G4Media.ro

Avocaţi, după motivarea Tribunalului privind dosarul 10 August: Procurorul șef DIICOT poate…

Avocaţi, după motivarea Tribunalului privind dosarul 10 August: Procurorul șef DIICOT poate veni cu o nouă infirmare a clasării și o nouă cerere de redeschidere, de această dată corect făcute

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Avocaţi, după motivarea Tribunalului privind dosarul 10 August: Procurorul șef DIICOT poate veni cu o nouă infirmare a clasării și o nouă cerere de redeschidere, de această dată corect făcute

Avocata Elenina Nicuț consideră că procurorul-șef DIICOT poate veni cu o nouă infirmare a clasării și o nouă cerere de redeschidere a dosarului 10 August, după ce judecătoarea Tribunalului București, Daria Isabela Miheț, a explicat că a respins pe motive procedurale, de legalitate, nu de conținut, cererea fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, de redeschidere a dosarului.

Pe baza plângerilor împotriva ordonanţei de clasare încă nesoluţionate, s-ar putea infirma ordonanța de clasare a dosarului 10 August, emisă de procurorul Doru Stoica, pentru alte motive, cu re-evaluarea întregului material de urmărire penală”, a declarat pentru G4media.ro avocata Elenina Nicuţ. Avocata arată că însăși judecătoarea Miheț a subliniat faptul că motivele fostei șefe DIICOT pentru infirmare și redeschidere au fost de ordin procedural, nu substanțial.

Foto: fragment din motivarea judecătoarei Daria Miheț privind respingerea cererii de redeschidere a dosarului 10 August din motive procedurale

În plus, mai există o parte de dosar care nu este clasată şi a fost trimisă la Parchetul Militar, după cum a remarcat şi judecătorul de la Tribunal„, a explicat avocata Nicuţ.

Foto: fragment din motivarea judecătoarei Daria Miheț privind respingerea cererii de redeschidere a dosarului 10 August din motive procedurale

 

Soluţia dată de instanță pe această redeschidere este definitivă, nu are cale de atac. O nouă cerere de redeschidere se poate face de procurorul ierarhic doar dacă apar fapte sau împrejurări noi din care să rezulte că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea. Părțile din acest dosar – care au făcut plângere împotriva soluției procurorului de caz, care a fost respinsă, iar procurorul ierarhic a solicitat redeschiderea, însă redeschiderea nu a fost confirmată de judecător – trebuie să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Părțile vătămate care nu au primit soluțiile de clasare trebuie să aştepte să le fie comunicate și să le conteste, atât la procurorul de caz și apoi la procurorul ierarhic superior și, dacă este cazul, la judecător”, a explicat şi avocata Nicoleta Popescu, cea care a câştigat procesul fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, la CEDO.

Actualul procuror şef DIICOT poate dispune infirmarea soluţiei de clasare, dispunând astfel redeschiderea urmăririi penale pentru, de exemplu, completarea urmăririi penale. De asemenea, actualul procuror şef DIICOT poate solicita din nou judecătorului de cameră preliminară (cu reale șanse de câștig) confirmarea redeschiderii urmăririi penale„, a explicat şi fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall. 

G4media.ro a consultat mai mulți magistrați care au dorit să își păstreze anonimatul, dar au confirmat opiniile avocaţilor. Fosta șefă a DIICOT Giorgiana Hosu a omis sa se raporteze la motivele arătate în plângerea împotriva ordonanței de clasare a procurorului de caz, Doru Stoica. Și cum Hosu a omis, nici judecătorul nu s-a putut pronunța. Acum șefa interimară a DIICOT, Oana Daniela Pâțu, poate redeschide fără probleme pentru că decizia judecătoarei Miheț nu tranșează fondul problemei”, a explicat un magistrat pentru G4media.ro.

Sunt câteva părți vătămate cărora nu li s-a comunicat clasarea dosarului. După ce li se comunică, aceștia pot face plângere, șefa DIICOT reanalizează și poate redeschide”, a declarat un altul, care de asemenea, a dorit să își păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, și ministrul Justiției, Stelian Ion, a explicat că trebuie așteptată motivarea judecătorului de la Tribunal. Ministrul a declarat că o parte a dosarului 10 August este încă investigată de Parchetul militar, clasarea pentru șefii Jandarmeriei nu a fost comunicată tuturor părților vătămate, iar DIICOT nu s-a pronunțat cu privire la plângerile potestatarilor împotriva lui Carmen Dan și a lui Liviu Dragnea.

”Cert este că dosarul 10 August nu se termină aici, nu s-a pus punct aici acestui dosar. Din acea cauză aflată în cercetare la DIICOT s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare şi acea parte îşi va urma cursul, va trebui să se continue ancheta în acea parte, referitoare în principal la interacţiunile jandarmilor subordonaţi, interacţiunile directe cu manifestanţii.

De asemenea, mai există o zonă a acestui dosar referitoare la alte persoane care nu deţineau funcţii de militari, deţineau funcţii executive sau administrative în acea persoană. Nici cu privire la acele persoane şi fapte nu s-a luat o decizie finală”, a declarat ministrul Justiției Stelian Ion.

Ordonanța de clasare nu a fost comunicată decât unui număr de 16 persoane, deși mai multe sute de persoane au făcut plângeri. Ne uităm pe leg și vom vedea că ordonanța de clasare trebuie comunicată tuturor persoanelor din cauză. După comunicare, aceste persoane pot face plângeri împotriva ordonanței. Apoi se poate merge mai departe către judecătorul de cameră preliminară. Plângerea împotriva ordonanței de clasare se poate face în 20 de zile de la comunicare”, a explicat ministrul Justiției Stelian Ion, imediat după decizia Tribunalului de a nu redeschide dosarul 10 August, dar înainte de motivarea judecătorului de la Tribunal.

Citește integral motivarea judecătorului care a respins redeschiderea dosarului 10 August din motive procedurale.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. O sceneta cu deschidere si inca o inchidere de dosar mai poate castiga inca 2 ani, pana la o noua chichita avocateasca. Nu puneti botul la astfel de jocuri. Justitia nu e aceeasi pentru albina si matca…

  2. Deci s-a inchis dosarul din incompetenta lu’ madam Hosu? Sau colaborare cu infractorii? Sau vreo spaga, ceva…? Sau cum ar trebui interpretat?? Abuz in serviciu?? Musamalizare??

    Niste demiteri, ceva…?? Demiteri, nu demisii, ca degeaba isi da KiWi cu tesla in glezne daca face doar gargara si nu ia masuri…

  3. Clasarea dosarului10 august a servit doar pentru vărsarea a nenumărate găleți de laturi în capul președintelui din partea acoliților PSD. Dosarul se va redeschide, iar vinovații vor fi pedepsiți exemplar.

    • Și eu cred că se va redeschide.
      În ceea ce privește pedepsirea exemplară am serioase îndoieli.
      Soluționarea acestui dosar mi se pare a fi o prioritate de prim rang pentru responsabilizarea clasei politice.

  4. Purcica e moartă în coteț! Punct!
    Interesul național, pentru optica UE, a fost scoaterea țării de sub lupa ” corupției”!
    Ca atare, politica CSAT pentru următorii ani NU este CORUPȚIA!
    Mr. President a girat pentru asta, pt că ca să vezi interesul național, să nu avem infrigement…
    Cum credeți voi, muritori de rând, că va apărea un dosar cu implicarea „politică” la cel mai înalt nivel în represiunea unei demonstrații in ochii EU?
    TOATE enumerările de persoane ” vinovate” de închiderea acestui dosar sunt părtașe la ” binele națiunii” ce va sa vie!
    Asemenea revoluție, mineriade….
    Poate, totuși, dl Stelian va da răspunsul așteptat de președinte! Normal că ăla nu bun.
    Politica nu poartă fustițe lungi și nici nu primește flori!
    Concluzionez: ROMÂNIA NU ARE CORUPȚIE! CSAT, PRIN COMANDANTUL SUPREM A DECIS ACEST LUCRU PENTRU URMĂTORII ANI!