G4Media.ro

Augustin Zegrean: Alegerile parlamentare se vor desfăşura în 6 decembrie dacă preşedintele…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Augustin Zegrean: Alegerile parlamentare se vor desfăşura în 6 decembrie dacă preşedintele Klaus Iohannis trimite la reexaminare legea adoptată de Parlament

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, miercuri seară, că e la latitudinea președintelui României, Klaus Iohannis, ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe 6 decembrie, sugerând că acesta poate să întârzie aplicarea noii legi. Zegrean a explicat că Iohannis poate trimite la reexaminare legea adoptată de Parlament, ca urmare a încetării mandatului senatorilor şi deputaţilor aleşi în anul 2016, şi dacă Parlamentul nu adoptă un nou act normativ până la data scrutinului – relatează Agerpres.

„Legea încă nu a intrat în vigoare, este la preşedinte. Preşedintele are la dispoziţie 10 zile fie să o promulge, fie să ceară Parlamentului reexaminarea legii. Dacă legea intră în vigoare înainte de 6 decembrie, se schimbă totul, totul se resetează. Dar dacă preşedintele ţine legea 10 zile şi în data de 24 octombrie trimite legea în Parlament, Parlamentul se poate mobiliza să o adopte foarte repede, dar preşedintele are din nou 10 zile la dispoziţie să o publice. Deci, e cam la mâna preşedintelui toată povestea”, a explicat Augustin Zegrean, conform Agerpres.

Reamintim, Curtea Constituţională a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care judecătorii au respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, arătând în document că hotărârea de guvern prin care a fost stabilită data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă, îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a actului normativ supus controlului de constituţionalitate, respectiv legea adoptată de Parlament.

Actul normativ adoptat de Parlament prevede, printre altele, că „data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor”.

La finalul lunii septembrie, CCR a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.

Citiți și

”Alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor” / HG prin care a fost stabilită data alegerilor pentru 6 decembrie își încetează efectele după intrarea în vigoare a legii prin care Parlamentul și-a arogat competența de a stabili ziua scrutinului

Sursa Foto: Inquam/Octav Ganea (Augustin Zegrean)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Nu inteleg nimic. Retrimite la Parlament in 24 octombrie, nenorocitii aia se mobilizeaza, o retrimit la Presedinte in 26 octombrie, iar el mai are maxim 10 zile, adica pana prin 5 noiembrie sa o promulge. Ce este la mana lui Iohannis ?

    • Exact la asta ma gândeam, am citit de 3 ori știrea sa vad ce îmi lipseste… S-a sclerozat si asta

    • presul o retrimite in parlament, astea iar o adopta, presul o trimite la CCR pentru reexaminare pentru un viciu de procedura, si cand CCR o reproceseaza a 2-a oara este obligat sa o promulge

    • Cu voia ta, iti explic.
      Legea nu intra in vigoare pana nu este promulgata. Decizia este la Presedinte pentru ca el poate decide in multe feluri asupra actiunii pe lege si pe contextul in care legea ajunge sa intre in vigoare.

  2. PNL poate negocia o majoritate impotriva unei eventuale re-adoptari rapid in Parlament. Astfel incat PSD se va mobiliza repede dar va pierde a doua votare in Parlament – o pierdere care poate exploatata mai departe de PNL pentru a arata ca PSD este anti-national si in plus este deja pe duca.
    Deci interesul PNL (si al Romaniei) este ca PSD sa se arunce inainte si sa cada in nas.

    • „poate negocia o majoritate impotriva unei eventuale re-adoptari…” dar nu e chiar sigur ca si reuseste sa o formeze., mai ales ca, cu fiecare negociere de genul asta isi tot amaneteaza eventuala viitoare guvernare cand trebuie sa le dea astora ce le-a promis

    • Asa este. De aceea am spus ca poate sa o faca (cu ca o va face). Dar rezultatul negocierii depinde de detalii. Negocierea aceea trebuie sa aiba un afect dublu: majoritatea si impingerea PSD la vale. Deci promisiunile pot fi si altele (datorita scaderii fortei gravitationale a PSD in raport cu paramentarii dar si cu alte … persoane si detalii de context din administratie si din tara in general).
      Mai sunt si alti posibili asi in maneca PNL: de exemplu ar putea lansa o campanie de atragere in partid sau in cercul de sfatuitori un numar foarte mare de experti de aia mari si pe bune, incat sa arate publicului cum se poate organiza viata publica si democratia in Romania anului 2020. La o astfel de miscare, PSD ar fi dezarmat pentru ca NU poate face asa ceva prin insasi natura lui. Nici PNL nu este perfect pro-expertiza, dar iar zic: poate sa o faca. Mai ales daca este si impins (de nevoie, de Iohannis, de unii, de altii — inclusiv sau si mai ales de public: noi).

    • Corectura:
      NU ca o va face (in loc de „cu ca o va face”).

  3. Zegrean a fost uneori enervant cu comentariile lui, mai ales pe vremea lui Dragnea și mai ales la demiterea Codruței de către CCR și Iohannis, dar ocazional livrează cate o petardă nostimă ca asta.
    Cred că Iohannis înjură în toate limbile pe care le știe cu morcovul ăsta în fund, având în vedere cat ii place lui sa nu aibă nimic de făcut.
    Hai cu alegerile acum, că nu mai putem sta cu un Parlament de hoți care nu face decât să submineze interesul public chiar și în vreme de pandemie.

  4. Si daca nu trimite legea in 10 zile ce ii face? Il suspenda? Ii fura premiul „Otto cel mare”?
    Da, presedintele poate forta legea, dar cu ce e diferit de ceea ce face CCR?

  5. Acest popor blestemat n-are altceva mai bun de facut pe lume decat sa fure si sa se apre de hoti…

  6. Ce bine ca pesedistii au trecut prin scoala ca gasca prin apa, de nici lunile anului nu le-au invatat in ordine, asa ca nu se vor prinde niciodata ca luna ce urmeaza dupa octombrie nu e decembrie!
    PS. Aoleo, doar sa nu le treaca prin scafarlie sa scotoceasca in ghetute in 6 noiembrie si sa nu gaseasca nuiaua promisa de mos Nicolae…!

  7. Titlul articolului transmite o certitudine: „Președintele decide data alegerilor”, iar daca citim declarația domnului Zegrean si completările G4Media se intelege ca președintele va fi obligat înainte de 6 Decembrie sa promulge legea. Deci, parlamentul decide data alegerilor.

    Domnilor autori, e o dezinformare acest titlu.

  8. Alegerile vor fi in 6 decembrie indiferent cit creste rata infectarii .Ea nu are nici o relevanta in desfasurarea pandemiei , doar numarul deceselor ne arata gravitatea . virusul exista , dar putina lume moare din cauza lui . PSD mizeza pe protectie , protectie nu inseamna fuga sau asunderea de virus . Trebuie sa traim cu el linga noi .

    • Corect, cu o mica precizare: chiar cu el IN noi.
      Organismul uman are in el numeroase alte specii, mai ales bacteriile comensale din intestin, dar si virusi (pe care sistemul imunitar ii tine sub control). Mai mult, pentru ca epidemia sa se opreasca, trebuie ca multi dintre noi sa fie deja infectati (sau vaccinati, iar vaccinurile tot virusi (dezactivati) sau componente de virus au; dar deocamdata vaccinurile nu exista si este sigur ca vor exista, si chiar daca vor exista, vor avea efect numai la o parte a populatiei).

  9. Mai spuneti-mi o data: in legea asta pe care a validat-o CCR este trecuta data alegerilor? Parca nu!
    Pana una alta este in vigoare data alegerilor propusa de Guvern. Daca Parlamentul nu reuseste sa voteze o lege pentru a stabili in timp util data alegerilor, aceasta ramane 6 decembrie, fiind in acord cu Constitutia in ceea ce priveste valabilitatea mandatelor de parlamentar.
    Parlamentul va trebui sa ia act si sa confirme data aceasta. Iar la urmatoarele alegeri se va stabili mai din timp.