale că dintre instituțiile sesizate, doar Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) a reacționat și, în noiembrie 2022, ar fi elaborat un ”raport corect”.

Avocatul a mai declarat că în martie 2023, Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz i-a dat în judecată pe veciniși a cerut daune morale de 3.000 de euro pe motiv că au comis un abuz de drept prin aceea că au făcut sesizări la instituțiile abilitate.

Postarea integrală

Inițial, am hotărât împreună cu clienții mei (vecinii unuia dintre centrele din Voluntari administrate de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz) să nu comentăm public aspectele referitoare la activitatea căminului respectiv. Cu toate acestea, am hotărât că sunt necesare câteva precizări suplimentare față de ceea ce au descoperit Ovidiu Vanghele și Bianca Albu de la Centrul de Investigatii Media și Buletin de București. Trebuie reținut de către toată lumea că au fost făcute zeci de adrese la instituțiile abilitate să ia măsuri în legătură cu activitatea acestei Asociații începând cu luna octombrie 2021. De asemenea, trebuie știut că la acest moment există la Curtea de Apel București un dosar care are ca obiect obligarea ANPDPD la revocarea licenței (provizorii la momentul introducerii cererii) Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz. Am făcut împreună cu colega mea Roberta Secuianu numeroase solicitări la Primăria Voluntari, la Direcția de Sănătate Publică Voluntari, la AJPIS și ANPDPD (instituțiile care au propus și emis autorizațiile acestei Asociații), la EUROPAVOL (companie care administrează canalizarea din Voluntari). Pentru toate aceste instituții a fost necesar să facem acțiuni în instanță pentru a fi obligate să răspundă la solicitările noastre sau să ia măsurile legale ce se impun. Dintre toate instituțiile cu atribuții de supraveghere/control a Asociației, ANPDPD este singura instituție care a întocmit un raport corect. Astfel, prin raportul întocmit în luna noiembrie se arată, printre altele, că în centrul din Voluntari există persoane bolnave de cancer cărora nu li se oferă medicamentația, că există persoane cu diabet care sunt hrănite cu biscuiți și ceai și, poate cel mai important, că decontările către DGASPC sunt formale. De asemenea, am formulat o acțiune împotriva proprietarului imobilului, a Euroapavol și a Asociației, pentru ca instanța să oblige proprietarul să se racordeze la rețeaua publică de canalizare, iar Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz să își înceteze activitatea. Cu toate acestea, în luna martie a acestui an, Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva clienților mei pentru ca aceștia din urmă să fie obligați să plătească Asociației daune morale în cuantum de 3000 de EURO. Din punctul de vedere al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz vecinii au comis un abuz de drept prin aceea că au făcut sesizări la instituțiile abilitate să ia măsuri……

Cu ocazia demersurilor efectuate am constatat numeroase probleme legislative ce necesită o remediere. Printre altele, cred că ar trebui remediate cu prioritate următoarele aspecte:
1. Acordarea licențelor provizorii să nu se mai realizeze prin declarație pe propria răspundere. Este inadmisibil ca un astfel de centru să fie autorizat pentru o perioadă de 1 an doar pentru că reprezentantul legal al entității care solicită licența declară pe propria răspundere că îndeplinește criteriile de funcționare.
2. Acordarea licenței provizorii să se realizeze doar cu efectuarea unui control prealabil și temeinic de către reprezentanții ANPDPD/AJPIS/DSP/UAT/etc.
3. Acordarea licenței provizorii să nu se realizeze decât dacă entitatea care solicită licența are personalul calificat necesar pentru a desfășura astfel de activități.
4. După acordarea licenței provizorii și până la acordarea licenței definitive să fie realizate în mod obligatoriu un număr minim de controale inopinate. La controalele respective ar trebui să participe cel puțin un medic.
5. În situația în care serviciul medical de urgență este chemat la aceste centre, aceștia să întocmească un raport din care să rezulte dacă există urme de agresiune asupra pacientului pentru care au fost chemați. De asemenea, dacă sunt constatate urme de agresiune este necesară sesizarea poliției și a instituției care emite licența de funcționare.
6. Decontarea cheltuielilor de către DGASPC să se realizeze pe baza unui raport întocmit de către Asociație și confirmat de către un reprezentant DGASPC. Sub acest aspect, un reprezentant DGASPC trebuie să se prezinte cel putin o data pe luna la centru pentru a discuta cu persoanele găzduite.
7. În centrele autorizate să fie afișat în permanență un număr de telefon unic la care persoanele găzduite să poată face sesizări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Toate aceste institutii A, B , C, D, E, whatever cum se cheama, care nu au facut nimic la cererea acestor oameni determinati si ingrijorati de situatia celor din azil, trebuie desfiintate. PSD-ul sa nu ne mai fluture demisii de sefi, ca nu e suficient. Asta trebuia facut pana sa apara DIICOT-ul. Aceste institutii toaca bani de la stat degeaba, mai sunt si piedici in calea cetateanului.