G4Media.ro

Autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară, eliminate explicit prin lege…

Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Autorizația de securitate la incendiu și autorizația sanitară, eliminate explicit prin lege dintre condițiile pentru autorizarea provizorie sau acreditarea școlilor și grădinițelor, în proiectul legii Deca a învățământului preuniversitar – surse

Existența autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare nu ar mai trebui verificată atunci când viitorul organism care se va ocupa de autorizarea și acreditarea școlilor și grădinițelor, ARACIIP, va face evaluări externe în acest scop, conform proiectului Legii învățământului preuniversitar, varianta Deca. Situația a fost semnalată, miercuri, de senatorul USR Ștefan Pălărie. Autorizațiile de securitate la incendiu fuseseră eliminate în 2019 dintre condițiile pentru autorizarea și acreditarea unităților de învățământ, iar acum eliminarea ar urma să fie consfințită prin prevedere de lege, în condițiile în care, în România, sunt aproape 4.000 de școli și grădinițe care funcționează fără autorizație de incendiu.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar, obținut pe surse și consultat de Edupedu.ro, prevede, la Articolul 228:

  • “(5) ARACIIP realizează evaluarea externă în vederea autorizării provizorii/acreditării/menţinerii acreditării în învăţământul preuniversitar de stat, fără verificarea existenţei autorizaţiei de securitate la incendiu şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare.
  • (6) Unităţile administrativ-teritoriale, în calitate de proprietari ai imobilelor din domeniul public local sau judeţean, după caz, au obligativitatea de a asigura obţinerea şi menţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi a autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat sau componentele organizatorice ale acestora.”

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. PNL si PSD sunt intregi la minte? Vor sa arda copiii in scoli?

    • Sunt doar 2 optiuni reale :
      – cu scoli la ri.s.c
      – fara scoli

      Optiunea 3, cu scoli noi, nu poate exista cat timp avem PSD+PNL „la bu.t.o.ane” .

  2. in Romania 90% din scoli si spitale FUNCTIONEAZA FARA AUTORIZATIE la incendiu

    adica Parlamentul Romaniei a scris in lege ca spitalele si scolile NU pot functiona fara autorizatie la incendiu dar tot ei au bagat in lege si o portita: autorizare PROVIZORIE

    • Nu e asa!

      Pentru cladirile scolilor mai vechi de 1994 (sau 1997, nu mai tin minte exact) legea NU cere autorizatie de securitate la incendiu. (Cu exceptia situatiei in care se fac modificari structurale).

      De aceea cca 80% din scolile din tara sunt un dezastru dpdv securitatea la incendiu si de aceea nimeni nu vrea sa faca modificari cladirilor vechi de scoala (ca trebuie sa le aduca in standardele din prezent – scara de evacuare, usi speciale, etc.)

      In caz de ceva grav, elevii vor muri aliniati, ca indienii … ☹️

    • zice ISU care e diferenta de conditii intre ce trebuie sa indeplineasca cele cateva (31%) pentru care legea cere autorizatie ISU si celelalte, majoritatea (69%). Observati diferenta imensa intre ele:

      Cele “vechi”:
      -minim două căi de evacuare, distincte și independente
      -casele de scări de evacuare trebuie să fie închise
      -uşile dispuse pe căile de evacuare trebuie să fie cu lățime minimă de 0,9 metri
      -rampele scărilor și coridoarele să aibă lățimea minimă de 1,2 metri
      -accesul autospecialelor de intervenție trebuie asigurat la cel puţin două faţade

      Cele “noi” cu autorizatie:
      -hidranți interiori și exteriori (dacă au capacitatea maximă simultană mai mare de 200 de persoane sau au aria construită mai mare de 600 metri pătrați)
      -sprinklere (construcțiile care au aria mai mare de 1.250 mp și densitatea de sarcină termică mai mare sau egală cu 840 MJ/mp)
      -instalații de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor (dacă adăpostesc mai mult de 200 de persoane)
      -iluminat de siguranță pentru continuarea lucrului
      – iluminat de securitate pentru evacuare (dacă sunt mai mult de 50 de persoane)
      -iluminat de securitate pentru marcarea hidranţilor interiori

  3. USL sunt Crim.inali și hoți!