G4Media.ro

AUR anunță că se opune extinderii interceptărilor în mediul online: Ziua ca…

sursa foto: Pexels

AUR anunță că se opune extinderii interceptărilor în mediul online: Ziua ca hoții, Florin Cîțu a dat un ultim atac la drepturile și libertățile cetățenești

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține, într-un comunicat că este ”singurul partid care a votat împotriva interceptării conversațiilor de pe Whatsapp, Telegram și Signal” și cere senatorilor să nu voteze proiectul de lege promovat de Florin Cîțu cu trei zile înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură de la șefia Guvernului.

  • „Guvernul Cîțu a adoptat, cu trei zile înainte de a fi demis de Parlament, un proiect de lege în care a fost introdus pe șest un articol ce lărgește în mod nejustificat interceptările electronice. Atât a putut marele liberal Florin Cîțu, ajuns astăzi în dizgrația tuturor: ziua ca hoții, a dat un ultim atac la drepturile și libertățile cetățenești. AUR a votat împotriva acestui proiect la Camera Deputaților și va fi consecvent la Senat. Cerem o dezbatere publică serioasă pe acest subiect, cu implicarea tuturor specialiștilor din societatea civilă”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.
  • „Suntem singurul partid politic din afara sistemului și asta se vede și în felul în care a fost votat proiectul de lege în prima cameră sesizată. Facem însă o încercare – un apel la conștiința tuturor senatorilor, pentru a respinge acest proiect nefast. Să nu ne întoarcem la practicile statului totalitar din perioada comunistă. Nu vrem să redevenim o naţiune supravegheată de securiști! AUR își propune să consolideze standardele democratice, nu să le coboare”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice și pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării rețelelor de comunicații electronice a fost adoptat, fără modificări, de către Camera Deputaților la data de 7 decembrie, cu 256 de voturi pentru, 34 de voturi împotrivă și 7 abțineri. Potrivit comunicatului, toți parlamentarii AUR au votat împotriva acestui proiect.

Context

Un nou articol apărut într-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat lărgește în mod nejustificat domeniul și spectrul interceptării comunicațiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conținut și la „conținutul comunicațiilor criptate tranzitate”, scrie Bogdan Manolea pe site-ul Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Bogdan Manolea notează că între varianta din dezbatere publică și cea adoptată de guvern apare o nouă adăugire în motivație numită „Schimbări legislative relevante pentru domeniul securităţii naţionale” și un nou articol inserat într-o zonă care n-are nimic de a face cu subiectul celorlalte 299 de pagini:

Art.10^2. — (1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;

b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii;

c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;

d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice.

Potrivit specialistului în IT&C, Bogdan Manolea, practic intra în categoria asta Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire, Telegram sau pentru cei mai nostalgici Yahoo Messanger, AIM, ICQ sau chiar IRC. În opinia sa, noul articol lărgește mult spectrul de acțiuni de interceptări și acces, pe care Codul de Procedură Penală nu le prevede.

„Dincolo de orice discuție pe fond, a propune astfel de soluții legislative de interceptare a comunicațiilor pe ușa din dos, evitând orice dezbatere publică nu este doar profund nedemocratică, dar chiar jignitoare”, concluzionează Bogdan Manolea.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

58 comentarii

  1. bine asa. putina opozitie sa existe, ca in USR nu am incredere.

  2. AUR și poporul rus libertate ne-au adus.

    • rusii sau chinezii nu cred ca au asa legi.

    • @Progres – Hai ca m-ai facut sa rad, postacule 😀

    • @ Progres Nu crezi dar vorbesti. Rușii de mult au implementat pachetul legislativ Yarovoi, care e un big brother rusesc. Nu mă pune să i-ti scriu in rusa cum se numește exact, nu am tastatura rusa, dar daca cauți pe net cu grija, găsești.

    • Ăia ascultă și urmăresc ce vor ei fără a avea nevoie de legi, deșteptule „Progres:

    • @Progres: legea asta e de inspirație chineză. O societate super-monitorizata. La fel și Rusia. Ca libertarian de dreapta, nu pot decât să susțin inițiativa AUR.

    • Haurii apara hackerii rusi, traficantii de droguri, fraude bancare, terorismul, etc.

  3. Pai daca e adevarat ca sunt singurii care au votat impotriva, AUR marcheaza inca un punct.

    Unde sunt toti aparatorii libertatilor individuale? Din partide, din presa, intelectuali?

    Unde v-ati ascuns, ji.godiilor?

    Vin astia peste noi cu certificat de sclav, cu vaccinare obligatorie, cu supraveghere digitala totala, si voi ce faceti? Nu macane nimeni nimic?

    Vandutilor! Tradatorilor! Sunteti demni de sc.uipat in piata publica, acolo unde va place sa stati cand e rost de lins bocancul pe bani si functii…

    • Exact, leftiștii ori sunt ipocriți ori nu s-au prins că este vorba despre internet privacy la care până nu demult UE era printre campionii mondiali cu GDPR. Acum găsesc tot felul de motive pentru internet surveillance.

    • alti habarnisti ce vorbesc dupa ureche fara sa cstie ce si cum .

  4. Leftarzilor, adică faptul că AUR susține intimitatea conversațiilor online e un lu lucru rău? UE a avut cele mai bune legi pentru internet privacy până recent. Acum găsesc tot felul de motive pentru online surveillance că vezi doamne ei căuta teroriști și pedofili. Proastă specie sunt leftiștii.

    • Da, invoca infractori dar ei urmaresc sa hartuiasca POLITIC oameni. Pai pt infractori iti da un judecator mandat domle.

    • @John
      Neuronul tau nu se simte singur? Din exprimarea ta ies niste frustrari dubioase la suprafata.

    • Scuza lor…ca e de la _ue…daca daca _ue e o banda de hoti trebuie sa fim si noi?

    • Până acum vreo 2-3 zile îți spuneai Olivia. Văd că, între timp, ți-ai schimbat ‘genul’. Curios e că tot tu înjuri ‘elghebetiștii’. Ești ca drogații ăia care-și roagă prietenii să-i încuie în casă și să arunce cheia în fântână, doar-doar scapă de dependență. Gata, m-am prins, înjuri elghebeteii doar ca auto-motivare, îți ajuță subconștientul să treci pe calea cea ‘dreaptă’.

    • alti habarnisti ce vorbesc dupa ureche fara sa stie ce si cum .

  5. Sunt de-acord cu AUR aici. Lasati vrajeala bai stalinistilor, luati mandat daca vreti sa accesati conversatii private, MANDAT DE LA UN JUDECATOR. Sau un glob de cristal daca aveti, nu aveti, ghinion. Mandat de la un judecator.
    Astia numai pot accesa Telegram si mai ales, Signal, asta e baiul. Nici nu e constitutional sincer. Nebun Cîțu cu toti cei ce au votat asa ceva.

    • Normies sunt pr0ști tare. Dacă trec aceste legi e cazul să trec pe XMPP sau Jami (peer-to-peer). Descentralizarea este soluția pentru această problemă.

  6. Pe tema asta trebuie mers la prostest

  7. Uaaaauuu! Ia uitati ce vor astia:
    „să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.”

    • Recent, AUR facea campanie online, strangere de semnaturi pentru demiterea lu Johanis (am si zis atunci ca eu nu imi dau datele personale oricui, oricum, deci nici lor).
      Eh, acuma ganditi-va ca vine SRIul si acceseaza toate datele alea, stie exact cine a semnat, daca sunt gazduite in ceva baza de date in Romania.
      Pai e normal asa ceva??

  8. Au ajuns partidele extremiste sa lupte pentru drepturile omului.
    Și mai rău, singura voce.
    Trist.

    • + 1

      Da, USR-ul a fost cel mai vocal sustinator al restrictiilor, m-au dezamagit. Nu inteleg cum niste tineri vor sa stea in grota, sa reduca interactiunile siciale.

    • Daca chiar au votat pentru big brotherul romanesc, sunt chiar idi.oti.

    • @mario3-
      Generația tânără și fraieră.
      Cine n-are bătrâni să și-i cumpere.
      Numai să nu fi fost activiști de partid.

    • @mario 3: „tinerii” aia useristi nu sunt altceva decât utecistii din zilele noastre, dacă mă înțelegi.. Ăștia într-o altă lume, ar fi cântat osanale „iubitului conducător”.

  9. Personal, am trecut prin asa ceva in urma cu peste 30 de ani. Timpurile ceausiste in care si peretii aveau „urechi”, iar „clasa muncitoare” avea viata tripla: una pentru sine insusi/asi (ce gandea/simtea nu impartasea apropiatilor ca sa nu-i puna in pericol), una pe care o impartasea cu familia (strictul necesar) si una „cand iesea pe usa”! Treaba cu UE nu tine, aia e „recomandare” nu „directiva”, jigodenia lasa e in ograda alor nostri. Chiar astept lamuriri/explicatii pertinente si logice de la USR pentru asa ceva! Nu cred ca sunt (explicatii, vreau sa spun). Bila neagra!

  10. Vorbe aruncate în vânt !

    Tocmai de aceea folosesc doar Signal și Telegram.
    Acolo chiar nu au nicio putere, spre deosebire de Whatsapp.
    Mulțumim Pavel Durov(fondatorul Telegram) sperăm să nu vinzi Telegramul.

    • Nu știu cum vor să înregistreze conversațiie că Signal și Telegram au encripție end to end și șerverele sunt în afara UE, probabil doar printr-un backdoor. La Signal totul este open source și se poate citi codul sursă, chiar și softul pe care rulează serverul. Oricum există altenative descentralizate.

  11. Eu cand imi iau ceva de fumat folosesc Wicr. E suoer safe

    • Cel mai privat este Briar. Peer-to-peer și conexiunea este transmisa prin Tor relay. Deci nu există niciun server intermediar. Dar nu cred că au aplicație de iPhone, numai Android.

    • Nu exista privat absolut, tot ce iese din telefonul tau se duce in serverul providerului de telefonie , Vodafone, Orange etc. Poate fi criptat, dar de trecut trece pe la provider. Nu se duce din telefonul tau in telefonul unuia din Satul Mare.

  12. aur apara democratia dar mai mult pe ei ca li se pune pumnul in gura si nu se mai pot achita de sarcinile de la moscova Niet activitate , niet ruble

    • Lasă vrăjeala cu Rusia, aici e vorba de AUR apărând dreptul la intimitate online.

    • Argumentul dvs. nu tine in cazul de fata! Chiar n-are importanta cine apara democratia, din moment ce democratia are mare nevoie sa fie aparata si ei sunt singurii care o fac! Presupunand ca aveti dreptate in legatura cu „rublele” (oricum, daca e adevarat, au „liber” de la „stapanirea” autohtona), dar noi „astilalti”, ce vina avem? Adica CC-reul a respins interceptarile „pe interes national” in justitie, dar dam lege pentru interceptari „pe interes national” a intregii populatii, ca sa ce faca cu ele?

    • Deci nouă să ne fie rușine că ascultăm de oamenii plătiți în ruble in timp ce voi aplicați politicile oamenilor care plătesc în ruble.
      Curat murdar , coane.

  13. Ma întreb ce cursuri de jurnalism organizati voi când trebuie să scrieți despre AUR că să auzim despre aceste lucruri.

  14. In articol spune despre securitatea națională, nu au ei treabă cu discuțiile obișnuite.
    Daca niste teroriști discută cum să pună niste bombe și chiar se întâmplă atunci o sa spuneți că de ce nu au știut.

    • Până în prezent toți atentatorii făceau parte din baza lor de date.

    • 1. „Dincolo de orice discuție pe fond, a propune astfel de soluții legislative de interceptare a comunicațiilor pe ușa din dos, evitând orice dezbatere publică nu este doar profund nedemocratică, dar chiar jignitoare”, concluzionează Bogdan Manolea.
      2. Vreti sa spuneti ca fara aceasta lege, teroristii/pedofilii/raufacatorii, „zburda” preintre noi, neidentificati si nemonitorizati? Nu va suparati, pentru traitorii obisnuiti ai zilei de azi si doritori de libertate individuala, argumentul dvs. este neintemeiat/nefondat si manipulator.

  15. Ce-i corect, e corect.

  16. Le e frica ca le sunt interceptate convorbirile cu mama Rusie. Eu unu nu ma stresez ca nu am nimic de ascuns asa ca liber la interceptare.

  17. https :// pastebin.com/H5kz0jT4 : )

  18. Cat timp o sa mai abuzati de acest ilogic „argument” ? Da-ar Drq.-n Drq.

  19. „MVB”, de ce nu scrii nu numele Domniei Tale, daca esti asa de public ? Da-ne si adresa, CNP-ul, toate parolele, PIN-ul de la carduri, pai ce e de ascuns ??!!?

  20. Toti care ganditi asa, meritati lasati in pl. goala la Victoriei. Pai ce aveti d’ascuns ?

    • Matale ai probleme cu logica :)) intrebi ce are de ascuns cineva de parca ti-ar spune :))))) de intimitate ai auzit ? :))

  21. Vara, ca sa nu raciti … Sa nu ziceti ca nu se gandeste Sistemul la voi. 🙂

  22. pffffff , imi ingradeste dreptul me de a fura ……trebuie sa gasesc alta metoda de comunicare , cred ca voi antrena porumbei sa comunic cu infractorii mei …..Haur te-am votat sa lupti in parlament sa-mi protejezi afacerile mele cu statul pt cu privatii e greu sa fac afaceri , greu dau teapa