G4Media.ro

Au fost finalizate lucrările de modernizare la Maternitatea Brașov / Clădirea mai…

Sursa foto: Facebook / Vezi postarea Spitalul de Obstetrica Ginecologie "Dr I. A. Sbarcea" Brasov

Au fost finalizate lucrările de modernizare la Maternitatea Brașov / Clădirea mai are nevoie de avize pentru funcţionare

Reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale şi directori ai marilor spitale din Braşov au participat, luni, la un eveniment prilejuit de începerea procedurilor de recepţie a lucrărilor de modernizare, eficientizare energetică şi dotare a corpului nou al Maternităţii din Braşov, o investiţie de peste 33 de milioane de lei din fonduri europene, transmite Agerpres.

Acest al doilea corp al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I. A. Sbârcea” Braşov, cu un regim de înălţime S+P+7+M, a fost dat în folosinţă în anii ’80, iar lucrările care au început în 2021 şi au fost finalizate recent, reprezintă, practic, prima modernizare importantă a imobilului de la construcţia acestuia.

Prin lucrările de eficientizare energetică efectuate în cadrul proiectului, se va obţine o diminuare a consumului anual de energie finală pentru încălzire cu peste 50% şi o reducere a consumului de energie primară totală şi o scădere a emisiilor de dioxid de carbon mai mare de 60%.

Dincolo de eficientizarea energetică, în imobilul modernizat, pentru care a fost achiziţionată aparatură medicală de cele mai înalte standarde, pacientele vor beneficia de condiţii de cazare care se apropie de cele hoteliere, fiecare rezervă – cu 1 – 4 paturi – având grup sanitar propriu.

Directorul medical al spitalului, dr. Petrina Apostu, a explicat că în clădirea modernizată vor funcţiona trei secţii de obstetrică-ginecologie, cu câte 30 de paturi şi bloc operator cu trei săli de operaţii, o secţie de Anestezie-Terapie Intensivă şi, la parter, un ambulatoriu cu 10 paturi pentru spitalizare de zi, însă nu a putut avansa un termen la care noul corp va putea primi paciente, deoarece încă mai trebuiesc obţinute avize de funcţionare de la mai multe instituţii, printre care ISU şi DSP.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, care a demarat acest proiect ca preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov în urmă cu aproximativ 7 ani şi care a vorbit inclusiv despre greutăţile pe care proiectantul şi constructorul le-au întâmpinat de-a lungul realizării proiectului din cauză că imobilul se află într-o zonă istorică, protejată prin lege.

„Avem un corp modern, făcut cu fonduri europene, care va crea oportunitatea pentru cadrele medicale de aici să-şi desfăşoare activitatea în condiţii mai bune şi, în acelaşi timp, ceea ce este foarte important, pacienţii din Braşov şi nu numai vor avea condiţii foarte bune pentru spitalizare. (…) Ne aflăm într-o zonă istorică şi fiecare aspect exterior privind modernizarea clădirii a trebuit să fie discutat cu reprezentanţii Direcţiei de Cultură”, a afirmat Veştea.

La rândul său, preşedintele CJ Braşov, Todorică Şerban, a spus şi el că a fost „o lucrare grea”, deoarece este mai complicat să modernizezi o clădire veche căreia vrei să-i dai destinaţia de spital decât să construieşti una nouă.

„Eu am învăţat cu acest proiect că trebuie să construim clădiri noi pentru unităţile sanitare din judeţul Braşov. Acolo unde se pretează reabilitarea, vom fi foarte atenţi ca să răspundă normativelor din Sănătate, dar trebuie să construim un spital nou de Psihiatrie, un spital regional (…) şi spitalul de Pneumo şi Infecţioase, pentru care trebuie să ne gândim neapărat la un parteneriat cu Primăria Braşov şi să-l facem”, a spus preşedintele CJ Braşov.

Acesta a menţionat că investiţiile la Maternitate – care au început cu renovarea ambulatorului integrat, care se află în corpul vechi al spitalului – continuă, iar unitatea sanitară beneficiază de fonduri prin PNRR pe mai multe proiecte, aflate în diferite stadii de implementare: privind creşterea capacităţii compartimentului de terapie intensivă pentru nou-născuţi şi dotarea cu echipamente medicale performante, privind dotarea cu echipamente a ambulatorului integrat, respectiv privind dotarea cu echipamente destinate reducerii riscului de infecţii asociate asistenţei medicale, dar şi pentru digitalizarea şi informatizarea unităţii sanitare. AGERPRES / (A, AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează