G4Media.ro

AUDIO Cum s-au auzit la Radio Europa Liberă primele zile ale Revoluției.…

Sursa: Radio Europa Libera

AUDIO Cum s-au auzit la Radio Europa Liberă primele zile ale Revoluției. Scânteia care a aprins revolta: tentativa de evacuare a pastorului reformat László Tőkés

În 1989, Radio Europa Liberă/Libertatea era unul din cele mai populare și influente posturi de radio străine care transmiteau spre țările comuniste din Europa de Est și fosta Uniune Sovietică, alături de Vocea Americii, BBC și DW/DLF.

Prin această poziție privilegiată a jucat cu siguranță un rol important în revoluțiile din 1989, care au dus la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est și mai târziu în Uniunea Sovietică. Radio Europa Liberă a fost o sursă principală (nu unică) de informații credibile, verificate, echilibrate.

16 decembrie 1989

Începe protestul din Timișoara, ca răspuns la încercarea regimului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés, care făcuse recent comentarii critice la adresa regimului în mass-media internațională, iar guvernul comunist a considerat că a făcut declarații antiromânești. Unii protestatari au încercat să pătrundă în clădirea comitetului județean al Partidului Comunist Român (PCR). Securitatea a răspuns cu gaze lacrimogene și jeturi de apă, în timp ce miliția a recurs la forță și la arestarea participanților.

17 decembrie 1989

Protestatarii au intrat în Comitetul Județean Timiș și au aruncat pe fereastră documentele partidului, broșurile de propagandă, scrierile lui Ceaușescu și alte simboluri ale puterii. Au încercat din nou să incendieze clădirea, dar de această dată au fost opriți de unități militare. Începe intervenția armatei care nu reușește să restabilească ordinea, dar trage în manifestanți.

18 decembrie 1989

  • Nicolae Ceaușescu se întâlnește cu miniștrii Apărării, Vasile Milea, de Interne, Tudor Postelnicu, de Externe, Ion Stoian și cu generalul Iulian Vlad, șeful Securității.
  • Ceaușescu face o vizită de două zile în Iran.
  • Continuă represiunea de la Timișoara sub numele „Operațiunea Trandafirul”: peste 40 de cadavre ale celor împușcați mortal la demonstrație, dar și ale unor răniți executați în Spitalul Județean, au fost sustrase de la morga spitalului și duse la București pentru ca urmele represiunii să fie șterse. Cadavrele vor fi incinerate la crematoriul „Cenușa” din București. Cenușa a fost colectată în patru pubele de gunoi, ulterior aruncate pe un câmp la Popești Leordeni.

19 decembrie 1989

Citește documentarul integral și ascultă înregistrări din decembrie 1989 pe site-ul postului de radio Europa Liberă

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...