G4Media.ro

Autorităţile israeliene au distrus duminică o şcoală dintr-un sat din sudul Cisiordaniei…

sursa foto: Lynn Hastings/Twitter

Autorităţile israeliene au distrus duminică o şcoală dintr-un sat din sudul Cisiordaniei / Reprezentanţa UE pentru teritoriile palestiniene s-a declarat consternată de demolare

Autorităţile israeliene au distrus duminică o şcoală dintr-un sat din sudul Cisiordaniei, bazându-se pe o decizie judiciară care o califica drept „ilegală şi periculoasă”, relatează Agepres conform AFP. Demolarea școlii fost denunţată de reprezentanţa locală a Uniunii Europene, care finanţase construcţia ei.

Buldozere au intervenit în zori pentru a distruge această mică şcoală primară, situată la Jabbet Ad-Dhib, în regiunea Bethleem, după expirarea unui ultimatum de două luni, dat de justiţia israeliană.

În momentul demolării, ordonată de tribunalul situat în partea israeliană a districtului Ierusalim, modesta structură era goală şi echipamentele din dotare fuseseră scoase.

Ciocniri au izbucnit între săteni, care au aruncat cu pietre şi au incendiat pneuri, şi forţele de securitate israeliene, care au făcut uz de gaze lacrimogene şi de grenade asurzitoare.

Şcoala, care primea 45 de copii, fusese deja distrusă în 2019, dar apoi a fost reconstruită, a afirmat Ahmed Nasser, un responsabil în Ministerul palestinian al Educaţiei, pentru AFP. El a declarat că un cort va fi instalat luni pentru a-i găzduit pe elevi, cu furnizarea serviciilor de bază, precum şi apa şi electricitatea.

Într-un comunicat, Cogat, organ al Ministerului Apărării israelian care supervizează activităţile civile în teritoriile palestiniene, a afirmat că structura fusese „construită ilegal, fără autorizaţie”. Potrivit acestuia, clădirea constituia „un pericol pentru ocupanţii săi”, bazându-se în special pe concluziile unui inginer despre riscul de prăbuşire a edificiului.

Ahmed Nasser a respins acest argument şi a subliniat importanţa existenţei unor astfel de şcoli în sate izolate din Cisiordania.

Ea permite prevenirea „deplasării şi evacuării forţate a populaţiei, în măsura în care Israelul vrea să confişte aceste terenuri”, a afirmat el. „Prezenţa populaţiei îl împiedica s-o facă”, mai spune acesta.

La originea unei sesizări în justiţie, Regavim, o organizaţie neguvernamentală israeliană pro-colonizare, a estimat dimpotrivă că această construcţie intra în cadrul unei politici palestiniene care urmăreşte „construirea unei structuri pe un teren viran, proclamând că este vorba de o şcoală, iar apoi să facă din demolarea sa o problemă umanitară”.

Reprezentanţa UE pentru teritoriile palestiniene s-a declarat la rândul său „consternată” de demolarea, o practică „ilegală, potrivit dreptului internaţional” şi a cerut autorităţilor israeliene să „respecte dreptul copiilor la educaţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cladirea nu are autorizatie de constructie si este pericol pentru cei ce o folosesc. Ce legatura are terorismul aici? In plus, este pe teritoriu israelian