G4Media.ro

Astronomii australieni au creat cea mai sensibilă imagine radio realizată vreodată a…

Sursa foto: NASA, ESA, and the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration Acknowledgment: J. Mack (STScI) and G. Piotto (University of Padova, Italy)

Astronomii australieni au creat cea mai sensibilă imagine radio realizată vreodată a unui roi stelar străvechi

Astronomii au creat cea mai sensibilă imagine radio realizată vreodată a unui roi stelar străvechi, relatează marţi DPA/PA Media, citată de Agerpres.

Imaginea este a celui de-al doilea cel mai strălucitor roi globular de pe cerul nocturn, cunoscut sub numele de 47 Tucanae.

Un semnal radio nedescoperit anterior din centrul roiului a fost, de asemenea, detectat de oamenii de ştiinţă.

Astronomul Arash Bahramian, de la Centrul Internaţional pentru Cercetări în Radioastronomie (ICRAR), cu sediul în Australia, a declarat că roiurile stelare reprezintă o relicvă a universului timpuriu.

„Roiurile globulare sunt sfere gigantice de stele, foarte vechi, pe care le vedem în zona Căii Lactee”, a explicat el.

„Sunt incredibil de dense, cu zeci de mii sau milioane de stele adunate împreună într-o sferă”, a adăugat specialistul.

„În imaginea noastră se poate vedea 47 Tucanae, unul dintre cele mai masive roiuri globulare din galaxie. Are peste un milion de stele şi un nucleu foarte luminos şi foarte dens”, a spus Bahramian.

Imaginea a fost creată după mai bine de 450 de ore de observaţii realizate cu telescopul ATCA (Australia Telescope Compact Array) al Organizaţiei pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO).

Aceasta este cea mai profundă şi mai sensibilă imagine radio realizată vreodată de un radiotelescop australian.

Undele radio provenite de la obiecte cereşti precum planetele şi stelele călătoresc prin spaţiu la fel ca şi lumina, iar radiotelescoapele le pot intercepta.

Astronomii transformă adesea aceste semnale în imagini, creând imagini radio.

Roiul poate fi văzut cu ochiul liber şi a fost catalogat pentru prima dată în anii 1700, însă observarea lui în detaliu le-a permis astronomilor să descopere un semnal radio extrem de slab, nedetectat anterior, în centru.

Autorul principal al studiului, Alessandro Paduano, de la ICRAR, o asociere între Universitatea Curtin şi University of Western Australia, a declarat că detectarea semnalului reprezintă o descoperire interesantă, care ar putea fi pusă pe seama uneia din două posibilităţi.

„Prima este că 47 Tucanae ar putea conţine o gaură neagră cu o masă situată undeva între cea a găurilor negre super-masive din centrele galaxiilor şi cea a găurilor negre stelare create de către stele colapsate”, a spus el.

„În timp ce despre găurile negre de masă intermediară se crede că ar exista în roiuri globulare, încă nu a fost realizată o detecţie clară în acest sens. În cazul în care acest semnal se dovedeşte a fi o gaură neagră, aceasta ar fi o descoperire semnificativă şi prima detecţie radio a unei găuri negre în interiorul unui roi”, a subliniat specialistul.

A doua sursă posibilă a semnalului ar fi un pulsar – o stea neutronică care se roteşte şi care emite unde radio. „Un pulsar atât de apropiat de centrul unui roi reprezintă, de asemenea, o descoperire ştiinţifică interesantă, deoarece ar putea ajuta la căutarea unei găuri negre centrale, care încă nu a fost detectată”, a declarat Paduano.

Potrivit rezultatelor, publicate în The Astrophysical Journal, tehnica utilizată pentru imaginea ultra-sensibilă ar putea ajuta viitoarele radiotelescoape să detecteze obiecte din univers care emit unele dintre cele mai slabe semnale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează