G4Media.ro

Ascensiunea Bitcoin reduce atractivitatea acestuia de a fi utilizat drept monedă (economist)

sursa foto: Unsplash

Ascensiunea Bitcoin reduce atractivitatea acestuia de a fi utilizat drept monedă (economist)

Nu toată lumea este mulțumită de creșterea bitcoin. Într-un articol intitulat „Le bitcoin s’envole et alors?”, Sylvain Bersinger, economist-șef la Asterès, afirmă că avansul prețului bitcoin nu are niciun impact asupra economiei reale pentru că, în realitate, nu privește decât microcosmosul speculatorilor, potrivit BFM TV.

Bitcoin este „un activ (și nu o monedă) folosit în scopuri pur speculative și nu este utilizat în viața de zi cu zi a gospodăriilor și a întreprinderilor. Prin urmare, fluctuațiile sale nu au niciun impact asupra variabilelor macroeconomice (creștere, șomaj, inflație, de exemplu)”, se arată în document. „Prin urmare, faptul că bitcoin valorează 1 dolar sau 1 milion de dolari este important doar pentru speculatorii care îl dețin, care își văd averea crescând sau scăzând în funcție de fluctuațiile prețului”, adaugă economistul.

„Atractivitate redusă”

Bitcoin a depășit miercuri, 28 februarie, pragul de 60.000 de dolari. Economistul este de asemenea îngrijorat de instituționalizarea bitcoinului, din cauza apariției la jumătatea lunii ianuarie a unor ETF-uri de bitcoin spot, care au stimulat prețul acestuia.

„Creșterea bruscă a prețului său reduce chiar și atractivitatea utilizării sale ca monedă, deoarece valoarea unei monede constă parțial în stabilitatea și predictibilitatea valorii sale viitoare. Este puțin probabil ca Bitcoin să înlocuiască monedele existente, deoarece nu oferă nicio inovație utilă în comparație cu mijloacele de plată existente”.

În aceeași ordine de idei, săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat într-un articol de opinie că bitcoin este „foarte puțin folosit pentru plăți”. Cu toate acestea, astăzi, bitcoin nu este doar un obiect de speculații. De fapt, bitcoin este deja folosit pentru a plăti, utilizarea sa variind de la utilizator la utilizator în funcție de nevoile acestuia (pentru că nu are un cont bancar, pentru că vrea să își protejeze viața privată sau să își transfere valoarea în altă țară etc.), dar și în funcție de anumite țări.

În timp ce unele țări, cum ar fi Algeria, Maroc și China, interzic utilizarea bitcoin, altele îi recunosc utilitatea. El Salvador, de exemplu, a adoptat bitcoin ca mijloc de plată legal în septembrie 2021. Deși populația îl folosește într-o oarecare măsură, dolarul rămâne moneda de referință în El Salvador. La începutul anului 2024, numărul comercianților cu amănuntul care acceptă bitcoin în întreaga lume a depășit pragul de 10.000, potrivit datelor site-ului specializat BTC Map. În sfârșit, s-a înregistrat o creștere a utilizării cardurilor de plată cripto, care permit utilizatorilor să plătească orice serviciu în Franța cu ajutorul criptomonedelor lor (inclusiv bitcoin).

De ce s-a apreciat Bitcoin

Doi factori explică creșterea vertiginoasă a prețurilor bitcoin din ultimele luni. În primul rând, la 10 ianuarie, Comisia americană pentru valori mobiliare și bursiere (SEC) a autorizat 11 ETF-uri spot pe bitcoin, oferite de administratori de active precum Blackrock și Fidelity. De atunci, investitorii au început să se îndrepte către aceste noi produse. Un ETF (sau Exchange Traded Fund) este un fond de indici tranzacționat la bursă care urmărește un indice bursier (sau unul sau mai multe active financiare sau fizice, cum ar fi aurul) prin replicarea creșterii sau scăderii prețului indicelui respectiv (sau al activelor respective).

Unii investitori anticipează, de asemenea, un eveniment care va avea loc pe 19 aprilie: “halving-ul” bitcoin. Acest eveniment presupune înjumătățirea numărului de bitcoini noi puși în circulație pe piață la fiecare 4 ani (ca recompensă pentru minerii care validează tranzacțiile). În ultimele trei astfel de operațiuni, reducerea ofertei disponibile de bitcoini noi a dus la creșterea valorii activului. Unii experți se așteaptă ca valoarea activului să crească din nou după aprilie 2024.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...