
Asociația Parcul Natural Văcărești își schimbă numele și viziunea: adaptarea Bucureștiului la schimbările climatice / Demersuri pentru obținerea statutului de protecție a 400 de hectare de spații verzi din Capitală
La zece ani de la înființare, Asociația Parcul Natural Văcărești devine Asociația Parcul Natural București, marcând astfel o schimbare de viziune și extinderea misiunii sale. Noua abordare se concentrează pe „orașul în natură” și protejarea biodiversității urbane din mai multe zone naturale din Capitală și împrejurimi.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Pornim de la Parcul Natural Văcărești și mergem către tot ce înseamnă biodiversitate urbană, peisaje sălbatice, zone naturale pe care vrem să le cunoaștem mai bine, să le curățăm și să le oferim un statut de protecție, astfel încât oamenii să aibă acces la ele”, a precizat directorul executiv al asociației, Dan Bărbulescu, pentru Agerpres.
Schimbările climatice impun o nouă gestionare a spațiilor verzi, cu accent pe menținerea sănătății copacilor și reducerea costurilor legate de întreținerea gazonului, în contextul creșterii temperaturilor și consumului de apă, transmite Bărbulescu.
Asociația militează pentru un model de parcuri „mai simple, mai sălbatice”, care să ofere un mediu natural autentic, cu beneficii climatice și pentru bunăstarea oamenilor. Exemplele orașelor europene precum Viena și Paris sunt un model în acest sens.
Asociația va desfășura pe mai departe proiecte legate de Parcul Natural Văcărești, administrat în prezent de Primăria Capitalei. De asemenea, se vor face demersuri pentru a obține statut de protecție în zone naturale precum Pădurea Băneasa, Pajiștea Petricani, Valea Saulei, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței, la intrarea în Lacul Morii.
„Ele reprezintă peste 400 de hectare de spații verzi. Desigur, cea mai mare zonă e Băneasa. (…) Avem semnale că la sfârșitul acestei luni Pajiștea Petricani va primi și acordul Consiliului General. Și pare că CGMB va vota pentru Pădurea Băneasa promisiunea instituirii regimului de arie naturală protejată”, a menționat Dan Bărbulescu.
Pe durata activității sale, asociația a colaborat cu autoritățile locale și a primit chiar vizita Regelui Charles al Marii Britanii, care a plantat un plop alb în Parcul Văcărești în 2017, apreciind inițiativa.
Bucureștenii pot sprijini activitatea asociației prin donații sau voluntariat în proiectele dedicate naturii urbane.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.